Gazete Vatan Logo

General Electric Türkiye'den çıkıyor

GE, Garanti’deki hisselerini satıp, Türkiye’den çıkıyor

ABD’li General Electric’in (GE) yardımına krizde gücünü ispat eden en kârlı yatırımı Garanti Bankası koşuyor. GE, nakit ihtiyacı için Garanti’deki yüzde 20.85 hissesini satmak üzere harekete geçti



Dünya devi General Electric’in (GE) yardımına Garanti Bankası yetişti. GE’nin nakit ihtiyacını karşılamak için Garanti Bankası’nda sahip olduğu yüzde 20.85 oranındaki hissesini satmak için harekete geçtiği öğrenildi.

GE’nin Garanti Bankası’ndaki hisselerinin satışı için JP Morgan’a yetki verdiği belirtiliyor. Dünyanın dört bir yanında yüzlerce iştiraki bulunan GE’nin satış için Garanti Bankası’nı seçmesinin nedeni ise krizde gücünü ispat etmesi nedeniyle en kolay müşteri bulabileceği şirket olması.

2005 yılında Garanti Bankası’nın 182 kurucu hissesine 250 milyon dolar, yüzde 25.5 hissesi için de 1 milyar 555 milyon dolar ödeyen GE’nin kasasından o tarihte toplam 1 milyar 805 milyon dolar çıkmıştı. Satışın ardından Garanti Bankası’nda 370 adet kurucu hissenin 188’i Doğuş Grubu’na, 182’si de General Electric’te bulunuyordu.

Hisseleri kim alacak?

GE, 27 Aralık 2007’de yüzde 4.65 hissesini 674 milyon 250 bin dolara Doğuş Grubu’na geri satarak payını yüzde 20.85’e çekti. GE bu hisselerin satışından 391 milyon dolar kâr elde etti. Satış sonrasında GE’nin Garanti Bankası sermayesinde payı yüzde 20.85’e inerken Doğuş Grubu’nun payı yüzde 30.51’ye çıktı.

Garanti Bankası, 2008 yılında ise piyasa değeri üzerinde yarattığı olumsuz baskıyı ortadan kaldırmak için 370 adet kurucu hisseyi 1.1 milyar dolar bedelle geri alma kararı aldı. 2005 yılında 182 kurucu hisseye 250 milyon dolar ödeyen GE, bu hisselerin karşılığında 540 milyon doları kasasına geri koydu. Böylece GE’nin kurucu hisseler ve yüzde 4.65’lik hisselerin satışından elde ettiği kâr 681 milyon dolar oldu.

Garanti Bankası’nın piyasa değeri dünkü hisse fiyatına (5.85 TL) göre 24.6 milyar TL (15.9 milyar dolar) civarında. Yani GE’nin elinde kalan ve satışı için harekete geçtiği Garanti Bankası’nın yüzde 20.85’ine denk gelen hisselerin piyasa değeri 3 milyar 315 milyon dolar (1.5450 TL dolar kuruna göre) seviyesinde bulunuyor. 2005 yılında kurucu hisseler dahil tüm satın alma için 1 milyar 805 milyon dolar ödeyen GE’nin kalan hisseleri mevcut borsa fiyatından satması durumunda Garanti’deki toplam kârı 2 milyar 725 milyon dolar olacak. Yani GE, 5 yılda Garanti Bankası yatırımından dolar bazında yüzde 150 kâr elde etti. Son 2 yılda yaşanan krize rağmen Garanti’nin, GE için en doğru yatırım tercihlerinin başında geldiği anlaşılıyor.

Hisselere çok rahat alıcı bulur

GE’nin satmak istediği hisseleri kimin alacağı ise şu an için belirsiz. Uzmanlar, GE’nin satış vitrinine çıkartmaya hazırlandığı Garanti Bankası hisselerin tamamını ya da bir kısmını Doğuş Grubu’nun geri alabileceğini belirtirken satış fiyatının da önemli olduğunu söylüyor. Tüm dünyada bankaların zarar ettiği bir dönemde kârını artırmaya devam eden ve 2009’da 3 milyar TL’nin üzerinde kâr açıklayan Garanti Bankası’nın hisselerine GE’nin müşteri bulmakta zorlanmayacağı kaydediliyor.

Doğuş Grubu ve GE Real Estate, 2 Kasım 2006 tarihinde de gayrimenkul alanında ortaklığa gitmiş ve Garanti GYO’nun yüzde 51 hissesini 72.5 milyon TL’ye Garanti Bankası’ndan satın almıştı.



GE’nin piyasa değeri 170 milyar dolar



UÇAK motorundan enerji üretimine, güvenlik teknolojilerinden tıbbi sistemlere, kurumsal-bireysel finansman hizmetlerinden medya hizmetlerine kadar pek çok alanda faaliyet gösteren ABD’li General Electric’in (GE) piyasa değeri önceki günkü hisse kapanış fiyatlarına göre 170 milyar dolar seviyesinde. GE, her biri kendi birimleriyle hizmet veren 4 temel işkoluyla, 100’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor ve dünya çapında 300 binden fazla çalışanı istihdam ediyor. GE’nin temel iş kollarından biri olan GE Capital Finance’in altında faaliyet gösteren GE Global Bankacılık, 26 ülkede tüketicilere, perakendecilere ve otomobil bayilerine kredi temin ediyor.

GE Global Bankacılık, dünya çapında başta mağaza kredi kartları, tüketici kredileri, banka kartları, otomobil kredisi ve leasing, mortgage, kurumsal seyahat ve harcama kartları, borç konsolidasyonu olmak üzere pek çok finansal ürünü müşterilerinin hizmetine sunuyor.



ROMANYA’DA DA BÜYÜYECEK



BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın bir televizyon programında ’Avrupa’da bir ülkede 100 şube açacak’ dediği banka patronunun Ferit Şahenk olduğu ortaya çıkmıştı. Şahenk, Garanti Bankası olarak halen 50 şubeyle faaliyet gösterdikleri Romanya’da 100 şubeye çıkma planları bulunduklarını anlatınca, Başbakan Erdoğan da bu konudaki memnuniyetini, katıldığı programda dile getirdi. Romanya’da 20 şehirde hizmet veren Garanti Bank Romania’nın aktif büyüklüğü 880 milyon euro civarında.

Haberin Devamı