Gazete Vatan Logo

Genelkurmay açıklamalı!

CHP lideri, Erdoğan’ın İnce’yi eleştirdiği konuşmayı alkışlayan 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel’le ilgili G.Kurmay’dan açıklama beklediğini söyledi. ‘Yapmadığı takdirde suçun ortağı olur’ dedi

Genelkurmay açıklamalı!

Kılıçdaroğlu, Ankara’dan İstanbul’a dönüşünde uçakta Doğan Haber Ajansı’nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Partisinin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel’e yönelik sözlerinin ardından başlayan ‘apolet’ tartışmasıyla ilgili şunları söyledi: Devlet, liyakat sistemi üzerine inşa edilmiştir. Devlette her bürokratın görevi tanımlanmıştır. Valinin görevi, komutanın görevi, albayın görevi, üniversite hocasının görevi, nüfus memurunun görevi, yardımcı hizmetlere bakan personelin görevi tanımlanmıştır. Dolayısıyla devlet memurları, hükümet memurları değildir. Adı üstünde devlet memurları. Yasasının adı da ‘Devlet Memurları Kanunu’dur. Devlet memurları, siyasete karışmazlar. Bunlar, siyasetin dışındaki aktörlerdir. Bunlar, siyasetin yani hükümetin kendilerini yönlendirdiği şekliyle görevlerini yerlerine getirirler; ama yasalara uygun olmak kaydıyla. Bürokratlar, askerler, hakimler ve savcılar sıcak siyasetin dışında dururlar. Bunlar siyasi toplantılara katılmazlar, katılmaları da doğru değildir. ‘Apolet’ tartışmasının bizi asıl rahatsız eden boyutu, bir siyasi toplantıya bir askerin rütbesiyle beraber resmi kıyafetiyle beraber katılması ve orada kendi rakibini eleştirirken, o askerin onu alkışlaması. Yani cumhurbaşkanı adayını alkışlaması. Bizi rahatsız eden budur. Devletin geleneğinde böyle bir kural yoktur. Askerlerin geleneğinde de hiç böyle bir kural yoktur. Normalde Genelkurmay Başkanlığı’nın bu konuda bir açıklama yapması lazım. Açıklama yapmadığı takdirde bir anlamda kendisi, suçun da ortağı olmuş olmaktadır. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Sayın İnce’nin buna yönelik bir eleştiri getirmesi son derece haktı tabi.

Haberin Devamı

Bedelli olabilir

CHP lideri, kamuoyundaki bedelli askerlik beklentisiyle ilgili ‘Türk Silahlı Kuvvetleri buna ne kadar sıcak bakıyor, ihtiyaçlar nedir? Onun hesabının iyi yapılması lazım, değerlendirilmesi lazım ve ondan sonra karar verilmesi lazım. İhtiyaç fazlası varsa elbette bedelli yapılabilir; ama ihtiyaç fazlası yoksa herkesin gidip, askerliğini yapması lazım. Burada kararı siyasilerden çok Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacının belirlenmesi ve ona göre davranılması gerekir, diye düşünüyorum’ dedi.

Haberin Devamı

Affı kabul etmiyorum

Bahçeli’nin gündeme getirip yinelediği hükümete yönelik af çağrısını değerlendiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: Allah aşkına işsizlik sorunu var. Çiftçi kendisini yakıyor, işsiz kendisini yakıyor. Atama bekleyen öğretmenler var. 17 milyon yoksulumuz var. Bu kadar büyük sorunlar varken, kalkıp da affı gündeme getirmek akıl kârı bir iş değil. Anlamak mümkün değildir. Dolandırıcıyı mı affedeceksiniz? kimi affedeceksiniz? Asla doğru bulmuyorum. Bahçeli hüküm giymiş mahkum olanların affıyla uğraşacağına hakkında henüz iddianamesi dahi düzenlenmeyenlere baksın. Bari onların hakkını arasa. Bu adamlar, bu kadar yıldır, bu kadar aydır hapiste. Niye tutuluyorlar bu insanlar hapiste? Asıl mahkum edilmesi gereken komutanlar, erlerden ne istiyorsunuz? Ama onlar bırakılmış, mafya bozuntularının aflarıyla uğraşılıyor.

Haberin Devamı