Gazete Vatan Logo

Genelkurmay: O belgeler bizde yok!

'İddialar tamamen asılsızdır'

Genelkurmay: O belgeler bizde yok!

Balyoz davası kararının gerekçesiyle ilgili tartışma sürerken, Genelkurmay açıklama yaptı: “Sanıkların sahte dediği belgelerin orjinallerinin mahkemeye gönderildiği yönünde basında yer alan iddialar asılsızdır”

ANKARA - Balyoz davasının gerekçeli kararında geçen, “Balyoz Harekat Planı”na ait belgelerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) olduğu şeklindeki açıklama, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yalanlandı. Genelkurmay, “Balyoz Planı” davası olarak bilinen davanın tüm delillerinin asıllarının Genelkurmay Başkanlığı’nda bulunduğu iddialarının “asılsız” olduğunu bildirdi.
Genelkurmay: O belgeler bizde yok
Balyoz davasının gerekçeli kararının açıklanmasından sonra gözler Genelkurmay’a çevrildi. Gerekçede yer alan “belgelerin TSK’da olduğu” ifadesine, dün Genelkurmay yazılı açıklamayla yanıt verdi. TSK tarafından yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında, “Balyoz Davası olarak bilinen davanın tüm delillerinin asıllarının Genelkurmay Başkanlığı’nda bulunduğu ve sanıkların, sahte olduğunu iddia ettikleri belgelerin orijinallerinin Genelkurmay Başkanlığı’nca mahkemeye gönderildiği” yönünde haberler yer aldığı hatırlatılarak, bunun doğru olmadığı kaydedildi.

Balyoz, Oraj ve Suga yok

Genelkurmay’ın yaptığı açıklamada şöyle denildi:

“Davanın soruşturma aşamasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine, Genelkurmay Başkanlığı’nın 22 Şubat 2010 tarihli yazısı ile 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan plan seminerinin ‘Balyoz Güvenlik Harekat Planı’ adlı bir bölümünün veya ekinin mevcut olmadığı; ayrıca, ‘Oraj’ ve ‘Suga’ isimli eylem planlarının ise bulunmadığı bildirilmiştir.
Genelkurmay: O belgeler bizde yok
Mahkemenin gerekçeli kararında ise ‘Gölcük Donanma Komutanlığı ve Eskişehir’de sanık Hakan Büyük’te ele geçirilen dijitallerde bulunan taranmış belgelerin asıllarının ilgili birliklerde mevcut olduğu, Genelkurmay Başkanlığı’nca mahkememize bildirilmiştir’ ibaresine yer verilmiştir. Bu ibareden yola çıkılarak, dava konusu tüm delillerin asıllarının bulunduğu ve Genelkurmay Başkanlığı’nca mahkemeye gönderildiği şeklinde basında yer alan iddialar asılsızdır.”

Mahkeme: Asılları var

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 325 kişinin ceza aldığı Balyoz davasının gerekçeli kararını önceki gün açıklamıştı. Davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan’a ayrı bir bölümün ayrıldığı 1435 sayfalık gerekçeli kararda, “Doğan’ın Mayıs 2003’te kalp ameliyatı olması ve Ağustos 2003’te emekli edilmesi gibi nedenlerle, Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanmasının darbe harekatını ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadığı” ifade edilmişti. Dava dosyasındaki belgelerin sahte olduğu yönündeki iddialara ilişkin ise mahkeme, gerekçeli kararında şu değerlendirmede bulunmuştu: “Davadaki belgelerin, Genelkurmay başkanlığı tarafından askeri birimlerde asıllarının bulunduğunun belirtilmesiyle, sanıkların aksi yöndeki savunmalarını bertaraf ederek, mahkemede tam bir kanaat oluşmuştur.”

Kararda, suç tarihinde Genelkurmay 2. Başkanı olan eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın ”tanık” olarak dinlenildiği duruşmada kullandığı, ”Raporu o zamanki Genelkurmay Başkanımıza arz etmeden önce hukukçulara incelettik” ifadesinin, seminerde olağan dışı faaliyetler olduğu sonucunu oluşturduğuna işaret edildi.

‘Genelkurmay şüphe uyandırdı’

Balyoz davasının sanık avukatlarından Kemal Nevzat Güleşen, “Genelkurmay tarafından mahkemeye birtakım belgeler gönderildi, bazı sorulara cevap verildi. Ama elastik cevaplardı, kimse işin içinden çıkamadı. Verdiği cevaplarla herkeste şüphe uyandırdı. Şimdi de öyle oluyor ” dedi. Avukat Ali Rıza Dizdar da gönderilmeyen belgeler için mahkeme ‘gönderildi’ diyorsa Genelkurmay’ın hakimler hakkında suç duyurusunda bulunması gerektiğini savundu. Dizdar, “Suçlamalara konu olan belgelerle ilgili herhangi bir şey gelmedi. Gerekçeli kararda ‘Askeri bilirkişiler taraflı davranmıştır ‘ diyor. Ama Genelkurmay’ın gönderdiği belgeleri doğru sayıyor” dedi.

‘Teyit edilenler o belgeler değil’

Balyoz hükümlüsü olarak Hadımköy Askeri Cezaevi’nde bulunan YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı gerekçeli kararla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Davayı takip edenlerin çok iyi bildiği ve bizlerin de defalarca açıkladığımız üzere, Genelkurmay Başkanlığı tarafından varlığı teyid edildiği belirtilen belgeler, aramalarda ele geçirildiği için dava dosyasına giren ancak dava konusu olmayan ve suç unsuru içermeyen gerçek istihbarat raporları ve resmi yazışmalardan ibaret olup, bu belgelerin sonradan üretilmiş sahte dijital belgeler ile karıştırılarak özellikle sözde Balyoz Harekat Planı’nın bir parçasıymış gibi algılanmalarına gayret gösterildiği anlaşılmaktadır. Bilinmelidir ki dava süresince hiçbir sanık bu gerçek belgelerin sahte olduğunu iddia etmemiştir. Mahkeme, aynı iddianamede olduğu gibi, şuç unsuru taşımayan gerçek belgeler ile asıl suçlamalara konu olan sahte belgeleri harmanlayarak kamuoyunda kafa karışıklığı yaratmak peşindedir.”

İddiaya dayanak belgelerin TSK bilgisayarlarında oluşturulmadığı yönündeki bilirkişi raporları ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamalarını hatırlatan Balanlı, Genelkurmay Başkanlığı’nın son açıklamasının da bunu ortaya koyduğunu savundu.

Haberin Devamı