Gazete Vatan Logo

Genel seçimin renkleri!

Genel seçimin renkleri!

Türkiye dün genel seçimleri, oy verme işleminin başladığı sabah saatlerinden gece yarısına kadar sosyal medya siteleri üzerinden takip etti. Seçmenler, sandık merkezlerinde yaşanan gelişmeleri dakika dakika Facebook, Twitter gibi sosyal medya sitelerinden kullanıcılara duyurdu.

Twitter’da seçim günü

Genel seçimler, mikro mesajlaşma sitesi Twitter’da gün boyunca en fazla konuşulan konu oldu. Sabah erken saatlerden itibaren trendig topics listesinde #SandığınaSahipCık, #TurkeyElections, #lastikleripatlat, #BugünGünlerdenHDP, #Secim2015 gibi başlıklar yer aldı.

Facebook’ta ‘Oy Veriyorum’ butonu

Türkiye’de 38 milyon kullanıcısı bulunan sosyal paylaşım sitesi Facebook, genel seçimlere özel bir hizmet olarak ‘Oy Veriyorum’ butonunu devreye soktu. Butona basan kullanıcılar, arkadaşlarıyla oylarını kullandıkları bilgisini paylaşmış oldu. Facebook uygulamayla ilgili açıklamasında, seçime özel içeriğin ‘insanların hayatlarını doğrudan etkileyen kararlar veren liderlerle daha kolay bir biçimde etkileşimde bulunmalarına yardım edeceğini’ belirtti. Uygulama sabah saatlerinden itibaren büyük ilgi gördü. Oy verme işleminin başladığı 08.00’den sadece birkaç saat sonra 600 binden fazla kullanıcı tarafından tıklandı. ‘Oy Veriyorum’ butonu son üç Amerikan başkanlık seçimi, Avrupa Birliği Parlamentosu seçimi, İskoçya referandumu, İngiltere ve Hindistan seçimleri gibi pek çok ülkedeki seçimlerde kullanıldı. Yapılan araştırmalar da Facebook üzerindeki etkileşimin seçimlere olan ilgiyi olumlu etkilediğini ortaya koydu. Nature dergisinin 2012’de yaptığı araştırma, ABD’de 2010 seçimlerinde 300 bin seçmenin Facebook arkadaşları tarafından yapılan paylaşımları görerek oy vermeye gittiğini göstermişti.

Haberin Devamı