Gazete Vatan Logo

Genel Sağlık Sigortası nedir? Kimler GSS prim borcu öder? İşte GSS prim borcu sorgu ekranı…

Genel Sağlık Sigortası nedir? Kimler GSS prim borcu öder? soruları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Tüm vatandaşların sağlık hizmetinden faydalanmasını sağlamak için yapılan GSS’ye 18 yaşını geçen ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes katılabiliyor. Peki Genel Sağlık Sigortası’ndan (GSS) nasıl faydalanılır? Kimler GSS prim borcu öder? GSS’de çalışanlar ve çalışmayanlar arasındaki fark nedir? İşte GSS prim borcu sorgu ekranı

Genel Sağlık Sigortası nedir? Kimler GSS prim borcu öder? İşte GSS prim borcu sorgu ekranı…

Kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade eden Genel Sağlık Sigortası’nın amacı, ülke genelinde tüm vatandaşların sağlık hizmetinden faydalanmasını sağlamak. Zorunlu olan GSS'ye 18 yaşını geçen ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes katılıyor. Peki Genel Sağlık Sigortası’ndan (GSS) nasıl faydalanılır? Kimler GSS prim borcu öder? GSS’de çalışanlar ve çalışmayanlar arasındaki fark nedir? İşte GSS prim borcu sorgu ekranı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI’NDAN (GSS) NASIL FAYDALANILIR?

Evdeki kişi başına gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar (2029 TL/3 = 676 TL) Genel Sağlık Sigortası primi ödemeyerek sağlık hizmeti alabiliyor. Kişi başı gelir 676 lira ile 2029 lira arasında olanlar ise asgari ücretin 3’te 1’inin yüzde 12’si oranında yani 81 lira ödeyerek sağlıktan yararlanabiliyor. Geliri brüt asgari ücretle iki katı arasında olanların ise 243 lira GSS primi ödemesi gerekiyor.

Haberin Devamı

KİMLER GSS PRİM BORCU ÖDER?

-Herhangi bir kapsamda çalışmayan, sigortalı olmayan,

-Bakmakla yükümlü olunan kişi olarak anne, baba, eş veya çocukları üzerinden sağlık güvencesi olmayan,

-SGK’dan emekli maaşı ya da gelir almayan herkes zorunlu olarak GSS kapsamında yer alır.

GSS PRİM BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

GSS prim borç sorgulamayı internet üzerinden yapabilirsiniz. E-devlet üzerinden GSS prim borcunu ödeyebilirsiniz.

GSS BORCU OLANLAR SAĞLIKTAN YARARLANABİLİR Mİ?

GSS borcunun 60 günden az olması, gelir testinin yaptırılmış olması ve gelir testi neticesinde 676,5 TL’den az gelir kazandığının kesinleşmesi halinde vatandaşın muayene olabilme hakkı bulunmaktadır.

GSS’DE ÇALIŞANLAR VE ÇALIŞMAYANLAR ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Eğer çalışansanız sigorta primleriniz çalıştığınız kurum tarafından ödenmektedir. Çalışan kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de bu vesile ile sigorta kapsamında yer almakta. Çalışmayanlar ve çalışmayan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler içinse durum biraz farklı. Çalışmayanlar kişiler devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için sigorta primlerini kendileri ödemek zorunda. Yatırılacak prim tutarının belirlenmesi için Gelir Testi yaptırmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

GELİR TESTİ NEDİR, NEREDE YAPTIRILIR?

Genel Sağlık Sigortasının en çok kafa karıştıran ve soruya neden olan kısmı çalışmayanlar ile ilgili olan kısım. Az önce de belirttiğimiz gibi Genel Sağlık Sigortası, çalışsa da çalışmasa da tüm ülkeyi kapsayan bir sistem. Çalışmayan kişiler sistemin içinde yer alıp sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için kendi GSS primlerini SGK’ya kendileri yatırıyorlar. Ödenecek Genel Sağlık Sigortası priminin belirlenmesi için Gelir Testi yaptırmak zorunlu. Gelir Testi, ikamet edilen yerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yaptırılabiliyor. Çalışmayan herkes GSS Gelir Testini yaptırmak zorunda. 2017’de getirilen yeni uygulama ile gelir testi yapılmasına gerek kalmamıştır.

GELİR TESTİ NE İŞE YARAR?

Haberin Devamı

Genel Sağlık Sigortası Gelir Testi ile gelirin olup olmadığı, varsa bunun ne kadar olduğu belirleniyordu. 2017’de yürürlüğe sokulan yeni uygulama ile gelir testine gerek kalmadan ödenecek prim tutarı sabitlendi. Buna göre aile içindeki kişi başına düşen gelirleri brüt asgari ücretin üçte birinin altında olduğu tespit edilenler G0 olarak, aile içindeki kişi başına düşen gelirleri brüt asgari ücretin üçte biri ve üstünde olduğu tespit edilenler G1 olarak değerlendiriliyor. G0’a dahil olanların primleri devlet tarafından ödenirken, G1 grubuna dahil olanlar için aylık brüt ücretin %3’ü ödenir.

18 yaşın altındaki çocuklar anne-baba üzerinden sigortalı sayılıyor ve sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. 18 yaşını geçmiş evli olmayan çocuklar lise ya da dengi bir öğrenim kurumunda öğrenim görüyorsa 20 yaşını, yüksek öğrenim görüyorsa 25 yaşını doldurmamış olmak kaydıyla anne-baba üzerinden sağlık güvencesinden faydalanmaya devam edebiliyor. 25 yaşını geçmiş olan çocukların Gelir Testi yaptırması gerekiyor.

Haberin Devamı

TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?

Genel Sağlık Sigortası devlete ait sağlık kurumlarında geçerli. Sigorta şirketlerinin sunduğu bir ürün olan tamamlayıcı sağlık sigortası ile SGK ile anlaşması bulunan tüm hastanelerden sağlık hizmeti alabilirsiniz.