Gazete Vatan Logo

Genel liseliler de en iyi iki yıllık programlara yerleşebilecek!

Bir önceki yazımızda meslek lisesi mezunlarının alanları ile ilgili ön lisans programlarına sınavsız geçişlerinin kısmi olarak kaldırıldığına değinmiştik. Yeni uygulamada ön lisans programlarının kontenjanları ikiye ayrıldı. Genel olarak bir ön lisans programı kontenjanının yüzde 60'ı meslek lisesi mezunları için sınavsız geçişe, yüzde 40'ı da YGS puanı ile genel lise mezunlarına ayrıldı. Örneğin 2015'te 60 olarak belirlenen İstanbul Üniversitesi Uçak Teknolojisi programının 36'sı aınavsız geçiş kontenjanı 24'ü de YGS puanı ile genel lise kontenjanı olarak belirlendi.

(Tercihlerle ilgili sorularınızı vakit buldukça facebook sayfamız üzerinden yanıtlıyoruz. Sorularınız için facebook.com/sinancagiran sayfamızı beğenebilirziniz)

Peki bu değişiklik kimin için ne anlama geliyor. Bu değişiklik özellikle genel lise mezunları için büyük anlam taşıyor. Zira ön lisans programları arasında, birçok lisans programına göre daha anlamlı ve daha istenebilir 2 yıllık programlar bulunuyor fakat bu programlar meslek lisesi öğrencileri tarafından sınavsız geçişle hiçbir sınav puanı gerekmeksizin dolduruluyor ve genel liselilere sıra gelmiyordu. İfadelerimizi örnekle somutlaştıralım; Örneğin, Uçak Teknolojisi programı birçok lisans programına göre tercih edilebilecek bir ön lisans programı iken, hiçbir genel liseli İstanbul Üniversitesi Uçak Teknolojisi programına yerleşemiyordu. Düşünün ki bir fen lisesi öğrencisi Türkiye birincisi olsun ve Uçak Teknolojisi okumak istesin (anlamayı kolaylaştırmak için uç örnek verilmiştir), bu öğrenci İstanbul Üniversitesi Uçak Teknolojisi programını yazsa bile yerleşmesi mümkün olmazdı. Zira İstanbul Üniversitesi Uçak Teknolojisi programı her yıl sınavsız geçişle dolduruluyordu. Hatta yerleştirme önceliğinin en üst düzeyinden, yani Anadolu Teknik lisesi mezunları tarafından dolduruluyordu, Teknik liselilerin okul birincisine dahi sıra gelmiyordu. Şimdi yeni düzenleme ile İstanbul Üniversitesi Uçak Teknolojisi programının 24 kişilik kontenjanına genel lise mezunları YGS puanı ile yerleşebilecek. Hedeflediği mühendislik programını için yeterli puanı/sıralamayı elde edemeyen genel lise mezunu, iş ve kariyer imkanı zayıf mühendislik programları yazmak yerine, daha kolay ve yüksek ücretli iş imkanı sunabilecek Uçak Teknolojisi programına yönelebilecek.

Haberin Devamı

Konuyu anlaşılabilirliğini artırmak için Uçak Teknolojisi programını örnek verdik. Bu şekilde daha kolay iş imkanı sunabilecek birçok ön lisans programı var ve daha önce bu programaların kapısı genel lise mezunlarına kapalı idi. Özellikle sağlık lanındaki ön lisans programları sağlık meslek lisesi mezunları tarafından adeta parsellenmiş ve hiçbir genel lise mezunu gelecek vaad eden bu ön lisans programlarına yerleşme fırsatı bulamıyordu. Yeni uygulama ile artık genel lise mezunları da gelecek vaad eden birçok ön lisans programına yerleşme fırsatını yakalayabilecek. İşte bu programlardan bazıları; Anestezi, Fizyoterapi, Odyometri, Uçak Teknolojisi, Diyaliz, Çocuk Gelişimi, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, İlk ve Acil Yardım, Ameliyathane Hizmetleri, Ağız ve Diş Sağlığı, Perfüzyon Teknikleri, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Mekatronik, Aşçılık, Adalet, Deniz Ulaştırma ve İşletme, Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Mimari Restorasyon, Elektronik Haberleşme Teknolojisi, Elektronörofizyoloji, Mobil Teknolojileri, Moda Tasarımı ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği...

Haberin Devamı

Yeni uygulama meslek lisesi mezunlarının kontenjanlarını ise azaltıyor. Fakat bu onlar için çok da dezavantaj sayılmaz. Zira neredeyse bütün meslek lisesi mezunlarına yetecek kadar sınavsız geçiş kontenjanı var. Sadece daha iyi yerlere sınavsız geçiş yapabilmek için meslek liselileri lise sıralarında biraz daha fazla çalışması gerekecek.

Haberin Devamı

Bu yıl bu yeni uygulamanın ilk yılı olması tercih sürecini ciddiye alan ve bu anlamda profesyonel destek talep eden adaylara ciddi fırsatlar sunabileceğini düşünüyoru Ön lisans programlarındaki bu yeni düzenleme, arka sıralamalardaki lisans programlarını daha da gerilere itebilir. Bu yeni değişikliğin adaylarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

(Tercihlerle ilgili sorularınızı vakit buldukça facebook sayfamız üzerinden yanıtlıyoruz. Sorularınız için facebook.com/sinancagiran sayfamızı beğenebilirziniz)

Sinan ÇAĞIRAN - Psikolojik Danışman
facebook.com/sinancagiran
twitter.com/scagiran - facebook.com/scagiran