Gazete Vatan Logo

Gençlere "YDG-H" tuzağı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde son günlerde artan terör olaylarında özellikle kent merkezlerinde güvenlik güçlerine yönelik saldırı gerçekleştiren terör örgütünün gençlik yapılanması YDG-H'nin eylem talimatlarını, PKK'nın üst düzey yöneticilerinden aldığı belirlendi.

Gençlere "YDG-H" tuzağı

Kent merkezlerinde bombalı tuzaklarla hendekler kazan, barikat kuran ve düzenledikleri izinsiz gösterilerde güvenlik güçlerine saldıran YDG-H, özellikle bazı internet siteleri ile sosyal medya üzerinden örgütleniyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde YDG-H'ye yönelik gerçekleştirilen operasyonların ardından yürütülen soruşturmalarla ilgili hazırlanan dosyalarda ise söz konusu yapılanma detaylı şekilde anlatılıyor.

Soruşturma dosyalarına göre, terör örgütünün gençlik yapılanmasının PKK'nın kuruluş aşamasında farklı isimlerle oluşturulduğu, temel amacının gençlerin örgütün dağ kadrosuna katılımını sağlamak olduğu vurgulandı.

Terör örgütünün gençlik yapılanmasına legal görünüm kazandırmak, güvenlik birimlerince yapılan operasyonlara bağlı yaşanan dağınıklığı, moralsizliği aşmak ve söz konusu yapı içerisinde faaliyet yürüten kişileri adli kovuşturma sürecinden kurtarmak amacıyla kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin gençlik meclisince 2007 yılında İstanbul'da bir toplantı organize edildiği anımsatılan dosyada, o dönemde ülke genelindeki müzahir tüm gençlik yapılanmalarının Yurtsever Gençlik Hareketi (YGH) adı altında birleştirilerek, faaliyetlerin tek çatı altında yürütülmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

"YDG-H, 6 oluşumda faaliyet yürütüyor"

Aynı yıl YGH sorumlularınca yapılan toplantıda gençlik faaliyetlerinin KCK yapılanmasına paralel olarak Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) adı altında yürütülmesinin kararlaştırıldığı ifade edilen dosyada, üniversitelerde "Yurtsever Özgür Gençlik Hareketi", siyasi alanda "Siyasi Parti Gençliği", liselerde "Alternatif Özgür Lisesiler", kültür-sanatta "Gençlik Kültür Merkezi", yayında "Genç Bakış" ve kadın çalışmaları alanında da "Genç Kadın" adlı 6 oluşum aracılığıyla faaliyetlerin yürütüldüğü, adı geçen oluşumlarla terör örgütü KCK/PKK'nın Sosyal Alan Merkezi arasında organik bağ tesis edildiği kaydedildi.

Gizli tanık YDG-H'yi anlattı

Soruşturma dosyasındaki gizli tanık ifadesinde, YDG-H'nin il ve ilçe gençlik meclisi, yürütme meclisi, sözcülük, saymanlık, kültür-sanat ve mahalle meclisi yapılarından oluştuğu yer alıyor.

İfadeye göre, il ve ilçe gençlik meclisindeki sorumlular, terör örgütünden aldığı talimata göre yapılacak eylemler öncesinde gençlerle yüz yüze görüşerek eylemin nerede ve ne zaman gerçekleştirileceğini anlatıyor.

Sorumlular yakalanmamak amacıyla eylemlere katılmıyor, sözcüler de deşifre olmamak için sürekli değiştirilip yerine gelen kişilere de eylemlere katılacak gençlerin isim, adres ve görevleriyle ilgili bilgi veriliyor.

Sözcüler ayrıca terör örgütünün dağ kadrosuna katılacak kişilerle ilgili bağlantı kurup bunların kamplara ulaşmasını sağlıyor. İllegal yapı içerisinde 5-6 kişinin bulunduğu yürütme meclisinde de yapılan haftalık toplantılarda gençlik sorumlularına rapor verilip, eylemler hakkında görüşmeler yapılıyor.

İfadedeki "sözcülük" bölümünde ise en az 2 kişiden oluşan birimin gelen talimatları gençlere iletmekle sorumlu oldukları belirtiliyor.

"Saymanlık" çalışmaları da 2 kişi tarafından yürütülüyor. Bu kişiler terör örgütünün yayın organlarının satışından ve "bağış" adı altında vatandaştan zorla topladıkları paralarla YDG-H'nin ihtiyaçlarını karşılayıp geri kalanı da örgüte gönderiyor.

"Sazlı, şiirli örgüt propagandası"

YDG-H içerisindeki "kültür-sanat" yapılanmasında yoğunluğa göre faaliyet gösteren kişi sayısı değişiyor. Kültür-sanat yapılanmasında, gençlere, şiir, saz eğitimi şeklinde faaliyetlerle örgütün propagandası yapılıyor.

Sinevizyon gösteriminde de teröristlerin kırsal alandaki faaliyetleri, eğitim ve yaşam alanları gösteriliyor. Mahalle meclisinde de ilçe sözcüsünden gelen talimatlar söz konusu mahalledeki gençlere ulaştırılıyor. Bu kişilere yapılacak eylemler öncesinde detaylı bilgi veriliyor.


"PKK'nın dönemsel stratejisine göre roller veriliyor"

Soruşturma dosyasına göre, söz konusu YDG-H içerisinde yer alan kişilerin örgütün silahlı olarak faaliyet gösterdiği kırsal alana gönderildiği ve terör örgütünün dönemsel stratejisi ve hedefleri içerisinde bu kişilere önemli roller verildiği de vurgulanıyor.

Terör örgütünün genel çatı yapılanması olan KCK içerisinde hedef ve stratejiye uygun olarak alınan kararlar doğrultusunda ülke genelinde eylem ve faaliyetlerde bulunduğu kaydedilen dosyada, YDG-H'ye ilişkin şu ifadeler yer alıyor:

"Terör örgütü PKK'nın kuruluşundan itibaren eleman temini amacıyla faaliyet yürüten gençlik oluşumları, dönemsel stratejiye paralel dikey örgütlenmeler şeklinde yapılandırılıyor. Güvenlik birimlerince gerçekleştirilen operasyonlar nedeniyle bahse konu yapılanmalara legal görünüm kazandırmak ve mensuplarını adli kovuşturma süreçlerinden kurtarmak amacıyla 2007 yılından itibaren müzahir siyasi partilerin gençlik kolları şeklinde örgütlenmeleri gerçekleştiriliyor."

Talimatlar Kandil'den

Dosyada, PKK'nın üst düzey yöneticileri tarafından alınan kararların terör örgütü güdümünde yayın yapan internet siteleri üzerinden YDG-H'ya iletildiği belirtildi. Soruşturma dosyalarında ayrıca, terör örgütü lehine faaliyet yürüten legal görünümlü kurum ve kuruluşlar içerisinde çeşitli etkinlikler adı altında örgütün propagandası yapılarak, YDG-H üyelerinin kırsal alanlara gönderildiği vurgulandı.

YDG-H'ye yönelik operasyonlar

Büyük bölümü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H'ye olmak üzere, terör örgütlerine yönelik pek çok ilde 24 Temmuz'dan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda, 3 bin dolayında kişi gözaltına alındı, bunlardan 800'ü aşkını tutuklandı.

Haberin Devamı