Gazete Vatan Logo

Gençlerde yeni moda: Okul bitince bir yıl kafa izni

Dünyada yeni mezun birçok genç tarafından yaygın şekilde uygulanan 'gap year' olarak uygulanan kafa izni Türkiye'de de moda oldu.

Gençlerde yeni moda: Okul bitince bir yıl kafa izni

Dünyada yaygınlaşan ‘gap year’ (boşluk yılı) ya da gençlerin deyimiyle ‘kafa izni’ bu aralar bizde de moda oldu. Amaç bir yıl boyunca gezip değişik kültürleri tanımak, hayatı anlamak, ne istediğine karar vermek.

Lise, üniversite mezunu gençler hatta bazı çalışanlar kendilerine genellikle 9 ay-1 yıl arası ‘boşluk yılı’ bırakıyorlar. Bu süreyi kendilerine yatırım olarak görüyorlar. Bazen bir kültürü tanıyor, kendi ülkesinde bir yere giderek bir konuda uzmanlaşıyor, dil öğreniyor, gönüllü çalışıyor, staj yapıyor, kısacası farklı alanlarda deneyim kazanıyorlar. Ve kazandıkları bu deneyimle geleceklerini daha iyi yönlendirebiliyorlar.
GÖZLER YURTDIŞINDA
Ailesinin durumu iyi olan soluğu yurtdışında alıyor, kimi de uygun fiyatlı öğrenci trenleri ve hostellerden yararlanarak kendini yollara vuruyor.
Yurtdışına genellikle lise sonrası yapılmasına rağmen bizde üniversite hazırlık en az iki yıl önce başladığı ve zorlu bir maraton olduğu için bu karar genellikle yükseköğretim mezuniyeti sonrasına bırakılıyor. Bazı ülkelerde işe girişlerde gençlerin özgeçmişlerinde bile aranan bu uygulama gittikçe yaygınlaşıyor. (Hürriyet)

Haberin Devamı