Gazete Vatan Logo

Gençler için Orhan Pamuk

Pamuk’un yeni kitabı pazartesi çıkıyor

Nobel ödüllü Orhan Pamuk’un transfer olduğu Yapı Kredi Yayınları’dan yeni kitabı pazartesi çıkıyor. “Ben Bir Ağacım” Pamuk’u gençlerle tanıştırmayı amaçlıyor

Orhan Pamuk’un romanları için “Çok zor, okuyamıyorum” diyenlerin sayısı hiç az değildir. Yazarın, pazartesi günü piyasaya çıkacak yeni kitabı “Ben Bir Ağacım” ile ise artık bu söylem bitecek. Zira bu kitap, yazarın kitaplarındaki en anlaşılır bölümlerden oluşuyor.

En güçlü sayfalar

Kitap, Yapı Kredi Yayınları’nın Doğan Kardeş alt markasının “Seçmeler” dizisinden çıkacak. Bu diziden daha önce Nazım Hikmet, Sabahattin Ali’nin kitapları da “anlaşılır” kılınarak yayımlanmıştı. Zira bu dizinin amacı Türkçe edebiyatın görkemli kalemlerini genç okurlarla tanıştırmak...

Bu yüzden Nobelli yazar kitabını şöyle tanımlıyor: “Bu kitapta, şimdiye kadar yazdığım sayfalardan, en kolay anlaşılabilir ve en güçlü olanları seçmeye çalıştım.” Pamuk, bu seçmeyi yaparken bazı değişikliklere de gitmiş. Bazı metinlere yeni bölümler, paragraflar eklemiş.

Kitapta ayrıca Pamuk’un hiç yayımlanmamış bir öyküsü ve merakla beklenen yeni romanı “Kafamda Bir Tuhaflık” romanından bir bölüm yer alıyor. Bu bölümde romanın kahramanı Mevlüt’ün ortaokul yıllarının hikayesi anlatılıyor. “Ben Bir Ağacım”da özellikle iki konu üzerine yoğunlaştığını vurgulayan Pamuk şöyle diyor: “Kitabın kalbinde, hakkında hayaller kurmaktan hoşlandığım iki konu var: Tarihin esrarlı yüzü ve çocukluk ile öğrencilik yıllarının hatıraları. Romanlarımda ve düzyazılarımda bu iki kaynağa hep geri döndüm. Her seferinde de bu iki konunun kafamda iç içe geçtiğini hissettim. Yani: Tarihin çocuksu yanı ile çocukluğun tarihsel yanı.”

Nobel ödüllü Orhan Pamuk’un 12 yaş ve üstü gençler için hazırladığı kitabı için “çocukluğun tarihsel yanı” diyor.

Haberin Devamı