Gazete Vatan Logo

Gençken kemik biriktirin yaşlanınca az kırılın

Kemik erimesi diye bilinen osteoporozu önlemenin yolu, kalsiyumla kemik kitlesini artırmaktan geçiyor. Ne kadar kemik biriktirip korursanız yaşlılıkta o kadar daha az kırılgan olursunuz

Gençken kemik biriktirin yaşlanınca az kırılın

Uzmanlara göre, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporozu önlemenin yolu, gençlikte alınacak kalsiyumla kemik kitlesini artırmaktan geçiyor. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Osteoporoz Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Dilek Gogas Yavuz, “Gençlikte kemik biriktirmek bankada para biriktirmeye benzer. Gençliğinizde ne kadar fazla kemik biriktirir ve korursanız yaşlılıkta o kadar daha az kırılgan olursunuz. Egzersiz de kemik erimesini engeller” dedi. Uluslararası Osteoporoz Vakfına göre, her 30 saniyede bir kişinin söz konusu hastalığa bağlı kalça kırığı nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Yavuz, 50 yaş ve üzerindeki 3 kadın ve 5 erkekten birinin geri kalan yaşamlarında kırık gelişeceğinin tahmin edildiğini aktardı. Prof. Dr. Yavuz, özellikle 50 yaş üzeri kadınlarda kemik erimesine bağlı kırık gelişme riskinin meme, rahim ve yumurtalık kanserlerine yakalanma risklerinin toplamından daha fazla olduğunu vurgulayarak, “Hastaların yalnızca yüzde 10’una osteoporoz tanısı konulmakta, osteoporoz tanısı alan vakaların ise yalnızca yüzde 20’si tedavi alabilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

OSTEOPOROZDA KORKULAN SONUÇ

Prof. Dr. Yavuz, osteoporozu tetikleyen birçok faktör olduğunu, kadınlarda menopozun kemik erimesi için önemli bir risk olduğunu kaydetti. Beslenmenin de kemik erimesi üzerinde etkileri olduğunun altını çizen Yavuz, yetersiz kalsiyum alımı, D vitamini eksikliği, sigara, alkol tüketimi, üç aydan uzun süreli kortizon ilacı kullanımı, romatoid artrit gibi hastalıkların osteoporoz gelişimi için risk faktörü olduğunu aktardı. Osteoporozun korkulan sonucunun kemik kırıkları olduğunu vurgulayan Yavuz, “Kalça kırıkları halen ciddi bir ölüm nedeni. Kırığa ve komplikasyona bağlı ölüm oranları yüzde 20 civarında. Ailesinde kalça kırığı öyküsü olanın kemik erimesi ihtimali yüzde 50’nin üzerindedir” dedi.

‘KEMİKLER GÜÇLENSİN DİYE EGZERSİZ’

Prof. Dr. Yavuz, osteoporozdan korunmanın mümkün olduğunu dile getirerek, gençlik döneminde kemik kitlesini artırmanın çok önemli olduğunu, bunun için de kişilerin yeterli kalsiyum almaları gerektiğini vurguladı. Günde en az üç porsiyon süt ve süt ürünü tüketilmesinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayacağını ifade eden Yavuz, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Gençlikte kemik biriktirmek bankada para biriktirmeye benzer. Gençliğinizde ne kadar fazla kemik biriktirir ve korursanız yaşlılıkta o kadar daha az kırılgan olursunuz. Egzersiz de kemik erimesini engeller. Yer çekimine karşı yapılan bütün egzersizler önerilmektedir. Osteoporoz tanısı konulduktan sonra tedavinin hedefi kırık oluşmasını engellemektir. Yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı, yer çekime karşı egzersiz ve gerekli durumda ilaç tedavisi önerilmektedir. Tedavide kullanılan ilaçlar kemik erimesini engelleyici veya yeni kemik yapımını artırıcı mekanizmalar üzerinden etkilidir.