Gazete Vatan Logo

Genç yaşta ani ölüm nedeni: Lyme salgını

Dünyada salgın haline gelen ve genç yaşta ani ölümlerin nedeni olarak gösterilen Lyme hastalığı 350’den fazla hastalığı taklit edip ölüme götürüyor.

Genç yaşta ani ölüm nedeni: Lyme salgını

Uluslararası Lyme ve İlişkili Hastalıklar Topluluun (International Lyme and Associated Disease Society ILADS) 2016, ’6. Avrupa Konferansı’ Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yapıldı. Toplantıda genç yaşta ani ölümlerin sebebinin ‘çağın salgını’ olarak adlandırılan Lyme bakterisi olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığı dile getirildi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden konunun uzmanı doktor ve biyologlardan oluşan 120 bilim insanının katıldığı toplantıda Türkiye’yi ilk defa Lyme Hastalığı ile Mücadele Derneği Başkanı Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin temsil etti.

Toplantı süresince Lyme hastalığı ile ilgili son bilimsel gelişmelerin masaya yatırıldığını kaydeden Prof. Dr. Çetin, “Taklitçi’ adıyla da bilinen ve vücutta yerleştiği bölgeye göre birçok farklı belirtiler gösteren Lyme hastalığı 350’den fazla hastalığı taklit etmesiyle biliniyor. Taklit ettiği hastalıkların başında MS, ALS, Lupus, Alzheimer, Parkinson, Otizm, dikkat dağınıklığı, kalp krizi, beyin tümörü, migren, baş ağrısı ve kas hastalıkları geliyor. Lyme’a genelde kene ısırmasıyla insana geçen ’Borrelia burgdorferi’ bakterisi neden oluyor. Hastalık kan yoluyla da bulaşabiliyor. Toplantıda genç yaşta kalp krizine bağlı genç sporcularda görülen ani ölümlerin sebebinin, Lyme bakterisi Borrelia ve diğer bir hücrelerarası parazit bakteri Bartonella’nın olduğu bilimsel olarak kanıtlandı” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa’da 10 milyon hasta var

Çin’de 75 milyon, ABD’de ise 25 milyondan fazla, tüm Avrupa’da 10 milyondan fazla Lyme hastası var. Almanya’da her yıl yeni Lyme vakası yaklaşık 1 milyon. Birçok Türk hastanın Amerika ve Almanya’ya tedaviye gidiyor.