Gazete Vatan Logo

Genç mühendislerden yaratıcı fikirler çıkıyor

Üniversiteli gençler bitirme projeleri ile hayata katkıda bulundu. Yaşamın içinde eksik görülen alanlarda fikir üreten öğrenciler projelerini fuarda tanıttı.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri, son sınıf bitirme projelerini sergiledi. Öğrenciler “inovasyon” konsepti çerçevesinde proje fikirlerini kendileri oluşturdular. Hayatın içinden eksik gördükleri bir alanda mesleki bilgilerini yaratıcılığa dökerek bir yıllık uğraş sonucu hazırladıkları projelerini fuarda yatırımcılara tanıttılar.
27 yaratıcı proje arasında; En İyi Tasarım ödülünü “Emotion Engine” projesi kazandı. Bu proje, insanların başına takılan elektrotlarla kişinin ruh halini tanımlayan bir makina.
İnovasyon ödülünü kazanan “Mobital”, hastanelerin altyapısını geliştirerek kağıt belgeleri ortadan kaldıran, doktorların hasta bilgilerine mobil cihazlar üzerinden ulaşmalarını sağlayan bir proje. Bu proje ayrıca, çip yerleştirilen hastane ekipmanlarının takip hizmetini de veriyor. Pazarlanabilirlik ödülünü kazanan “Geotune”, yakın çevrede dinlenmekte olan müzikleri sınıflandırarak o bölgenin müzik haritasını çıkartıyor. Uygulanabilirlik Ödülü kazanan “İGarson”, android ve İOS için tasarlanmış online restaurant rezervasyon, önceden masa seçme ve sipariş verme uygulaması.
Sunum Ödülü kazanan “İbeaconizer”, müze hastane gibi kapalı ve karışık mekanlarda navigasyon hizmeti uygulaması.Ödül töreninde konuşan; Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar; “Üniversitemiz inovasyona öncelikli önem veriyor. Bu çalışmalarımız 3 yıl önce Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nün lisans programında başladı. Bu çerçevede öğrenciler hangi konuda proje üreteceklerini kendileri seçiyor” dedi. Öğrencilerin hayatın içerisinden eksik gördükleri konularda proje geliştirdiğini belirten Atalar, onları serbest bırakmanın yaratıcı ve işe yarar fikirler çıkarmalarını sağladığını söyledi.

Haberin Devamı