Gazete Vatan Logo

Genç liseliler şirket sahibi oldu!

Eskişehir'de koordinatörlüğünü ESO'nun yaptığı TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Genç Başarı Eğitim Vakfı tarafından hazırlanan program kapsamında lise öğrencileri 26 şirket kurdu.

Eskişehir Sanayi Odasının (ESO) koordinatörlüğünü üstelendiği TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu, liseli gençlerin girişimciliğini ortaya çıkardı. Bu kapsamda Eskişehir’deki liseli gençler şirket kurdu, ürünlerini pazarladı. Elde edilen gelir ise Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağışlandı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ESO, Genç Başarı Eğitim Vakfı arasında 2016 yılında imzalanan protokolle hayata geçirilen Genç Başarı Şirket programıyla 9 ve 12. sınıflarda eğitim gören öğrenciler kurdukları şirketlerin sermayeleriyle ürünlerini üretip, satışa sunuyor.

Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Egemen Temizsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurulun ana faaliyet konusunun girişimciliği ülke genelinde yaygınlaştırmak olduğunu belirterek, girişimciliğin ne kadar erken yaşta öğrenilirse ve ortaya çıkarılırsa o kadar etki yaratacağına inandıklarını kaydetti.

Liselerde girişimcilik projesine ortakları Genç Başarı Eğitim Vakfı ile başladıklarını ifade eden Temizsoy, şöyle konuştu:

"Genç Başarı Eğitim Vakfı, projelerini daha önceki yıllarda İstanbul'da ve İzmir'de yapıyordu. TOBB ile Anadolu'ya açıldı ve proje Anadolu'da girişimcilerle buluştu. Proje Kasım 2016'da Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü, ESO, Genç Başarı Eğitim Vakfı arasında imzalanan protokol ile kesinleşmiş oldu. Milli Eğitim Müdürlüğü projeye katılmaya hazır 30 liseyle Eskişehir'in girişimcilik ekosisteminin ne kadar kuvvetli olduğunu göstermiştir. 30 lise müdürüne proje anlatıldı. Müdürlerimizin okullarından belirlediği sorumlu öğretmenlerimiz ile proje eğitimine başladık, öğretmenlerimiz eğitimlerini tamamladıktan sonra okullarda projenin duyurusunu gerçekleştirmiştir. Proje bu yıl İstanbul, İzmir dışında Anadolu'dan da 6 şehir ve sayıları 350'ye yaklaşan şirketle hayata geçti. Aralık 2016'da kurulan şirketler, faaliyetlerini Mayıs 2017'de yapılacak yarı finale kadar sürdürüp, sonrasında kendisini feshedecek. Projenin yarı finali illerde kurulan şirketler arasından seçilen en başarılı 2 şirket 13 Mayıs'ta İstanbul'da ağırlanacak. Eskişehir'de kurulan şirket sayısı 26. İflas etmeden yarı finale başvuru yapabilen şirket sayısı ise 22. Yarı finalde yarışacak şirket sayısı toplam 50. Eskişehir'den yarı finale gitmeye hak kazanan şirket sayısı ise 6. Bu diğer iller arasında ciddi bir başarıdır. Bu sonuçtan da Eskişehir'in girişimciliğinin değerini bir kez daha anlıyoruz."

Haberin Devamı

"Hayalleri için sermayeye sahip oldular"

Haberin Devamı

Temizsoy, kurulan bu şirketlerde okullarında bulunan gönüllü öğretmenlerin sorumluluk üstlendiğini anlatarak, "Kurulumuz onlara yol gösterme amacıyla her şirkete Eskişehir ticaret hayatında aktif olarak çalışan, şirket yöneten rehberler yönlendirmiş ve şirketler bu rehberlerimizin elinde şekillenmiştir. Eskişehir'de kurulan 26 şirkete Genç Girişimciler Kurulu'ndan 26 rehber görevli olarak gitti. Projemiz, Eskişehir'de kurulan ve elinde sergileyebilecek ürünü olan 15 şirketimizin katılımıyla 7 Mayıs'ta kent merkezindeki bir alışveriş merkezinde açılan fuarla son buldu. Bu fuarda şirketlerimizin ürettiği ürünler satışa çıktı ve elde edilen gelir Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na bağışlandı." diye konuştu.

Haberin Devamı

Genç Başarı Şirket programının 9 ve 12. sınıflar için iş yönetimi, ekonomi ve girişimcilik derslerini kapsadığına işaret eden Temizsoy, şöyle devam etti:

"Öğrencilerin yenilikçi düşünme tarzını benimsemeleri teşvik edilmiştir. Belirlenen okullarda gönüllü öğrencilerimiz, iş fikirleri ve oluşturdukları çalışma grupları ile şirketlerini kurdular. Bu şirketler vakfın düzenlediği hisse senetlerine sahip oldular. Fikirlerini hayata geçirmek için önce, şirketin CEO'su, insan kaynakları, reklam birimi gibi iş bölümlerini gerçekleştirdiler. Daha sonra sahip oldukları hisse senetlerini okul sınırları içinde satışa çıkardılar ve hayalleri için sermayeye sahip oldular. Elde edilen sermaye ile ürünlerini ürettiler ve satışa sundular. Bu süre zarfında ürünlerine isim, logo, satış stratejisi, sosyal medya reklamları gibi çalışmalarda bulundular. Ticari faaliyetlerde bulundukları için iflas eden şirketlerimiz de oldu. Fakat katılanların büyük bir çoğunluğu yoluna devam etti."

Haberin Devamı