Gazete Vatan Logo

Genç kadınlar sekste neden mutsuz?

Genelde gençlerin seks enerjisinin daha yüksek olduğu, seksten daha çok zevk aldıkları ve seks için daha motive oldukları düşünülüyor. Ancak sekste mutsuz olan pek çok genç kadın var. Genç kadınlarda cinsel isteksizlik, orgazm sorunu ve ağrı şikayeti çok yaygın.

Cinsel bilgi eksikliği

Cinsellik mahrem bir konu olduğundan pek çok kadın cinsel bilgi eksikliği yaşıyor. Amerika'da son dönemde yapılan bir çalışmada genç kadınların seks konusunda bilimsel ve kanıta dayalı bilgileri edinmeyi istedikleri gösterildi. Genç kadınlar cinsel hayatlarına çoğu zaman şehir efsaneleriyle adım atıyor. Cinsel isteklerini göstermeye çekiniyor, cinsel arzu ve beklentilerini keşfetmiyor.

Vajinismus ve cinsel ağrı

Türkiye'de cinsel tıpla ilgilenen kliniklere en yüksek başvuru kasılma şikayeti, vajinismus ve cinsel ağrı. Özellikle ilk geceyle ilgili korku duyan genç kadınlar ilk beraberliklerinden itibaren cinsel ilişkiden çekinebiliyor. Bu durumda cinsellik sırasında kasılma oluşuyor.

Cinsel istek, motivasyon

Cinsel isteği yöneten seks hormonlarının genç kadınlarda daha sağlıklı seviyelerde olduğu bir gerçek. Ancak libidoyu sadece hormonlar yönetmiyor. Hormonların yanında seks motivasyonu çok önemli. Seksten zevk almayan, orgazm olmayan, sekste konsantrasyon sorunu yaşayan, vücuduyla ve görüntüsüyle ilgili endişe duyan kadınlarda seks motivayonu düşüyor.

Haberin Devamı

Duygular ve stres

Stres ister iş yaşamından kaynaklansın ister ailesel sorunlardan veya ilişki sıkıntılarından vücutta yoğun stres hormonlarının salgısına yol açıyor.

Eşleriyle konuşan kadınların sayısı az!

Orgazm sorunu

Hiç orgazm yaşamamış veya eşleriyle orgazm yaşayamayan pek çok genç kadın var. Orgazm beyin ve cinsel bölgenin ortaklaşa çalışmasıyla oluşuyor. Beyinden cinsel bölgeye iletilen cinsel sinyallerin ne kadar olumlu olduğu önemli. Cinsel bölgede orgazmik hislerin oluşmasını sağlayan kasların, damarların, sinir sisteminin sağlığı da önemli. Bunun yanında bir kadının orgazm getirecek uyarıları keşfetmesi, tanıması kısacası kendini keşfetmesi gerekiyor. Bu keşif eşle birlikte de yapılabiliyor.

Eşin cinsel fonksiyonu

Genç kadınlarda cinsel tatmini etkileyen önemli bir nokta da eşin fonksiyonları. Türkiye'de neredeyse her iki genç erkekten biri erken boşalma sorunu yaşıyor. Yine yüksek rakamda sertleşme kalitesiyle ilgili sorun yaşayan bir grup erkek de var.

Haberin Devamı

Erkekteki erken boşalma sorunu kadının uyarılması, ön hazırlık süreci ve birliktelikte aldığı zevki oldukça azaltıyor. Sertleşme sorunu da önhazırlık süresini kısaltıyor ve cinsel birliktelikte tatmini düşürüyor. Genç kadınların eşlerinin de cinsel hayatlarını takip etmeleri gerekiyor.

Cinsel iletişim

Cinsellik konusunda eşleriyle konuşabilen kadınların sayısı çok az. Hatta son dönemde yaptığımız bir çalışmada 10 kadından yalnızca birinin cinsel hayatlarını eşleriyle konuşabildiklerini bulduk. Oysa kadınlar seks hakkında daha rahat konuşmayı, daha kolay iletişim kurmayı arzuluyor. Seks rutinindeki sıkıntılar, var olan cinsel sorunlar veya karşılıklı olarak neden zevk alındığının paylaşılmamasıyla cinsel mutsuzluk artıyor.