Gazete Vatan Logo

Gemiler yanaştı

Kruvaziyer gemileri, rotalarından çıkardıkları Türk limanlarına bir bir dönüş yapıyor. MSC’nin ardından Norwegian Cruise, Royal Carribean ve Holland America Line da rotalarına Türkiye’yi yeniden ekledi

Gemiler yanaştı

Son 5 yıl da çok sayıda kruvaziyer firması rotasından Türk limanlarını çıkarmış ve ülke turizmi büyük bir gelirden mahrum kalmıştı. Ancak kruvaziyer turizminin en büyük firmaları teker teker Türkiye limanlarına dönüş yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu dev gemilerin Türk limanlarına yanaşması için yoğun çalışmalar yürüttü. Sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları da bu yöndeki tanıtım faaliyetlerine destek verdi.

Devler geri döndü

Girişimler sonucu sektörün en büyüklerinden olan MSC, 2019 sezonundan itibaren İzmir ve Antalya’ya, Norwegian Cruise Line 2018 sezonundan itibaren Kuşadası’na uğrayacağını açıkladı. Holland America Line da 2020 yılından itibaren rotasına yeniden Türkiye’yi ekleme kararı aldı. Ayrıca Royal Carribean’ın Azamara hattı da Kuşadası’na uğrayacak.

86 gemi geldi

Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde Türkiye’deki 10 limana 86 kruvaziyer gemi yanaştı. Bu gemilerdeki transit yolcu sayısı 45 bin 917 olarak kayıtlara geçti. Kruvaziyer gemilerden 59’unun Kuşadası’na demirlemesi dikkati çekti.

Haberin Devamı

Dünyada yeni nesil turizm olarak nitelendirilen kruvaziyerde tercih sebebi deniz ve güneşten ziyade kültürel coğrafyalar oldu.

AÇIK ARA KUŞADASI

Yılın ilk yarısında dev gemilerle Türkiye’ye uğrayan 45 bin 917 yolcunun 35 bin 89’u Kuşadası’nı ziyaret etti. Yolcular, Meryem Ana ve Efes Antik kenti gibi tarihi yerlerin yanı sıra Kuşadası çarşısını gezdi. Gemilerin rotalarını yeniden Kuşadası’na çevirmesiyle bu yıl Kuşadası Limanı’na 120 bin turistin gelmesi bekleniyor.

Türkiye parlayan bir inci gibiydi

Türkiye’de 2000’li yılların başında atağa kalkan kruvaziyer turizmi 2013’te düşüşe geçtiğini söyleyen Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, “Kruvaziyerde Türkiye parlayan bir inci gibiydi. Daha sonra Türkiye’ye uğrak yapan gemilerin bir kısmı rotasını Uzakdoğu’ya çekti ancak bu bölge de cazibesini yavaş yavaş kaybetti. 2019 yılından itibaren dünya devi firmaları yeniden İzmir’de ağırlamaya başlayacağız. Türkiye’ye olan olumsuz algıyı yıkmış vaziyetteyiz. Bu seferler devam edecek” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı