Gazete Vatan Logo

Gelişmişlik listesindeki yerimiz!

BM’nin yayınladığı 2013 İnsani Gelişim Raporu’na göre Türkler’in yüzde 18’i fakirlik sınırının altında

Türkiye Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın açıkladığı 2013 İnsani Gelişme Raporu’nda iki sıra birden yükselerek 187 ülke arasında 90. oldu.

En gelişmiş Norveç

BM’nin raporunda insani gelişim karşılaştırmasının en üst basamağında yer alan Norveç’i Avustralya, ABD, Hollanda, Almanya, Yeni Zelanda, İrlanda, İsveç, İsviçre ve Japonya izliyor. Türkiye‘nin altında Kolombiya, Sri Lanka, Cezayir, Tunus gibi ülkeler, hemen üstünde ise Ekvator, St. Lucia, Ermenistan ve Jamaika bulunuyor.

74 yıllık ömür!

Rapora göre şu anda 74.5 milyon olan Türkiye’nin nüfus artış hızı yüzde 1.1 olarak görülüyor. Yaşam süresi beklentisi ise 74.2 yıl. Rapora göre Türk halkının yüzde 18.1’inin ulusal fakirlik çizgisinin altında yaşadığı vurgulanıyor.

Telefon zenginiyiz!

Raporda Türkiye’de okur-yazarlık oranı yüzde 90.8 olarak yer alırken, eğitimde geçirilmesi beklenen süre 12.9 yıl. Orta ve yüksek öğretim gören kadın oranı yüzde 26.7 iken erkekte bu oran yüzde 42.4. Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı yüzde 24’ten yüzde 28.1’e erkeklerde ise yüzde 69.6’dan yüzde 71.4’e yükselmiş. Rapora göre Türkiye’nin yüzde 6.4’ü kişisel bilgisayara sahipken yüzde 39.8’i internet kullanıyor. Raporun en dikkat çekici istatistiği ise telefon sahipliği . Telefon aboneliğinin yüzde 107.2’ye Türkiye’de bir çok kişinin birden fazla telefon kullandığı dikkat çekiyor.



Haberin Devamı