Gazete Vatan Logo

Gelir testi değişikliği

Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, gelir desteğini 2017’de Aile Bakanlığı’ndan alacaklarını açıkladı. Böylece, istihdamda ‘yeşil kart’tan kaynaklanan kayıt dışılık sıkıntısı azalacak.

Gelir testi değişikliği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal yardımla istihdam arasında sağlıklı bağ kurmak için harekete geçti. 2017 yılı projeksiyonunda da yer aldığı gibi Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) gelir testi uygulaması Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine alınacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Önümüzdeki yıl inşallah gelir desteğini bakanlık olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan devralacağız. Gelir testi süreçlerinde yeşil kart dolayısıyla istihdamın olumsuz etkinlenmesi veya kayıt dışılığın etkisini daha alt noktalara çekebilmek istiyoruz” dedi.

Müezzinoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Zirvesi 2016’ya katılarak bir konuşma yaptı. Kendisinden önce konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, işsizlik rakamları yükselirken, kendilerinin çalıştıracak işçi bulamadığını, bunun nedenlerinden birisinin yeşil kartla ilgili yaşanan sıkıntılar olduğunu bildirdi. Bu tür kartı olanların sigortalı olarak çalışmak istemediği yönünde kendilerine hep şikayet geldiğini anlatan Büyükekşi, bu durumun ortadan kaldırılması için bir takım düzenlemelerin hayata geçirilmesini istediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Bakan Müezzinoğlu da yeşil kart ve toplum yararına çalışma programlarının, istihdama olumsuz yönde etkileri bulunduğuna dair konuların bakanlığa geldiğini anlatırken, “Önümüzdeki yıl inşallah gelir desteğini bakanlık olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından devralacağız. Gelir testi süreçlerinde yeşil kart dolayısıyla istihdamın olumsuz etkinlenmesi veya kayıt dışılığın etkisini daha alt noktalara çekebilmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Talepleriniz hiç bitmeyecek

İhracatçıların taleplerinin, şikayetlerinin hiç bitmediğinden yakınan Müezzinoğlu, işsizlik oranlarındaki artışa dikkat çekerek katılımcılara şöyle seslendi:

“Bu dönemde yaklaşık 323 bin iş arayana iş bulmamıza rağmen işsizlik oranının arttığını görüyoruz. Bir taraftan da 1 milyon 250 bin gencin neredeyse her yıl istihdama girme talebi var, bir taraftan istihdama katılım arzusu olan ciddi kadın kitlesi var. Onların istihdama katılmalarını çok arzu ediyor olmamız, işsize iş bulmayı arzu ediyor olmamız ancak yatırım ortamının iyileşmesinden, dünya ile rekabette iddialı olabilecek potansiyeli yakalamaktan geçiyor. O nedenle sizlerin dünya ile olan rekabette sorunlarınızı çözüyoruz, bundan sonraki süreçlerde de çözmeyi başaracağız ki siz daha çok yatırım yapın, daha çok istihdam alanı olsun. Evlilikte 40 yılı doldurmuş bir kardeşiniz olarak, hanımın taleplerinin hiç bitmediğini bilen biri olarak, sizlerin talepleri, şikayetleri hiç bitmeyecek ama önemli olan dün neredeydik, bugün neredeyiz, yarın nerede olmak istiyoruz ve o 40 yıla baktığımızda, son 14 yıla baktığımızda nereden nereye geldiğimizi görebilmek gerekiyor.”

Haberin Devamı

Destek için test şart

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 1 Ocak 2012’de en önemli sosyal yardım yöntemlerinden sayılan ‘Yeşil kart uygulaması’ tarihe karıştı. Uygulamadan haksız yere yararlanan kişi sayısının fazlalığı ve desteği kaybetmemek için iş beğenmemeleri ya da kayıtlı çalışmayı kabul etmemeleri eleştiri konusu oluyordu. Türkiye genelinde ‘Yeşil kart’ taşıyan kişi sayısı 11 milyonu aşarken, Van gibi bazı illerde oran kent nüfusunun 4’te 1’ine ulaşıyordu. Yeşil kartlılar Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. Sosyal destekten faydalanabilmeleri için gelir testi yaptırması gerekiyor.

Haberin Devamı