Gazete Vatan Logo

Geleneksel mutfak tek kurtarıcımız

Oyuncu Gizem Erman Soysaldı, iki senedir geleneksel tatları mutfaklara getiriyor... Soysaldı, bu tarifleri “Teldolap Bir Kavanoz Mucize” adlı kitapta topladı. teldolap”ı kitap haline getirme fikri nasıl ortaya çıktı?

Geleneksel mutfak tek kurtarıcımız

Teldolap konsept olarak aklıma ilk defa 2014’te geldi. Hep bir şehirde sağlıklı, doğal yaşama arayışı içindeydim. Teldolap programını iki sezon yaptık, Müşerref de kamera arkasında hep yanımdaydı. Gerçekten çok sevilen bir iş oldu. Geçtiğimiz mart ayında programı bitirdik ve kitap için çalışmaya başladık. Ekim ayının başında Teldolap Bir Kavanoz Mucize, Lav’ın da katkılarıyla Remzi Kitabevi’nden çıktı.

Şehirde telaş içinde yaşarken “teldolap” kurtarıcımız olabilir mi?

Bence tek kurtarıcımız geleneksel mutfak alışkanlıklarımız. Eskiye, yerele dönmek tek kurtarıcımız.

Meyve sebze alışverişi yaparken nelere dikkat etmeli?

En önemlisi mevsiminde beslenmek. Kışın domates almamalıyız. Yaz sonu, sonbaharda domateslerden hazırlık yapıp, kışın tüketebiliriz.

Şu günlerde evlerde yapılacak tarifler neler?

Kırmızı kapya biberlerin tam zamanı şimdi. Muşmula bitmeden tükenmez şerbeti hazırlayabilirsiniz, bütün kış içersiniz.

Hazırladığınız tarifleri nasıl muhafaza ediyorsunuz?

Tariflerin bir kısmını teldolapta, bir kısmını buzdolabında ve cam ürünlerde saklayabilirsiniz. Önerileri tariflerin altında belirttik.

Haberin Devamı

Ajvar

Malzemeler:

- 6 patlıcan

- 10 kırmızı kapya biber

- 5 -6 diş sarımsak

- 3 yemek kaşığı sirke

- Bir tutam şeker

- Tuz

- Karabiber

Hazırlanışı:

Biberleri uzunlamasına ikiye bölün, çekirdeklerini temizleyin. Patlıcanları uzunlamasına ikiye kesin. Patlıcanları ve biberleri kabuklu kısımları fırın kağıdı sermiş olduğunuz tepsiye dizin, üzerine hafifçe zeytinyağı gezdirin. 180 derece fırında, 30 dakika pişirin. Patlıcanları ve kırmızı biberleri soyun, sarımsaklarla birlikte mutfak robotunda iyice ezin. Püre haline getirdiğniniz sebzeleri bir tencereye alın, 5 kaşık zeytinyağı ekleyin. Arada bir karıştırarak macun kıvamına gelene dek yaklaşık yarım saat pişirin. Pişerken tuz, şeker ve sirkeyi de ekleyin. Karabiber ile tatlandırın. Sıcakken, önceden sterilize ettiğiniz kavanozlara aktarın.

En büyük lezzet sırlarımızdan biri, kayatuzunun şifalı sebzelerle birleştiği bu tuz tarifi olacak. Yemeklerinizin lezzeti, kokusu, şifası daha da artacak...
Lor peyniri
Malzemeler:
- 2 litre çiğ süt
- 2 yemek kaşığı doğal sirke
- Bir tutam tuz
- İnce bir tülbent
Hazırlanışı:
Sütü 10 - 15 dakika kaynatın. Sirkeyi ve tuzu ekleyip 2 - 3 dakika daha kaynatın. Ocaktan alın. Derin bir kabın üzerine süzgeci yerleştirip üzerine ince bir tülbent sarın. Sütü süzün. Soğumasını bekleyin ve soğuğuyunca elinizle sıkıp bir topak yapın. 2 - 3 saat süzülmesini bekleyin. Bir kapta buzdolabına kaldırın. Çiğ süt yerine günlük süt kullanmak isterseniz, kaynatmanıza gerek yok.
Limon Kreması
Malzemeler:
- 4 limon ve yumurta
- 125 gr tereyağı
- 1,5 bardak şeker
- Yarım vanilya çubuğu
Hazırlanışı:
Limon kabuklarını rendeleyin. Tencerede su kaynatın, ocağı kısın ve cam bir kabı suya temas etmeyecek şekilde tencerenin üzerine yerleştirin. Vanilya çubuğunu uzunlamasına ikiye ayırın ve tohumlarını çubuktan sıyırın. Rendelenmiş limon kabuğunu, limon suyunu, tereyağını, şekeri, vanilya çubuğunu ve tohumlarını cam kaba ekleyin. Tereyağını eritin ve kabı tencereden alın. Yumurtaları çırpın, limonlu karışıma ilave ederek çırpmaya devam edin. Cam kabı tekrar tencerenin üzerine yerleştirin. 10 - 15 dakika daha sürekli karıştırarak pişirin. Kavanozlara aktarın.
Limon kremasını iki bisküvinin arasına ya da bir dilim kekin üzerine sürüp yiyin ve mest olun. Kekinizin lezzet sırrını arkadaşlarınızla paylaşmak size kalmış...
Domates Saklama
Malzemeler:
- Sivri domatesler
- Kayatuzu
- Sirke
- Zeytinyağı
- Taze kekik
- Sarımsak
Hazırlanışı:
Tencerede su kaynatın. Başka bir kapta ise buzlu su hazırlayın. Su kaynadıktan sonra domatesleri içine atıp 15 - 20 saniye kadar bekletip buzlu suya bırakın. Suyun içinden çıkartıp domateslerin kabuklarını elinizle soyun. 1 kilogramlık kavanozların dibine bir parmak kadar sirke dökün. Domatesleri bütün olarak kavanozlara yerleştirin. Domateslerin aralarına kekik ve sarımsak dizin, bir tutam tuz ekleyin. Kavanozu iki parmak boşluk kalana kadar zeytinyağı ile doldurun ve kapağını sıkıca kapatın.
Kaynar sudan aldığınız domatesin soğuk suya anında girmesi çok önemli. Bu sayede domates pişmeye devam etmez.
Tükenmez Şerbeti
Malzemeler:
- 1 kilo muşmula
- 1 salkım üzüm
- 2 elma
- 1 ayva
- 2 armut
- 4 bardak toz şeker
- 10 nohut tanesi
- 8 - 10 litrelik kavanoz ya da şerbet sürahisi
Hazırlanışı:
Meyveleri yıkayın. Ayvayı, armut ve elmaları doğrayın. Nohutları kavanozun içine atın, meyveleri ekleyin. Üzerinde 3 parmak boşluk kalacak şekilde içme suyu ilave edip kapağını kapatın. 15 gün boyunca, 5 günde bir kapağını dikkatlice açıp gazını alarak oda sıcaklığında mayalanmasını sağlayın. 15 gün sonunda şerbetiniz hazır.
Tükenmez, Anadolu’da alt kısmı musluklu toprak tüplerde yapılırmış. Yemek öncesi ve sonrasında içildiğinde mideyi rahatlattığı söylenir.

Haberin Devamı