Gazete Vatan Logo

Gel de art niyet arama

Türkiye’nin çalışmayı kabul etmediği, yani ödeme yapmadığı kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un Türkiye’nin notunu düşürmesine büyük tepki var. “Hangi ara analiz yaptın da notu düşürmeye karar verdin” diyen iş dünyası temsilcileri S&P’yi ciddiye almadıklarını belirtirken, kuruluşun tavrının darbeye destek olduğu görüşünde.

Gel de art niyet arama

Gerek Moody’s gerekse Fitch, Türkiye’nin notu ile ilgili değerlendirme yapmadan önce gelişmelere bakacaklarını ve izlemeye aldıklarını açıklarken, Türkiye Hazinesi’nin çalışmadığı yani herhangi bir ödeme yapmadığı Standard&Poor’s kimsenin beklemediği bir anda apar topar Türkiye’nin notunu düşürdü. S&P bu hareketi yaparken, Türkiye’yi izlemeye aldığını dahi açıklama yani herhangi bir uyarıda bulunmayı düşünmedi.

Önceki akşam saatlerinde Borsa kapandıktan sonra gelen bu haberin etkileri dün tüm gün piyasaları ipotek altına aldı. Önceki gece televizyonlara çıkan ve OHAL kararını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, S&P’ye ilk tepkiyi veren kişi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan “S&P Türkiye’nin notunu indirmiş. Türkiye ile senin ne alakan var. Türkiye senin üyen değil. Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre. Yani ben bunu açıklarsam Türkiye’de yatırımlar durur mu? S&P boşuna uğraşma, bizimle hele hiç uğraşma. Biz kararlı bir şekilde ayırımlarımıza nasıl devam edeceğimizi göreceksin. Böyle dönemlerde bunlar bunu yapar. Yarın bakarsınız bunlar piyasaya bol bol virüs de yayarlar” diyerek S&P’ye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Dün iş dünyası temsilcileri de yaptıkları açıklamalarla kredi derecelendirme kuruluşunu kınadılar ve ciddiye almadıklarını belirttiler.

Bu darbeye destek

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin dünyada bir örneği bulunmadığını, halkın ne kadar bilinçli olduğunun görüldüğünü söyledi. Zorlu, FETÖ darbe girişiminin ardından Türkiye’nin sanayicisi, işadamları, girişimcileri, hükümeti, askeri, polisi ve halkı ile dimdik ayakta olduğunu ifade ederek, “Hayat devam ediyor. Buna rağmen Türkiye’nin notunu düşürmeye kalkarlarsa bunda art niyet ararım. Bunu darbeyi desteklemek olarak görürüm. Bunu yapmaları düşündürücüdür. Birleşmiş Milletler ve NATO üyesi olan bir ülkeyi saf dışı etmek istiyorlar diye düşünürüm. Moody’s’ten not düşürme beklemiyorum” şeklinde konuştu.

Notu düşürtmeyiz

TÜSİAD eski Başkanı ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz da Türkiye’nin mevcut potansiyelinin bu sorunları aşması konusunda yeterli olduğunu belirterek, “Türkiye’nin, el birliği ve toplumsal mutabakatla atlattığı bu badireden güçlenmiş olarak çıkmasını ve ekonominin de en az şekilde etkilenerek yeniden büyüme trendine girmesini sağlamamız lazım” dedi. Yılmaz, not konusunda da, “Notu düşürmelerine meydan vermeyeceğiz. Hızlı bir şekilde bu badireyi atlatıp işimize gücümüze bakarak bu değerlendirmeleri boşa çıkarabileceğimizi düşünüyorum. En kısa zamanda onların bu şüphelerini kaldıracak normalleşme sürecini gerçekleştirmeliyiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

S&P’ye hiç yakışmadı

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da Standard&Poors’un (S&P) Türkiye’nin “BB+” olan notunu “BB”ye düşürmesine ilişkin kararının yanlış olduğunu belirterek, şu görüşleri dile getirdi: “Büyük bir darbe girişimi atlatılmış, toplum kenetlenmiş, siyasiler önemli kararlar almış, birtakım reformlar hazırlanıyor. Bu kararların etkilerini beklemeden bir karar alması S&P’ye yakışmadı. Gelişmeleri görmeden bu kadar üzerine gitmenin bir anlamı yok. Bu kadar acele etmek doğru değil. Karar taraflıdır, siyasidir. Bu kadar önemli bir darbeyi atlatan ülke için böyle bir karar verilmesi yanlış.”

Haberin Devamı

İnsan önce bir arar

S&P kararının çok aceleci bir karar olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Tabii ki kararları kendilerinin, ama önce insan bir arar. Fakat onlar bizden önce toplanmış kararlarını vermişler. ‘Bu çok aceleci bir karar ve değerlendirmeler yanlıştır’ dedik. ‘Eğer bu karar gözden geçirilebilecekse oturup konuşalım’ dedik, ‘yok’ dediler. Bir diyalog istişare yok” diye konuştu. Mehmet Şimşek, JP Morgan’ın not indirimi halinde devlet ve şirket tahvillerinden 10 milyar dolar çıkış tahmini açıklaması için de “Analiz teorik, maksimumu içeriyor. Halbuki biraz daha rafine çalışma yaptığınız zaman aslında bu riskin çok daha düşük düzeyde olduğunu, açıklananın beşte biri düzeyinde olduğunu göreceksiniz” dedi.