Gazete Vatan Logo

Geçmek bilmeyen baş ağrınız mı var?

Nöroloji Uzmanı Yard.Doç.Dr Sevda Sarıkaya, herkesin günlük hayatta karşılaştığı baş ağrısı problemi ile ilgili bilgiler verdi.

Tedavi edilemeyen baş ağrısı yoktur, tedaviyi yarım bırakan hasta vardır.

Baş ağrısı bilindiği üzere toplumda en sık görülen nörolojik rahatsızlıktır. Baş ağrısına sebep olabilecek beyin tümörü, anevrizma, venöz sinüs trombozu gibi nedenler dışlandıktan sonra elimizde kalan bir nedene bağlı olmayan baş ağrılarına “primer baş ağrıları” denir. Bu baş ağrılarının da büyük çoğunluğunu gerilim tipi baş ağrısı ya da migren oluşturmaktadır.

Peki her baş ağrısı tedavi edilmeli midir?

Bizim baş ağrısı tedavisinden anladığımız tipik ağrı kesiciler ya da migrene özel ağrı kesici türleri değildir. Ağrıların sıklığını ve şiddetini azaltan düzenli ve uzun süreli kullanılan bazı ilaçlardır. Ağrı kesiciler geçici çözümlerdir ve bir süre sonra kişi farkında bile olmadan bunlara direnç geliştirir. Artık ağrı kesiciler fayda etmemeye başlar ve iyice çıkmaza girilir, ağrı sıklığı artar. Ayda bir ya da iki gün olan baş ağrısı genellikle tedavi gerektirmez. Ağrı kesicilerden fayda görülüyorsa sadece ağrı kesici almak yeterli olabilir. Ancak ayda birkaç defa olan migren ya da gerilim tipi baş ağrısı atağı kişinin hayatını cehenneme çevirebilir. Her an ağrı gelecek korkusuyla yaşandığı gibi, ağrının olduğu dönemlerde de hayat kalitesi çok düşer. İşte bu tür baş ağrılarında profilaktik tedavi dediğimiz, uzun soluklu tedavi seçeneğini düşünmemiz gerekir.

Haberin Devamı

Migren ve Gerilim Tipi Baş Ağrılarının tedavisinde ne tür ilaçlar kullanılır?

Bu amaçla kullanılan birkaç molekül vardır. Bunlardan birisi antidepresanlardır. Antidepresan kullanma nedenimiz depresyon değildir. Antidepresanların migren ve gerilim tipi baş ağrısı üzerinde de etkileri vardır. Gerilim tipi baş ağrısı ismini ağrı sırasında kasların gerilmesinden dolayı almıştır, yoksa stresi anımsatan gerilme anlamında kullanılmamaktadır. Bu tedavi seçeneğinin dışında beta bloker dediğimiz kalp ve tansiyon rahatsızlıklarında kullanılan ilaçları da baş ağrısı tedavisinde kullanabiliriz. Daha dirençli baş ağrılarında ise epilepsi hastalarında kullanılan antiepileptik bazı ilaçlar tercih edilebilir. Ancak burada önemli olan kişiye uygun ilacın bulunmasıdır. Çünkü baş ağrılarının tedavisi kişiye özeldir ve sabır gerektirir.

Haberin Devamı

Tedavi başladıktan ne kadar zaman sonra ağrılar geçer?

İlk tedavi seçeneğimizi belirleyip başladıktan sonra en az 3-4 hafta beklememiz gerekir. O sırada hasta, ilacın etkisinden çok yan etkisini görür. İşte tam bu noktada tedavi genellikle terk edilir! Hastanın tedavi başlangıcında uyarılması çok önemlidir. Başlarda fayda görmeyeceği hatta faydadan ziyade yan etki çekeceği belirtilmelidir. Bu 3-4 haftalık süre zarfında hastadan ağrı günlüğü tutması istenir. Her ağrı olduğunda başladığı ve bittiği günü ve saatiyle not etmesi rica edilir. Birkaç hafta sonra kontrole geldiğinde o günlük değerlendirmeye alınarak tedavinin devamına, ek tedaviye ya da değiştirilmesine karar verilir. Baş ağrılarının tedavisinde kullanılan botox, nöral terapi, sinir blokajı gibi alternatif tedaviler de bulunmaktadır. İlaç tedavisine yanıtı olmayan hastalarda alternatif tedavi seçenekleri de sunulabilir.

Haberin Devamı

Burada bahsedilen migren ve gerilim tipi baş ağrısı dışında daha nadir görülen küme baş ağrısı, trigeminal nevralji, SUNCT, idiyopatik bıçak saplanma baş ağrısı ve daha birçok tür baş ağrısının tedavisi için de benzer durumlar geçerlidir. Tedavide sebat en önemli faktörlerden birisidir.

Sonuç olarak güvenilir ve her türlü soruya ve soruna açık bir hasta-hekim ilişkisi kurulduğunda ve sabır faktörü de işin içerisine katıldığında tedavi edilemeyecek baş ağrısı türü yok denebilir.