Gazete Vatan Logo

Geçici olarak verildi korumaya alacağız

TBMM, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın tahliyesi için yapılan itirazların yerinde olmadığını belirterek “Burayı zaten geçiçi olarak vermiştik. Tarihi binayı koruma altına alacağız” açıklamasını yaptı

Geçici olarak verildi korumaya alacağız

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Dolmabahçe Sarayı Baltacılar Dairesi’nin tahliyesi hakkında Mimar Sinan Üniversitesi’nin yaptığı açıklamaya yanıt verdi. Açıklamada şöyle denildi:

Dolmabahçe Sarayı yapılarından olan Baltacılar Dairesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanının 19 Şubat 1985 tarih ve 45 sayılı kararıyla Mimar Sinan Üniversitesi’nin kullanımına geçici olarak tahsis edilmiştir. Dolmabahçe Sarayı’nın daha önce farklı kurumlara tahsis edilip amacı dışında kullanılan ve orijinal yapısı kullanımdan dolayı zarar gören diğer tarihi binaları gibi Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı tarafından kullanılan Baltacılar Dairesi’nin tahsisi de, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı’nın 9 Mart 2017 tarih ve 33 sayılı kararıyla iptal edilmiştir. TBMM Başkanlık Divanının bu kararı 20.04.2017 tarihinde bahse konu üniversiteye tebliğ edilmiş ve binanın 15 Temmuz 2017 tarihine kadar tahliye edilmesi istenmiştir.

‘Amacımız korumak’

Tarihi miras ve eserleri korumanın TBMM görevi olduğunun vurgulandığı açıklamada “Bu meyanda daha önce tahliye edilmiş bulunan Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi, Kemalettin Efendi Köşkü, Reşad Efendi Köşkü ve Maslak Kasrı Mabeyn Köşkü gibi Baltacılar Dairesi de tahliye işleminin ardından, restore edilerek tarihi mirasa yakışır hale getirilecek ve Dolmabahçe Sarayı Müzesi İhtisas Kütüphanesi ve Kültür Merkezi olarak yerli ve yabancı ziyaretçilerin hizmetine açılacaktır. Bir yıldan fazla süredir devam eden bir tahliye sürecinin hiçbir aşamasında diyalog çabalarına olumlu cevap vermemiş, ilgili devlet kurumlarının hiç biri ile işbirliği geliştirmemiş Mimar Sinan Üniversitesi Rektörlüğü’nün 2886 Sayılı Kanun uyarınca gerçekleştirilen tahliye işlemi hakkında gerçek dışı beyanlarla kamuoyunu yanlış yönlendirme çabası ayrıyeten manidardır” denildi.

Haberin Devamı

‘Tahliye etmemiz mümkün değil’

Mimar Sinan Üniversitesi rektörlüğünden yapılan açıklamada ise şöyle denildi: Hukuka aykırı bir şekilde alınan bu karar ile ve üstelik herhangi bir yer gösterilmeden, nereye ve nasıl olacağı meçhul bir şekilde, Meclis Genel Sekreteri başta olmak üzere, Müzecilik Tanıtım Daire Başkanlığı ve kimi diğer bürokratların keyfi projelerinin uygulanması adına, İstanbul Devlet Konservatuvarının tahliye edilmesi kabul edilebilecek bir şey değildir.

Haberin Devamı