Gazete Vatan Logo

Geçici işçi çalıştıran işverenin yükümlülükleri nelerdir?

Özel istihdam bürosu aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir iş yerinde görevlendirme yapılmak suretiyle kurulan iş ilişkisine geçici iş ilişkisi denir. Peki geçici işçi çalıştıran işverenin çalışanlarına karşı ne gibi sorumlulukları bulunur?

Geçici işçi çalıştıran işverenin yükümlülükleri nelerdir?

Geçici iş ilişkisi ile çalışan işçinin bazı sorumlulukları olduğu gibi geçici işçi çalıştıran işverenin de çalışanlarına karşı yükümlülükleri bulunmaktadır. İşte detaylar...

GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİNDE İŞVERENİN SORUMLULUKLARI NELERDİR?

Geçici işçi çalıştıran işveren işyerinde bir ayın üzerinde çalışan geçici işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini çalıştığı süre boyunca her ay kontrol etmekle yükümlüdür. Geçici işçiler, çalıştıkları dönemlerde, işyerindeki sosyal hizmetlerden eşit muamele ilkesince yararlandırır. Ayrıca, Geçici işçinin, geçici işçiyi çalıştıran işverenin işyerindeki çalışma süresince temel çalışma koşulları, bu işçilerin aynı işveren tarafından aynı iş için doğrudan istihdamı hâlinde sağlanacak koşulların altında olamaz.

Ayrıca; toplu işçi çıkarılan işyerlerinde 8 ay süresince, kamu kurum ve kuruluşlarında ve yer altında maden çıkarılan işyerlerinde geçici iş ilişkisi kurulamaz.