Gazete Vatan Logo

Geçici iş ilişkisi nasıl kurulur, hangi halde bu ilişki geçersiz sayılır?

İş Kanunu'na göre geçici iş ilişkisinin nasıl kurulacağı tarif edilmiştir. Geçici iş ilişkisini açıklayan kanun, aynı zamanda bunun hangi halde geçersiz sayılacağını da ifade etmiştir. İşte geçici iş ilişkisi kurulması ile ilgili merak edilenler...

Geçici iş ilişkisi nasıl kurulur, hangi halde bu ilişki geçersiz sayılır?

4857 sayılı İş Kanununun 7’nci maddesine göre, geçici iş ilişkisi, özel istihdam bürosu aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir iş yerinde görevlendirme yapılmak suretiyle kurulabilir.

GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ NASIL KURULUR?

Özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici iş sağlama sözleşmesi; analık hali izni esnasında, analık hali izni sonrası isteğe bağlı verilen ücretsiz izin esnasında ve analık hali izni sonrası kısmi süreli çalışılan hallerde, işçinin askerlik hizmeti halinde ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı diğer hallerde bu hallerin devamı süresince; mevsimlik tarım işlerinde; ev hizmetlerinde; işletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde; iş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması halinde; işletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması halinde; mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları halinde kurulabilir.

Haberin Devamı

GEÇİCİ İŞ SAĞLAMA İLİŞKİSİNİ YENİLEME

Geçici iş sağlama sözleşmesi,

-Analık hali izni esnasında, analık hali izni sonrası isteğe bağlı verilen ücretsiz izin esnasında ve analık hali izni sonrası kısmi süreli çalışılan hallerde, işçinin askerlik hizmeti halinde ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı diğer hallerde bu hallerin devamı süresince,

-Mevsimlik tarım işlerinde ve ev hizmetlerinde süre sınırı olmaksızın,

-Diğer durumlar için en fazla dört ay süreyle kurulabilir.

Bu sözleşme, dönemsellik arz eden iş artışları hariç toplam sekiz ayı geçmemek üzere en fazla iki defa yenilenebilir.

-İşletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması halinde, geçici iş ilişkisi, yazılı olarak altı ayı geçmemek üzere kurulabilir ve en fazla iki defa yenilenebilir.

HANGİ HALLERDE GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ KURULAMAZ?

Toplu işçi çıkarılan işyerlerinde sekiz ay süresince, kamu kurum ve kuruluşlarında ve yer altında maden çıkarılan işyerlerinde geçici iş ilişkisi kurulamaz.

Haberin Devamı

Geçici işçi çalıştıran işveren, grev ve lokavtın uygulanması sırasında, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 65 inci maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla geçici iş ilişkisiyle işçi çalıştıramaz.