Gazete Vatan Logo

Geçen yılın 100 turisti bu yıl 133’e çıktı

Türkiye, turizmde girdiği krizin etkilerinden çabuk kurtuldu. Yılın ilk 4 ayında turist sayısında geçen yıla göre % 33’lük artış yaşadı. Avrupa’dan gelen turist sayısı da % 28 artışla bu güçlenmeyi daha da anlamlı kıldı.

Geçen yılın 100 turisti bu yıl 133’e çıktı

Rusya ile girilen uçak krizi sonrası dar boğaza giren turizm sektörü geçen yıl yakaladığı yukarı yönlü ivmeyi sürdürüyor. O dönemde yaklaşık 10 milyon turist kaybeden sektör kayıplarını bu yıl telefi ediyor.

Öyle ki Türkiye’yi bu yılın ilk 4 ayında ziyaret eden turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.6 arttı. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye, yabancı ziyaretçi sayısında bu yılın Ocak-Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.6, Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.3 artışa ulaştı. Yılın ilk 4 aylık bölümünde 7 milyon 783 bin 967 yabancı ziyaretçi ağırlayan Türkiye’ye, Nisan ayında 2 milyon 655 bin 561 yabancı geldi.

Zirvede İran var

Bu yılın Ocak-Nisan döneminde Türkiye’ye en çok ziyaretçinin geldiği ülke 858 bin 17 kişiyle İran oldu. İran’ı 671 bin 665 kişiyle Almanya, 651 bin 228 kişiyle Gürcistan takip etti. Yılın 4 ayında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında İran yüzde 11.02 pay ve 858 bin kişi ile 1’inci, Almanya yüzde 8.63 pay ve 671 bin 665 kişi ile 2’nci, Gürcistan yüzde 8.37 pay ve 651 bin 228 kişi ile 3’üncü sırada yer aldı. Gürcistan’ı Bulgaristan ve Rusya izledi.

Haberin Devamı

Ruslar yazı bekledi

Yaz aylarına girilmesi ve Güney bölgelerde deniz suyu sıcaklığının artması ile kritik öneme sahip Rus turistlerin ziyaretinde yoğunluklar başladı. Nisan’da 292 bin 720 ziyaretçi sayısıyla Rusya, Türkiye’ye en çok ziyaretçinin geldiği ülke oldu. Bu ayda Rusya’yı 254 bin 863 kişiyle Almanya, 202 bin 26 kişiyle Bulgaristan izledi.

Avrupa göz kırpıyor

Avrupa’dan gelen ziyaretçi sayısında yaşanan yüzde 28’i aşan artış 2018’de turizmde beklenen güçlenmeyi destekler nitelikte. Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı güvenlik endişeleri ve Rusya ile yaşanan krizin etkisiyle 2016 yılında sert bir düşüşle 25.35 milyon kişiye gerilemiş 2017 yılında 32.4 milyona yükselerek toparlanmıştı.

Antalya kampları tekrar canlanacak
Türkiye turizmi kriz döneminde kongre, cruise ve spor turistlerini kaybettiği için büyük gelir kaybı yaşamıştı. Sektördeki toparlanma devam ederken yüksek harcama yapan bu gruplardaki geri dönüşlerin 2020’yi bulacağı tahmin ediliyor.Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır da bu alandaki gelişmelerin sevindirici olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin 2019’da UEFA Süper Kupa ve 2020’de UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’ne ev sahipliği yapacak olması, spor alanında olduğu kadar diğer alanlarda da büyük çaplı uluslararası etkinliklerin geri dönüşünün de işaret fişeği olacaktır” dedi.
Kalıcı etki yapar
Her iki finalin de en az 50’şer bin yabancının İstanbul’a gelmesi anlamına geldiğine işaret eden Bayındır, “Ancak kısa dönemli artışlar bir yana Türk turizminin, Türkiye’nin ve İstanbul’un imajının yeniden yükseltilmesi adına bu tip organizasyonlar çok faydalı olacaktır. Etkileri olumlu ve kalıcı olur” ifadelerini kullandı.
Bir dönem Antalya’nın futbol ağırlıklı olmak üzere yerli ve yabancı spor kulüplerinin kamp merkezi olduğunu hatırlatan Bayındır, Antalya’da kamp yapan yabancı kulüp sayısının geçen birkaç yılda azaldığını bildirdi. Bayındır, Türkiye’nin ev sahipliğinde uluslararası spor organizasyonlarının artmasının Antalya’nın da yeniden spor kulüplerinin kamp merkezi haline gelmesine etken olacağını kaydetti.
Bu arada, UEFA Süper Kupa Finali 14 Ağustos 2019’da Beşiktaş Vodafone Park’ta, UEFA Şampiyonlar Ligi Finali 30 Mayıs 2020’de Atatürk Olimpiyat Stadı’nda gerçekleştirilecek. Türkiye’nin ayrıca UEFA Euro 2024’e ev sahipliği adaylığı bulunuyor.
500 milyon liralık bayram tatili
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yaklaşık 300 bin kişinin seyahat acenteleri aracılığıyla tatile çıkacağını söyledi. Bağlıkaya, bu yıl Ramazan Bayramı tatilinin kısa olacağını, arife gününün Perşembe’ye, bayramın da Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerine denk geldiğini hatırlattı. Arife günü dışarıda bırakılırsa 3 günlük bir tatil süreci bulunduğunu belirten Bağlıkaya, “Buna rağmen üye acentelerimizden aldığımız bilgiye göre, bayram dönemi talebinde geçtiğimiz yıla göre yüzde 15-20 civarında artış yaşanıyor” dedi.
Bayram dönemi için turlarda kişi başı gecelik ortalama fiyatın 150 liradan başlayıp 1.500 liraya kadar çıktığını kaydeden Bağlıkaya, “Turizm sektöründe bayram tatili dolayısıyla oluşacak cironun 500 milyon lira civarında olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Gecelik 1.500 TL
Turizm sektöründe ciddi bir canlılık bulunduğuna işaret eden Bağlıkaya, yaz sezonuna ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yaz sezonunda sahil kesimlerdeki otellerde çok ciddi bir doluluk bekliyoruz. Almanya, Rusya, İngiltere, İskandinav ülkelerinden Türkiye’ye yaz dönemi taleplerinin yüksek seviyede gerçekleşmesi neticesinde otel doluluk oranlarının yüzde 100 seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz. Seçimin ardından yurt içi turizm talebinde de artış bekliyoruz. 2018 yaz sezonuna ilişkin beklentimiz çok yüksek seviyede bulunuyor.”

Haberin Devamı