Gazete Vatan Logo

Gece yarısı sevk

Fırtına koparan dosya, Ergenekon savcılarına gönderildi

Cihaner’in tutuklanması ve HSYK’nın tutuklamayı isteyen savcıların yetkilerini ellerinden almasıyla deprem etkisi yaratan soruşturma dosyası, yetki alımına ilişkin kararın Erzurum’a tebliğ edilmesine saatler kala İstanbul’a gönderildi. Olay soruşturmayı artık Ergenekon davasına bakan özel yetkili savcılar yürütecek.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasının ardından HSYK tarafından yetkileri elinden alan Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal ve 3 savcının yürüttüğü soruşturma dosyasının kaderi dün belli oldu. Dosya artık İstanbul’daki Ergenekon savcılarında. Ancak dosyanın İstanbul’a gönderilmesi de sıra dışı bir kararla alındı. İşte saat saat dosyanın İstanbul yolculuğu...

Cihaner’e tutuklama kararı

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, 17 Şubat Çarşamba saat 10.56’da, ’Ergenekon terör örgütüne üye olmak, resmi evrakta sahtecilik, iftira ve tehdit’suçlamalarıyla tutuklanarak Erzurum H Tipi Cezaevi’ne konuldu. Böylece Türkiye’de ilk kez bir Başsavcı tutuklanmış oldu. Ancak tutuklama büyük olay kopardı ve soruşturmayı yürüten savcıların yetki aşımı konusunda ateşli bir tartışma başlattı.

HSYK yetkileri kaldırdı

Cihaner’in daha sorgusu sürerken sabah saat 10.00’da Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) olağanüstü toplandı. HSYK, soruşturmada ’yetki aşımı’yaptıkları iddiasıyla Osman Şanal ile 3 savcının ’özel yetki’sini kaldırıldı. Hükümetten ve bazı hukuk çevrelerinden büyük tepki toplayan karar, 12.30’da Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Usul gereği Bakanlık bunu Erzurum’a tebliğ edecekti.

Savcılara geç tebliğ edildi

Ancak mesai bitimine kadar Erzurum’da savcılara yetkilerinin ellerinden alındığı kararı tebliği edilmedi. Önceki gün akşam saatlerinde basına açıklama yapan savcılar, kendilerine böyle bir kararın Adalet Bakanlığı tarafından henüz bildirilmediğini söyledi. Savcılara tebligat ancak dün sabah yapıldı. Adalet Bakanlığı’nın, HSYK’nın önceki gün aldığı kararı dün sabah Erzurum’a göndermesi krize neden oldu.

Aramalara ‘tedbir’ talebi

Çünkü Cihaner’in avukatları, yetkiler kaldırılır kaldırılmaz Başsavcı’nın evinde ve makamında bulunan belge ve bilgileri inceleyemeyeceğini belirterek, bu konuda tedbir kararı vermesi için mahkemeye başvurdu. Mahkeme ise HSYK kararının kendilerine iletilmediği gerekçesiyle bu talebi reddetti. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek de dün bu konuda, “Kurul kararı önceki gün saat 12.30 gibi alındı. Hemen Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Personel Genel Müdürlüğü’nün faksla ilgili yere bildirmesi gerekiyordu ancak geç bildirdiği haberleri geldi, bilmiyorum” diye konuştu.

Yeni savcılar atandı ama...

Bu arada dün sabah Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK), Erzurum’da yetkileri kaldırılan savcıların yerine özel yetkili dört Cumhuriyet Savcısının görevlendirdiğini bildirdi. HSYK kararına göre, Erzurum savcılarından Taner Aksakal özel yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine getirilirken, aynı ilde görevli savcılar Mehmet Ali Kurt ile Ender Karadeniz ise özel yetkili özel savcı oldu.

Şimdi top İstanbul’da

Ancak bu atamaların dosya açısından bir anlamı kalmadı. Zira bu süre içinde, Erzurum’daki savcılar, jet hızıyla bir karara imza attı. Bakanlığın, kararı dün bildirmesi, yetkileri kaldırılan savcılara, Cihaner’le ilgili evrakları inceleme imkanı tanıdı. Dosya kapsamındaki suçların Ergenekon soruşturmasıyla bağlantılı olduğuna karar veren Savcılar, ’gereği için’dosyayı İstanbul Savcılığı’na gönderdi. Şimdi aralarında Başsavcı Cihaner, MİT Bölge Başkanı ve Jandarma Alay Komutanı’nın da bulunduğu 7’si tutuklu 10 kişiyle ilgili soruşturmada top İstanbul’da. Dosyaya artık aralarında Zekeriya Öz’ün de bulunduğu özel yetkili Ergenekon savcıları bakacak.

Her şey 2007’de başladı

Peki işler nasıl bu raddeye geldi? Her şey Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in, cemaatlere yönelik Kasım 2007’de açtığı soruşturmayla başladı. Cihaner’in iddiasına göre Temmuz 2007’de Adalet Bakanı kendisini bu soruşturmaları sona erdirmesi için tehdit etti. Mart 2009’a gelindiğinde ise Erzurum’daki özel yetkili savcı Osman Şanal, soruşturmanın kendi alanına girdiği gerekçesiyle Cihaner’den dosyayı istedi. Haziran 2009’da krize Adalet Bakanlığı el koydu. Cihaner hakkında 15 ayrı suçlamadan soruşturma başlatıldı. 26 yıl hapsi istenen Cihaner, savunmasında “Cemaatlere yönelik soruşturması nedeniyle üzerine gelindiğini” öne sürdü.Ekim 2009’da Çatalarmut’ta bulunan el bombası ve mühimmatların ardından Ergenekon soruşturması Erzincan’a sıçradı. Aralık 2009’da MİT şube müdürü ve iki görevli gözaltına alındı. Ocak sonuna gelindiğinde ise dönemin Erzincan Alay Komutanı olan ve halen Eskişehir Alay Komutanı olan Albay Recep Gençoğlu tutuklandı. Önceki gün ise Başsavcı Cihaner tutuklanarak cezaevine gönderildi.

‘Darbe döneminde bile adliye basılmadı’

İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan cezaevi çıkışı gazetecilere “Türkiye bir ilki yaşıyor” diyerek şöyle konuştu: “Ben 12 Mart’ı 12 Eylül’ü hep müdafi bazen de sanık olarak yaşamış 42 yıllık bir avukatım. Bu darbelerin zulmünü yakından yaşadım. O zulüm ortamlarında dahi adliye basılıp aranmamıştı bir başsavcı salt soruşturması nedeniyle gözaltına alınıp tutuklanmamıştı. Bir örneği açıklamak istiyorum. Biliyorsunuz bu tartışmanın başı cemaat soruşturmasıyla başladı.O soruşturmaya başbakan yardımcısı telefonla arayarak müdahale etti. Silahlı örgüt iddiasıyla soruşturmayı Erzurum’a taşımaya çalıştılar. Ağırlaştırılmış müebbet hapisle dava açtılar. Ancak hepsini serbest bıraktılar.

Haberin Devamı