Gazete Vatan Logo

Gebze-Halkalı banliyö hattı yıl sonuna tamam

Gebze-Halkalı banliyö hattında deneme sürüşleri başladı. Gebze’den trene binen bir kişi Marmaray’dan geçerek 115 dakikada Halkalı’ya ulaşacak. Ulaştırma Bakanı Turhan, yıl sonunda hattın açılacağını söyledi

Gebze-Halkalı banliyö hattı yıl sonuna tamam

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Gebze-Halkalı banliyö hattında deneme sürüşlerine başladıklarını belirterek, “Bu yılın sonuna kadar deneme sürüşleri de bitecek. Kalan imalatlarımızı da tamamlayıp yıl sonunda bu projeyi İstanbullular’ın hizmetine sunacağız. Ayrıca, yüksek hızlı tren hattı şu anda İstanbul-Ankara arasında Pendik’e kadar çalışıyor. Burada da İstanbul’da önce Ayrılıkçeşme’ye, sonra Haydarpaşa’ya kadar yüksek hızlı tren hizmeti verilecek” dedi.

Gebze-Pendik-Sirkeci-Halkalı Demiryolu Projesi’nin şantiyesinde çalışmaları incelediklerini ifade eden Turhan, İstanbul’un banliyö sisteminde önem arz eden bu güzergahta iyileştirmelerin tüm hızıyla devam ettiğini, yeni hat, istasyon ve sanat yapıları işlerinin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Turhan, Gebze-Pendik arası kesimde T1 ve T2 banliyö hatlarının istasyonlarının tamamlandığını, sinyalizasyon sistemlerinin tesisinin sürdüğünü bildirdi. “Projemizdeki gerçekleşme oranı yüzde 92 mertebesindedir” diyen Turhan, banliyö hatlarının iyileştirilmesi tamamlandığında Gebze-Halkalı arasında 3 hat olacak şekilde demir yolu teşkil edileceğini söyledi. Turhan, “İki hat üzerinde kent içinde Marmaray ile bütünleşik şekilde banliyö işletmesi yapılacaktır. Üçüncü hat üzerinde de şehirler arası ve yük taşımacılığı yapan yüksek hızlı tren işletmesi yapılabilecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Üsküdar-Sirkeci 4 dakika

Cahit Turhan, hattın hizmete girmesiyle Üsküdar-Sirkeci arasının 4 dakikada aşılabileceğini belirterek, “Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme arası 13.5 dakikaya, Söğütlüçeşme-Yenikapı arası 12 dakikaya, Bostancı-Bakırköy arası 37 dakikaya, Gebze-Halkalı arası 115 dakikaya inecektir” dedi. Gebze, Pendik, Maltepe, Bostancı, Söğütlüçeşme, Haydarpaşa, Bakırköy ve Halkalı istasyonlarında yüksek hızlı trenin durabileceğini bildiren Turhan, yük trenlerinin ise Pendik’ten Londra’ya kadar kesintisiz demir yolu hattı ile bağlanmış olacağını, gece saatlerinde Boğaz geçişini kullanarak Asya-Avrupa arasında taşımacılık hizmeti yapabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Toplam 1.4 milyar euro maliyet

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, yüksek hızlı trenin Haydarpaşa bağlantısının bu projeye dahil edildiğini, 4 yol, 2 peron olarak tamamlanarak işletmeye almayı planladıklarını aktardı. Turhan, banliyö hattı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Asya yakasında Ayrılıkçeşme’den Gebze arasındaki mesafe yaklaşık 44 kilometredir. Avrupa yakasında Kazlıçeşme ile Halkalı arası yaklaşık 19.5 kilometredir. Mevcut 2 hatlı demir yolu sistemi yerine 3 hatlı demir yolu sistemi teşkil edilecektir. Yine 38 adet yeni istasyonu hizmete alacağız. Proje kapsamında 182 adet sanat yapısı, eski eserler, korunacak olan yapılar da dahil, inşa edilmiştir. Projemizin maliyeti yaklaşık 1 milyar 394 milyon 460 bin 173 eurodur. Bugüne kadar 843 milyon 368 bin 670 euro üstlenici firmaya ödeme yapılmıştır.”