Gazete Vatan Logo

Gazze’ye çılgın proje!

Pazar günü dünyaya ilan edilmesi beklenen İsrail-Türkiye barışı ile Gazze’ye ambargo kısmen kalkacak. Mavi Marmara gemisindeki gönüllülerin uğruna öldüğü Gazzeliler’in dünyaya açılması için 5 milyar dolarlık yapay bir ada ve havalimanı projesi geliyor

Gazze’ye çılgın proje!

İsrail komandolarının 2010’da Gazze’ye ablukayı kırmak isteyen 9 gönüllüyü öldürdüğü Mavi Marmara baskını iki ülke ilişkileri için kırılma noktası olmuştu. İsrail ile bir dönem çok yakın olan ilişkiler 6 yıl buzdolabına kaldırıldı. Obama’nın teşvikiyle İsrail Başbakanı Netanyahu’nun dönemin Başbakan’ı Erdoğan’ı arayıp özür dilemesi iki ülke arasında normalleşime sürecinin de yeniden başlamasını sağladı. Bugün gelinen noktada Türkiye’nin özür, tazminat ve Gazze’ye ablukanın kaldırılması şartlarının İsrail tarafından yüzde 95 oranında karşılandığı belirtiliyor. Müzakereler nihayete pazar günü bir Avrupa Başkentinde yapılacak son görüşme ile erecek. Görüşmelerde Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, İsrailli muhatabı Benyamin Netanyahu’nun Türkiye ile ilişkilerden sorumlu danışmanı Joseph Ciechanover ile bir araya gelecek. İkili daha önce de mart ve nisan aylarında Londra ve Cenevre’de buluşmuştu.

Havaalanı, liman, marina

Anlaşma kapsamında Mavi Marmara mağdurlarına 20 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul eden İsrail, Gazze’ye uygulanan ambargoyu Türkiye için esnetecek. Gazze’de hastaneden, enerji santralı ve su arıtma tesisi yapılacak. Türkiye’nin ilaç, personel takviyesi konusunda İsrail sorun çıkarmayacak. Gazze’nin en önemli sorunu olan içme suyu sorununun giderilmesi için Türkiye, Gazze’ye deniz suyu arıtma tesisi kuracak.

Haberin Devamı

Anlaşma ile Gazzeliler için bir ‘Çılgın Proje’ de hayata geçebilir. İsrail kabinesi, Gazze ambargosunun Türkiye’nin talebiyle kaldırılması ve Filistinliler’in dünyaya açılmasını sağlamak için Türkiye’nin de destekleyeceği bir projeyi kabul etmeye hazırlanıyor. 5 milyar dolara mal olacak proje kapsamında Gazze açıklarında bir dolgu adacık inşa edilecek. Bu adacıkta hem Gazze’ye gemilerin yanaşması için geniş bir liman, marina, oteller hem de uluslararası uçuşların yapılabilmesi için bir havalimanı inşa edilecek. Ankara’nın desteklediği proje için İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da onay verdi. İsrail güvenlik kabinesinin de onayının alınmasının ardından Türkiye-İsrail barışı ile birlikte bu proje de hayata geçecek. İsrail’in projenin inşası için yabancı inşaat şirketlerini Gazze’ye davet etmeye hazır olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

ANA KARAYA OTOYOL İLE BAĞLANACAK

Dolgu adacık, Gazze’ye 5 kilometre açıkta kurulacak. 1.8 milyon Filistinli’nin yaşadığı ana karaya bir otoyol ile bağlanacak. Gazze’nin mevcut havalimanı virane halinde, deniz limanı ise gemilerin yanaşması için uygun değil.

O fotoğraf ilk kez yayınlandı

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la mart ayında Washington’daki nükleer güvenlik zirvesi sırasında görüştüklerini açıkladı. Kudüs’te basın toplantısı düzenleyen Steinitz, “20-30 dakika” sürdüğünü belirttiği görüşmenin pozitif bir havada geçtiğini belirtti. Steinitz, “Daha fazla açıklama yapmak istemiyorum. Biliyorsunuz, ben Türkiye ile İsrail’in ilişkilerinin düzelmesini çok isteyen biriyim” şeklinde konuştu. Reuters haber ajansının ‘Mavi Marmara olayından bu yana Türkiye ile İsrail arasında gerçekleşen en üst düzey temas’ diyerek duyurduğu görüşmenin fotoğrafı da ilk kez dün Yedioth Ahronot gazetesi tarafından yayınlandı.

Haberin Devamı