Gazete Vatan Logo

Gazze sınırında tünel kazanlara ömür boyu hapis

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, Gazze sınırı altında tünel kazanların ömür boyu hapis cezası ile yargılanmalarını öngören bir kararname yayımladı.

Yeni kararname uyarınca tünel kazılmasına tanıklık eden ve bunu yetkili makamlara bildirmeyenler de, aynı ceza ile yargılanabilecek.

Mısır'da müebbet hapis cezası, esasında 25 yıl hapis anlamına geliyor.

Kahire yönetimi, İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Temmuz 2013'te darbe ile görevden uzaklaştırılmasının ardından, Gazze sınırındaki tünellerin imhasına ağırlık vermişti.

Mısır yetkilileri yüzlerce tüneli imha ettiklerini ve militanların ülkeye sızmalarını engellemek için, sınırda bir kilometrelik tampon bölge oluşturduklarını açıklamıştı.

Hamas'a suçlama

Mısır, Gazze'deki Filistinli aktivistleri, özellikle de Hamas'ı, tüneller aracılığıyla Sina Yarımadası'ndaki İslamcı militanlara silah aktarmakla suçluyor.

Sina yarımadasında dün düzenlenen iki bombalı saldırıda en az 14 kişi öldü. Ölenlerin altısı Mısır askeri.

El Ariş kentinde bir karakolun dışında düzenlenen saldırıda sekiz kişi öldü, 45 kişi de yaralandı.

Şeyh Zuveyd şehri yakınında bir zırhlı aracı hedef alan saldırıda ise, en az altı asker öldü.

Saldırıda iki kişi de yaralandı.

Bombalı saldırıları, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne bağlılığını ilan eden "Sina Eyaleti" adlı grup üstlendi.

"Ensar Beyt'ul Makdis" adlı grup, geçtiğimiz yıl Kasım ayında IŞİD'in Mısır kolu olduğunu açıklamasının ardından adını "Sina Eyaleti" olarak değiştirmişti.

Grup, saldırıları Mısır hükümetinin faaliyetlerini yasakladığı Müslüman Kardeşler hareketine karşı izlediği baskıcı politikalar nedeniyle düzenlediğini bildirdi. (BBC Türkçe)

Haberin Devamı