Gazete Vatan Logo

Gazze'nin İsrail sınırında bayram namazı

Gazze'de Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin de aralarında bulunduğu yüzlerce Filistinli bayram namazını İsrail sınırında açık alanda kıldı.

Gazze'nin İsrail sınırında bayram namazı

Gazze'nin doğu sınırında kılınan bayram namazına Heniyye'nin yanı sıra Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil Hayye, Filistinli grupların üyeleri ve yüzlerce kişi katıldı.

Hayye, bayram namazını kıldırdıktan sonra okuduğu hutbede, yüzyıllardan beri bu bölgede bayram namazı kılınmadığını belirterek, "İşte Filistin halkı, geri dönüş yolunda olduğunun göstergesi olarak bugün kendi topraklarına doğru ilerliyor." ifadesini kullandı

Bayram namazının sınırda kılınmasının amacının Büyük dönüş Yürüyüşü etkinliklerinin, ablukanın kaldırılması ve geri dönüş hedefine ulaşıncaya kadar bayramda da devam edeceğini vurgulamak olduğunu belirten Hayye, "Gazze'ye uygulanan ablukanın şartsız ve ebediyen kaldırılma zamanı gelmiştir." dedi.

Bu zulüm ve abluka karşısında ne direnişten ne de siyasi açıdan herhangi bir bedel ödemeye hazır olmadıklarını ifade eden Hayye, sınır bölgesinin, İsrail askerlerinin ateş açması sonucu Filistinlilerin şehit olmasına ve yaralanarak kanlarının akmasına şahit olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

İsrail askerlerinin, kurşunlarıyla çocukları, kadınları ve engellileri hedef aldığının altını çizen Hayye, Büyük Dönüş Yürüyüşünde yaralananların koltuk değnekleriyle gelerek çıktıkları yola devam ettiklerine ve Filistin ile Kudüs'ün kanlarından ve sahip oldukları en kıymetli şeyden daha değerli olduğunu vurguladıklarına işaret etti.

Büyük Dönüş Yürüyüşü yaralılarının, Filistin halkının 70 yıldan beri zulme uğradığını, evlerinden edildiğini, kimliği yok edilme ve başka yerlere yerleştirilme girişimleriyle karşı karşıya kaldığını aktarmayı başardığını ifade eden Hayye, Filistinlilere, Büyük Dönüş Yürüyüşünde şehit düşenlerin ailelerini ziyaret ederek onların acılarını hafifletmeye çalışmaları çağrısında bulundu.

Arap ve İslam ülkelerine İsrail ile normalleşme kapısını kapatmaları çağrısında bulunan Hayye, Lübnan'dan da ülke sınırları içindeki Filistinli Mülteci Kamplarını sıkıştırmamasını istedi

Hayye, bazı mülteci kamplarının giriş/çıkışlarına elektronik kapılar konularak mültecilerin sıkıştırıldığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42. yılı nedeniyle 30 Mart'tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında barışçıl eylemler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

Gazze sınırında 30 Mart'tan bu yana devam eden Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinde 128 Filistinli İsrail askerleri tarafından şehit edilirken, çoğunluğu gerçek mermiyle vurulan 14 binden fazla gösterici de İsrail askerlerinin saldırılarında yaralandı.