Gazete Vatan Logo

Gazze’nin inşası 20 yıl alacak

İsrail’in roket saldırılarını durdurmak için gerçekleştirdiği operasyonda on binlerce konutun yıkıldığı Gazze’nin yeniden inşa edilmesi 20 yıl sürecek.

İsrail ordusunun, Filistinli militanların roket saldırılarına son verme gerekçesiyle temmuz ayında başlattığı ve 7 hafta sürdürdüğü ‘Koruyucu Hat’ operasyonunda meydana gelen hasarın onarılması yıllar alacak. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Kızılhaç’ın ortaklaşa kurduğu ‘Shelter Cluster’ adlı organizasyonun yaptığı tahminlere göre Gazze Şeridi’nin yeniden inşası 20 yıl sürecek.

Organizasyonun cuma günü açıkladığı raporuna göre İsrail’in hava ve kara operasyonlarında Gazze Şeridi genelinde yıkılan konut sayısı 17 bini buluyor. Gazze’de İsrail’in önceki operasyonlarında yıkılan ve maddi yetersizlikler nedeniyle yeniden inşa edilemeyen 5 bin kadar konut daha var. Organizasyon yetkilileri, Gazze’de 75 bin konut açığı olduğunu vurguluyor.

İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes uyarınca Gazze’ye inşaat malzemesi girişine izin verilmişti. Yetkililer iznin kaldırılmaması durumunda her gün Gazze’ye 100 TIR dolusu inşaat malzemesi girse bile, bölgenin yeniden imarının 20 yılda tamamlanacağını öngördüklerini belirtti.

Haberin Devamı

Abbas’tan Hamas’a suçlama
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, İsrail operasyonu sırasında Gazze’de yaşanan ölümlerden Hamas örgütünün sorumlu olduğunu öne sürdü. Abbas, Filistin Televizyonu’nda yaptığı açıklamada, Hamas’ın roket saldırılarını kesmeyerek İsrail operasyonunun uzamasına ve can kayıplarının artmasına neden olduğunu söyledi. Abbas, ‘Yaşanan can ve mal kayıplarını engellemek mümkündü’ diye konuştu. İsrail operasyonunda Gazze’de 2 bin 100’ü aşkın kişi ölmüştü.