Gazete Vatan Logo

Gazze’de savaş korkusu

Hamas, 4 Filistinli ile 1 İsrail subayının yaşamını yitirdiği olaylar sonrası Mısır ve uluslararası tarafların arabuluculuğunda Filistinli direniş hareketleri ile İsrail arasında ateşkese varıldığını duyurdu. Bölgede yeniden savaş korkusu var

Gazze’de savaş korkusu

Gazze’nin güneyinde Hamas’ın 2014’ten beri görülmeyen keskin nişancılarının İsrail askerlerine ateş açtığı, bir İsrail subayının öldüğü haberinin ardından İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde Hamas’a ait 25 hedefi tank, top ve savaş uçaklarıyla vurdu. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, bu saldırılarda öldürülen 4 Filistinlinin örgüt üyesi olduğunu teyit etti. Gazze sınırında yaşayan İsraillilere, olası roket saldırısı durumunda inmek için sığınakların yakınında bulunmaları uyarısı yapıldı. Hamas’a bağlı güvenlik güçleri de İsrail’in daha geniş çaplı saldırı düzenlemesi ihtimaline karşı komuta merkezlerini ve askeri noktaları boşalttı.

BM’den acil çağrı

‘Jetler Gazze Şeridi çapında Hamas terör örgütüyle ilişkili terör hedeflerine geniş kapsamlı saldırı başlattı’ duyurusu yapan İsrail ordusu, bunun ‘İsrail askerlerine yönelik vahim bir ateş açma olayına misilleme’ olduğunu dile getirdi. Saldırı 2014’ten bu yana Gazze’ye en geniş kapsamlı operasyon oldu. Ordudan yapılan açıklamada ‘Hamas güvenlik durumunu tırmandırmayı tercih etti ve bu eylemlerinin sonuçlarına katlanacak’ denildi. Aynı saatlerde Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, Twitter’dan ‘’Gazze’deki herkesin uçurumdan bir adım geri atması lazım. Gelecek hafta değil, yarın değil, tam ŞİMDİ! Filistinlilerle İsraillileri yeni bir savaşa kışkırtmak isteyenler başarılı olamamalı’’ uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Sabah ateşkes

BM’nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü ile telefonda görüşen İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın da ‘’Hamas roket atmaya devam ederse büyük bir güçle karşılık vereceğiz’’ dediği öğrenildi. Haaretz’e göre Mladenov’a şunları söyledi: İsrail çok sert şekilde karşılık verecek. Şu andan itibaren bütün sorumluluk Hamas liderliğindedir. Hamas roket atmaya devam ederse sonuç düşündüklerinden çok çok daha kötü olacak. Tüm yıkım ve can kayıplarının sorumluluğu Hamas’a ait olacak.

Yaşanan bu gerilimin ardından Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, dün sabah erken saatlerde yayımladığı duyurusunda, “Uluslararası çabalar ve Birleşmiş Milletler’in araya girmesiyle İsrail işgali ve Filistinli güçler olarak önceki sakin duruma dönmeye karar verdik” dedi. İsrail tarafından ateşkesi doğrulayan bir açıklama gelmezken ateşkes kararına uygun davranıldığı gözlemlendi.

Haberin Devamı

Bedvan’ın vasiyetiydi

İsrail askerlerinin Gazze sınırındaki “Büyük Dönüş Yürüyüşü” etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen barışçıl gösterilere müdahalesinde şehit olan 27 yaşındaki Muhammed Şerif Bedvan’ın naaşı, vasiyeti üzerine Türk bayrağına sarılarak sona yolculuğuna uğurlandı. Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a büyük sevgi duyan Bedvan, her zaman elindeki Türk bayrağıyla gösterilere katılırdı. Şehidin amcasının oğlu İyhab Bedvan, “Muhammed her zaman şehit olduğu takdirde üzerine Türk bayrağı örtülmesini isterdi. Türkiye’yi çok severdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kişiliğine hayrandı. Bana her zaman ‘Keşke Türkiye’ye gidip Erdoğan’ı yüz yüze görebilsem’ derdi” diye konuştu. Bedvan, şehidin sürekli olarak kendisine Erdoğan’ın Filistin davasının ve Filistinlilerin savunucusu olduğunu söylediğini belirtti.

Haberin Devamı