Gazete Vatan Logo

Gazze'de ABD Büyükelçiliği protestosu: 59 ölü

Amerika Birleşik Devletleri'nin büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması, Filistinlilerin öfkesini bir kez daha sokağa döktü. Gazze sınırında ve Batı Şeria'da protesto gösterileri düzenlendi. İsrail'in şiddeti katliama dönüştü. 59 protestocu İsrail askerinin açtığı ateşte yaşamını yitirdi. 2 bin 700'den fazla gösterici yaralandı. İsrail, protestolar sürerken Gazze'ye beş hava saldırısı düzenledi. Bugün, 2014'teki Gazze Savaşı'ndan bu yana en kanlı gün olarak kayıtlara geçti.

Gazze'de ABD Büyükelçiliği protestosu: 59 ölü

Filistinliler, 30 Mart'tan bu yana "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında sınırda protesto gösterileri düzenliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin Kudüs Büyükelçiliği'nin açılış töreni nedeniyle protestolar yoğunlaştı.

İsrail şiddeti öyle bir boyuta ulaştı ki gösteriler, 2014'teki Gazze Savaşı'ndan bu yana en kanlı gün olarak kayıtlara geçti.

Kudüs'teki elçiliğin açılış töreni öncesi israil-gazze sınırında onbinlerce kişi toplandı. Filistinli göstericiler sınırın diğer tarafindaki askerlerin görüşünü kapatmak için lastik yaktı.

Önceki haftalarda olduğu gibi uçurtmalar kullanıldı. Ucuna yanıcı madde bağlanmış uçurtmalar sınırın diğer tarafına gönderildi.

İsrail askerlerinin protestoculara müdahalesi çok sert oldu. Yoğun gözyaşartıcı gazla yapılan müdahalelerin yanı sıra göstericilerin üzerine ateş açıldı. Sınırdan yoğun silah sesleri yükseldi. Göstericilerin üzerine insansız hava araçlarıyla biber gazı atıldı. Protestocular keskin nişancılar tarafından hedef alındı.

GAZZE'DE FİLİSTİNLİ BİR BEBEK ŞEHİT OLDU

İsrail askerlerinin attığı gaz bombalarından etkilenen 8 aylık bebeğin vefatıyla Gazze sınırında yaşanan olaylarda Öölü sayısı 59'a yükseldi

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Leyla Enver Gandur adlı Filistinli bebeğin, İsrail askerlerinin attığı gaz bombalarını soluması sonucu öldüğü ifade edildi.

Söz konusu bebeğin vefatıyla dün Gazze sınırında başlayan gösterilerde ölen Filistinlilerin sayısı 59'a yükseldi.

Gazze'nin İsrail sınırında çadırlar kuran Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için "milyonluk yürüyüş" adını verdikleri gösteriler düzenliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ve ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklamasından sonra yeni büyükelçilik binasının resmi açılışı dün yapılmıştı.

Haberin Devamı

AĞIR BİLANÇO

Onlarca gösterici İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Ölenler arasında 18 yaşından küçük 5 kişi, bir sağlık görevlisi ve bir engelli de var. Yaralı sayısı ise binlerle ifade ediliyor. Sadece İsrail-Gazze sınırı değil, Batı Şeria da karıştı. Ramallah, Beytüllahim ve Kalandiye'de protesto gösterileri vardı. Buralarda da göstericilere sert müdahele edildi.

Haberin Devamı

Filistin Kurtuluş Örgütü, genel grev ilan etti. Protesto gösterileri artarak devam edecek.