Gazete Vatan Logo

Gazilere saldıran 3 şüpheli TCK 301'den yargılanacak!

Magandaların saldırısına uğrayan gaziler için Adalet Bakanlığı düğmeye bastı ve TCK’nın 301’inci maddesini devreye soktu...

Gazilere saldıran 3 şüpheli TCK 301'den yargılanacak!

Geçen 5 Kasım’da Ankara’da, 2 Güneydoğu gazisinin şehir eşkıyalarının saldırısına uğraması büyük infial yaratmıştı. Sol bacağını kullanamayan gazi Jandarma Uzman İbrahim Kızılkaş, otomobiliyle giderken hafif ticari aracın sürücüsü ile ’yol vermeme’ yüzünden tartışma çıkmıştı. İçinde eşi Seda Kızılkaş, 2 yaşındaki çocukları Ada Kızılkaş ile belden aşağısı tutmayan kendisi gibi gazi olan arkadaşı Muzaffer Oktay, onun annesi Kadriye Oktay ve kız kardeşi Gamze Oktay’ın da bulunduğu aracın önünü kesen saldırganlar, gazileri tekme tokat dövmüştü.

2 kişi tutuklandı

Olayın ardından 6 kişi gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Tamer Görkem ve Doğan Çiçek tutuklandı, B.Y., O.S., E.K. ve B.Ö. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olayın toplumda büyük tepkiye neden olması üzerine Adalet Bakanlığı devreye girdi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, zanlılar hakkında mevcut soruşturmaya ilaveten, “Türk milletini, devletin askerini ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama” suçunu kapsayan TCK’nın 301’inci maddesinden de soruşturma açılmasına izin verdi.

Haberin Devamı

UZMAN GÖRÜŞÜ: Tüm davalar birleşecek

Prof. Dr. Adem Sözüer: İlk dava saldırı ve hakaret içeriği ile açıldığını tahmin ediyoruz. Soruşturma daha tamamlanmadığı için kesin maddeler hakkında bir şey diyemeyiz. Ancak 301. madde kapsamında soruşturma yapılması için Adalet Bakanı’nın izni gerekir. Bakanlık tarafından da bu adım atıldı. Artık savcılık bu soruşturmayı gerçekleştirmek zorundadır. Soruşturma sırasında elde edilen bilgilere göre önceki davalarla birleştirilerek yargılama süreci başlayacaktır.

TCK 301 NEDİR?

Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama

1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2) Devletin askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

Haberin Devamı

3) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

4) Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.

5.5 yılla yargılanacaklar

Saldırganlar hakkında daha önce (TCK 86/1) kasten adam yaralama ve (TCK 125/1) hakaret suçlamasından soruşturma açılmıştı. Mahkeme tarafından bu yönde sonuç çıkarsa saldırganlar üst limit olarak adam yaralamadan 1.5 yıl, hakaretten 2 yıl ve bakanlık talimatıyla açılan soruşturmadan da 2 yıl hapis cezası alabilecek ve hapis cezaları 5,5 yıla çıkabilecek.