Gazete Vatan Logo

Gaziden 3 dalda Guinness rekoru

Gaziden 3 dalda Guinness rekoru

117 desibel gücünde ses sahibi gazi Alpaslan Durmuş, ‘dünyanın en bas sesi’, ‘en güçlü bas sesi’ ve ‘tek nefeste en uzun şarkı okuyan ses sanatçısı’ unvanlarını alarak, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Hakkari’de, 1993’te terör örgütüyle çıkan çatışmada sol ayağından aldığı kurşun sonucu gazi olduğunu söyledi. Yaklaşık 20 yıldır müzikle uğraştığını ve 21 yaşında asker şarkılarından oluşan ilk albümünü çıkaran Durmuş, “Ordudan emekli olduktan sonra müzik alanında bilgi artırmak ve profesyonelleşmek için ABD’ye gittim. Dünyaca ünlü şarkıcılar Madonna, Sami Yusuf ve Jennifer Lopez’e de vokallik yaptım” dedi.

Uçak sesi kadar güçlü

Yapılan ölçümlerde sesinin 6 oktav olduğunun tespit edildiğini belirten Durmuş, “Allah vergisi sesinin dünya çapında tanınması için” Guinness’e başvurduğunu söyledi.

Guinness’in bölgesel, kıtasal ve dünya gibi kategorilerinin olduğunu, dünya rekorunu elde etmek için Londra’dan başvurduğunu anlatan Durmuş, “Bir uçak havalanırken 120 desibel ses gücü çıkarırken, ben 117 desibel ses gücüne çıkabiliyorum. Piyano olmayan sesler olan a-2’yi 6,9 hertz ile çıkararak (saniye başına düşen devir sayısı) ‘dünyanın en bas sesi’, 117 desibel ile ‘en yüksek bas sesi’ ve 1,52 saniye ile ‘tek nefeste en uzun şarkı okuyan ses sanatçısı’ unvanlarıyla rekor kırdım. Unvanlarım, bu yıl şubat ayında gerçekleşen ölçümlerle teyit edildi” diye konuştu. Dünyada tek nefeste en uzun şarkı söyleme rekorunun daha önceden 1 dakika ile bir Kanadalı’ya, ses gücünün ise 90 desibel ile bir ABD’liye ait olduğunu anımsatan Durmuş, bu unvanların artık bir Türk’e geçtiğini ve Türk müziğini dünyaya tanıtmak istediğini söyledi.

Haberin Devamı

İngilizce Türkü albümü!

Guinness Rekorlar Kitabı organizasyonunun, dünyaca tanınmalarını sağlamak için rekortmenleri desteklediğini anlatan Durmuş, bu sayede hazırlayacağı 5 türkülük albümünde parçaları İngilizce seslendireceğini ifade etti. Durmuş, türküleri Batı formlarıyla harmanlayarak farklı bir tarz ortaya koymayı ve Türkiye’de klip çekmeyi istediğini de belirtti. Batılıların türküleri çok sevdiğine dikkat çeken Durmuş, böylelikle Türk Halk Müziği’nin tanıtımına katkıda bulunacağını da söyledi.

Haberin Devamı

DESTEK BEKLİYOR...

Gazi Alpaslan Durmuş, “Türkiye’de hiçbir kurumdan destek almadım” dedi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, yurt dışında ülkenin tanıtımını yapanlara verdiği destekten yararlanmak istediğini söyledi.