Gazete Vatan Logo

Gaziantep’te Palmira izleri

Gaziantep’te çıkarılan bazı heykellerin, DEAŞ’ın tahribatıyla gündeme gelen Suriye’nin ünlü Palmira Antik Kenti’ndeki eserlerle aynı stile sahip olduğu bildirildi

Gaziantep’te Palmira izleri

Zeugma Antik Kenti’nde daha önceki yıllarda yapılan arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkarılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilerin beğenisine sunulan bazı heykellerin, terör örgütü DEAŞ’ın kontrolünde bulunduğu dönemde yapılan tahribatla gündeme gelen Suriye’nin ünlü Palmira Antik Kenti’ndeki eserlerle aynı stile sahip olduğu belirtildi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Palmira Antik Kenti milattan sonra 2-3. yüzyıl dönemine ait. Burada Zeugma’nın yaşandığı dönemde orada Palmira’da büyük bir medeniyet ve zenginlik var. Bunun karşılığında sanat dünyası da alışveriş yapıyor. Orada yapılan sanat eserleri Zeugma’ya gönderiliyor, Zeugma’nın eserleri de oraya gidiyor. Komşuluk ilişkileri kültürel anlamda da sanatta da devam ediyor. Gaziantep Arkeoloji Müzesi de Roma döneminin en güzel hazinelerine ev sahipliği yapıyor. Arkeoloji müzemizde Palmira’ya ait birkaç tane mezar steli (kabartmalarla süslü taş levha ve mezar taşları) var. Bütün dünyanın Palmira’nın yok edildiğini konuştuğu noktada Gaziantep Arkeoloji Müzemizde, Palmira’nın eserleri güçlü bir şekilde bulunuyor. Bu eserler o çağda Palmira’dan getirilmiş. Döneminin bütün özelliklerini en güzel şekilde yansıtıyor” dedi.

Haberin Devamı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin “Arkeoloji müzemizde Palmira’ya ait birkaç tane mezar steli var” dedi. Söz konusu stellerin Palmira Antik Kenti’ndekilerle benzeştiğini ve aynı stile sahip olduğu belirtiliyor.