Gazete Vatan Logo

Gaziantep'te baklava savaşı çıktı!

Türkiye, Arınç-Gökçek kavgasına kilitlenmişken, Gaziantep'te bambaşka bir kavga çıktı. Gaziantep'in gündemi baklavanın nerede, nasıl üretileceği konusu. TSE'nin baklavaya standart getirmesinin ardından sanayi odası esnafa adeta 'paralel baklava üretimi uyarısı' gibi bir yazı göndererek, "Baklava sadece Gaziantep'te üretilmeli" dedi. Güllüoğlu ailesi sert tepki gösterdi: "Nerede değil, nasıl üretildiği önemli."

Gaziantep'in şu sıralarda gündemi ne Bülent Arınç-Melih Gökçek kavgası ne 'çözüm süreci' ne de yaklaşan seçimler. Kentin gündeminde giderek büyüyen bir baklava kavgası var.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile adı baklavayla özdeş Güllüoğlu ailesi arasında sert bir tartışma yaşanıyor. Kavganın nedeni de Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) baklavanın standardını belirlemesi ile başladı. TSE'nin kararından sonra Gaziantep Sanayi Odası’nın (GSO) esnafa gönderdiği uyarı yazısında, "Antep Baklavası yöre dışında imal edilemez" ifadesini kullandı. İşte bu ifade adı baklavayla özdeşleşmiş Güllüoğlu ailesini çileden çıkardı.

'BAKLAVANIN NEREDE DEĞİL NASIL YAPILDIĞI ÖNEMLİ'

Nejat Güllü, “Baklava üzerinden gündem yönetmeye çalışılmasını şaşkınlıkla izliyoruz. GSO’nun bölgenin ekonomisi, istihdam ve ihracat oranları ile 2023 hedeflerine ilerleyen Türkiye’de kalkınma yolundaki çalışmalara katkısı ile gündemi yönetmesi gerekir” açıklamasını yaptı. Güllüoğlu şunları söyledi:

“Baklavayı ülkemizle tanıştıran ve yaklaşık bir buçuk asırdır baklava üreten aile olarak, baklavanın standardize edilmesi konusunda olağanüstü çaba gösterdik. Bir sivil toplum kuruluşunun üretim lokasyonu üzerinden standart belirlemesini doğru bulmuyoruz. Baklavanın gerçekliğini lokasyon değil, kullanılan malzeme ve işçilik gösterir. GSO’nun bu konudaki tavrı işi hakkı ile yapan tüm imalatçılara karşı büyük bir haksızlık ve saygısızlıktır. Antep Baklavası yıllardır Güllüoğlu geleneğiyle devam eden bir tatlı çeşidi. Sağlıklı ve kaliteli baklavada kıstas yani standart bizim ürünlerimizdir. Türkiye'de baklavayı ilk yapıp üreten benim dedemin dedesi. Baklava bizim aileyle Türkiye'ye yayıldı. Gerçek baklava yağ, fıstık, un ve şeker olmak üzere 4 temel olmazsa olmaz maddeden meydana gelir. Baklava için kullanılan un, Harran Ovası'nda yetişmiş sert buğdaydan elde edilen bir undur. Ayrıca Urfa'nın Tektek Dağları ve Ceylanpınar Bölgesi'nde yetişen bitkilerle otlayan koyun ve keçilerin sütünden elde edilmiş Urfa Sade Yağı olması lazım ki yediğinizde midenizde ağırlık olmasın. Dünyanın hiçbir yerinde Antep'in Barak Ovası'nda yetişen fıstığın tadı yoktur. Bu lezzetler iyi bir ustalık, kaliteli malzeme ve kaliteli işçilik ile birleşince gerçek Antep Baklavası olarak tanımlanabilir. Gaziantep’te üretiliyor olması ya da olmaması kıstas olarak gösterilemez.”

Haberin Devamı

Güllüoğlu'nun açıklamasında GSO'nun "baklava üzerinden gündem yönetmeye" çalışmakla suçlaması da dikkat çekti.

Haberin Devamı