Gazete Vatan Logo

Gazda indirim banko

İran ve Rusya ile tahkim süreci kışa kadar tamamlanmasa bile ciddi bir indirim doğalgaz fiyatına yansıtılacak. Enerji Bakanı Albayrak, indirim oranı için alternatifler olduğunu söyledi.

Gazda indirim banko

Türkiye bu kış daha ucuza gaz kullanacak. Açıklama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’tan geldi. Yüksek fiyatlar döneminde tahkime gidilen İran ve Rusya ile sürecin neticelendiğini ancak hâlâ rakamda mutabık kalınarak yansıtılması ve geri ödenmesiyle ilgili sürecin tamamlanmadığını belirten Albayrak, “Bu süreç kışa kadar tamamlanmasa bile biz halkımıza bir indirim olarak bunu yansıtacağız” dedi.

Katıldığı bir televizyon programında enerji gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Albayrak, Türkiye’nin, İran ve Rusya ile yüksek doğalgaz fiyatları nedeniyle davalık olduğunu ve enerji maliyetlerini düşürmeye yönelik çalışmalarını sürdüğünü söyledi.

Ciddi indirim olacak

Albayrak, kış gelmeden, doğalgazda ciddi bir indirim yapılacağını belirterek, “Yüksek fiyatlar döneminde tahkimlik olduğumuz İran ve Rusya ile süreç neticelendi ama hâlâ rakamda mutabık kalınarak yansıtılması ve geri ödenmesiyle ilgili süreç tamamlanmadı. Bu süreç, kışa kadar tamamlanmasa bile biz halkımıza bir indirim olarak bunu yansıtacağız” dedi.

Haberin Devamı

Maksimumu yapacağız

Doğalgazda yapılacak indirimin oranının kesinleşmediğini dile getiren Albayrak, “Çeşitli alternatif ve oranlar var. Maksimum ne kadar yapabiliriz, bunun sürekliliğini nasıl sağlayabiliriz? Türkiye ekonomisine, hane halkına, sanayiye, endüstriye bunun pozitif bir dönüş olarak yansıtılması ve bütçede enerji maliyetlerinin düşmesi için maksimumu yapmaya çalışıyoruz. İnşallah, kış gelmeden açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

Varlık fonu artık bizde de var

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’de darbe girişimi sürecine kadar ekonomide önemli adımlar atıldığını, enerji sektörünün önünü açacak yasal, yapısal düzenlemeler ve çalışmaların da tamamlandığını dile getirdi. Mayıs-Haziran döneminde ekonomiye yönelik düzenlemelerin önemine dikkati çeken Albayrak, şöyle konuştu:

Resim netleşecek

“Son birkaç aydır uygulanan para politikalarıyla ilgili gerek Merkez Bankası, gerek Hazine ve ilişkili kurumlarımız çok ciddi adımlar atmaya başladı. Döviz rezervleriyle alakalı olarak, para piyasasındaki likiditenin daha da bollaştırılmasıyla önemli adımlar atmaya başlanmıştı. Bu süreç Türkiye’de kısa sürede çözülüp, resmin netleşmesi ve demokrasinin güçlenmesine dayalı bir neticenin ortaya çıkmasıyla daha da hızlanacaktır. Belirsizlik, her zaman için hep soru işareti uyandırır ama resmin netleşmesi verilecek kararı çok daha olumlu etkileyecektir. Türkiye için çok önemli olduğunu düşündüğüm, G20 ülkeleri içerisinde bir tek Türkiye’de olmayan ulusal varlık fonu dediğimiz Türkiye varlık fonunun da ortaya çıkmasıyla, Türkiye’nin finansal altyapısını güçlendirecek adımlar atılmasıyla yatırım ortamının iyileşeceğini düşünüyorum.”

Haberin Devamı