Gazete Vatan Logo

Gaz çıkarmak (osurmak), geğirmek, kusmak orucu bozar mı? Orucu bozan durumlar…

Ramazan ayı ile birlikte oruç ile ilgili yapılan araştırmalar da artıyor. Vatandaşlar orucu bozan durumları araştırıp, tuttukları orucun hangi durumlarda bozulup bozulmayacağını merak ediliyor. Oruçluyken geğirmek, kusmak, osurmak orucu bozar mı? sorusu da bunlardan birini oluşturuyor. İşte Orucu bozan durumlar…

Gaz çıkarmak (osurmak), geğirmek, kusmak orucu bozar mı? Orucu bozan durumlar…

Geğirmek orucu bozar mı? Osurmak orucu bozar mı? Kusmak orucu bozar mı? Ramazan ayının gelmesiyle birlikte orucu bozan durumlar oruç ibadetini gerçekleştiren vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre

GEĞİRMEK ORUCU BOZAR MI?

Geğirmek, istemsiz bir hareket olduğu için orucu doğrudan bozmaz. Geğirme sonucu, ağza kusmuk benzeri herhangi bir sıvı ya da yemek artığı gelirse ve bu artık bilerek geri yutulursa oruç bozulur. Geğirme sonucu ağza gelen artıkların tükürülmesi gerekir. Böylece oruç bozulmaz. Ancak bazı durumlarda ortam, tükürmeye müsait olmayabilir. Bu yüzden de kişi ağza gelen kalıntıları yutmak zorunda kalır. Bu durumlarda kişi bilinçli olarak yutkunmadığı için oruç kaza gerektirmez.

KUSMAK ORUCU BOZAR MI?

Kendiliğinden kusmakla oruç bozulmaz. Ancak kişinin kendi isteği ve müdahalesiyle meydana gelen kusma, "ağız dolusu" olması hâlinde, orucu bozar.

OSURMAK ORUCU BOZAR MI?

Osurmak orucu bozmaz, sadece namaz abdestini bozar.

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

Haberin Devamı

Orucun temel unsuru ve anlamı, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, Beyrut 2000, II, 394). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilâçlar da aynı hükme tabidir.