Gazete Vatan Logo

Gauttier defilesinde "Osmanlı esintisi"

Dünyanın sayılı modacılarından Jean Paul Gaultier'nin Paris'te görücüye çıkardığı tasarımları Osmanlı motiflerini taşıyordu. Cariyelerin giydiği şalvarlar ile dansöz kostümleri Batı tarzına entegre edilmişti

Paris bu hafta hautecouture devlerinin gövde gösterisine dönüştü. Chanel, Givenchy, Christian Lacroix, Elie Saab, Armani, Christian Dior ve Jean Paul Gaultier gibi modaevleri, sınır tanımayan dizaynlarını gösterişli defilelerle tanıttı. Gaultier defilesinde ise tam bir Akdeniz rüzgarı hakimdi. Ege mavisi ile sarı ve kırmızının hakim olduğu elbiselerin her biri eski Yunan uygarlığından isimler taşısa da motifler ve kumaşlar tam "Türk işi" ydi. Çizgiler Osmanlı haremlerini hatırlatıyordu.

2002 yılında emekli olan Yves Saint Laurent'in mirasçısı olarak kabul edilen Gaultier'nin, Osmanlı ve Akdeniz kültürü merakı aslında yeni değil. Ünlü modacının İstanbul Kapalıçarşı'dan sıkça alışveriş ettiği biliniyor. Kapalıçarşı'daki Sivaslı İstanbul Yazmacısı'na uğrayan Fransız modacı, Osmanlı motifli peştemal, şal motifli el dokumaları ve ipekli kumaşları tercih ediyor.

Ucuza alıp binlerce dolara satıyor
Osmanlı ve şal motifli kumaşların metresi 15 YTL, peştemaller 7.5 YTL, el dokuması kumaşlar 30 YTL, ipek kumaşlar ise 60 YTLye alıcı buluyor.

Ancak Jean Paul Gaultier'nin daha çok ünlüler ve ultra zenginlerden oluşan müşteri kitlesi, -ki bu sayının 200-300'ü geçmediği tahmin ediliyor- bu elbiseleri en az 15 bin dolardan başlayan fiyatlarla satın alabiliyor. En ünlü müşterisi ise Madonna. Gaultier'nin ünlü şarkıcıya 19901ı yıllarda yaptığı konik şekilli siyah büstiyer hala hafızalardaki yerini koruyor. Madonna, önceki günkü defilede de onur konuğu olarak modacısını yalnız bırakmadı. Ancak üzerinde Versace markasını taşıyan siyah bir ceket vardı. Madonna, bunun nedenini soran gazetecilere "Gaultier giyecek bir şey göndermedi, ne yapabilirdim ki" diye cevap verdi.

Christian Dior'da uzun yıllar çalıştıktan sonra 20 yıl önce kendi modaevi olan Jean Paul Gaulti-er'yi kuran Fransız modacı, geçen yıl 570 milyon euro'luk ciro yaptı. Gaultier aynı zamanda 2003 yılından beri Fransız Hermes'in de şef desinatörü olarak çalışıyor. Klasik çizimleriyle tanınan hazır giyim markası Hermes'in, Gaultier modaevinde de yüzde 35 hissesi bulunuyor.

Haberin Devamı