Gazete Vatan Logo

Gastronomi atağıyla turist ‘90’a vuracak

Türkiye turizmde yıldız ülke olma yolunda ilerliyor. İskoç Prof. Yeoman’ın araştırmasına göre, Türkiye 12 yılda 90 milyon turiste ulaşacak ve İspanya’yı geride bırakıp 4’üncü büyük turizm ülkesi olacak. Bu dönemde gastronomi turizmi de atağa kalkacak.

Gastronomi atağıyla turist ‘90’a vuracak

Geçtiğimiz 2 yılı büyük sıkıntılarla geçiren turizm sektörü bu yıl atağa kalkarak 2014’teki

41.6 milyonluk tarihi zirveyi geride bırakmaya hazırlanıyor. Ancak bu rakamlar Türkiye için yeterli olmayacak gibi.

Şampiyonlar Ligi’nde

Dünyanın en önemli turizm araştırmalarını gerçekleştiren İskoç Prof. lan Yeoman tarafından hazırlanan ‘Advances in Tourism Research’ (Turizmdeki Gelişmeler) çalışmasına göre, Türkiye turizmde bu yıl yakaladığı yukarı yönlü ivmelenmeyi daha da yukarı taşıyacak. Dünyanın en önemli destinasyonları arasında yıldız olacak. Araştırmaya göre, Türkiye hızla 40, 50 ve 60 milyon turist barajlarını aşarak 12 yılda 90 milyon turist ağırlayan dev bir turizm ülkesi haline gelecek. Aynı dönemde 167.4 milyonla Çin ilk sırada yer alacak. Onu 116.7 milyonla ABD, 102.4 milyonla Fransa takip edecek. Türkiye İspanya’yı da geride bırakarak turizmde 4’üncü büyük ülke olacak.

Türkiye’nin yıldız pazarları da değişim gösterecek. Rus turistlerin yerini geçtiğimiz dönemde hedef pazar olarak gösterilen Çin, Hindistan, Pakistan gibi ülkeler alacak.

Haberin Devamı

Gastronomi etkisi

Türkiye’nin turist sayısının artmasının pazarın özelliklerini değiştireceğini ifade eden Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Teoman Alemdar, şu bilgileri verdi:

“Dünyadaki turizm trendlerinin nereye gittiğine baktığımızda gastronominin öne çıktığını görüyoruz. Dünya turistleri de artık farklı şeyler arıyorlar. Sadece deniz, kum ve güneş turizmi yapan ülkeler bir yerden sonra kaybedecek. Artık tema restoranların dönemi. Türkiye tema restoran zincirlerine sahip olacak. Bu restoranların Ar-Ge merkezleri bulunacak. Lokal olan, değerlerini, kültürünü, yerel lezzetlerini en güzel şekilde pazarlayan kazanacak. İspanya’ya gelen gastronomi turisti oranı yüzde 12, bizde yüzde 2-3. İşte buradan başlayacağız. Bir gastronomi turisti normal turistin 3 katı para harcıyor. Şu anda dünyanın en ünlü restoranlarında 2 yıllık sıralar var. Ve oralarda 1-2 bin dolarlık yemekler yeniyor.”

Kastamonu yıldızı takacak

Gaziantep ve Hatay’ın UNESCO tarafından Dünya Gastronomi Şehri olarak seçildiğini hatırlatan Teoman Alemdar, “Türkiye’nin bu alanda inanılmaz potansiyeli var. İspanya
200 yemek çeşidiyle piyasa yapıyor. Bizim 2 binden fazla çeşidimiz var. Bu listeye girecek 3’üncü şehir Kastamonu olacak. Özellikle küçükbaş hayvancılığın iyi yapıldığı şehirlerimiz dünyaca ünlü kentler haline gelecek. Fransızlar başta olmak üzere tüm Avrupa bizim hem et hem peynir hem de yeşilliklerimizin farkına varacak” diye konuştu.
Le Cordon Bleu ile ortaklık
Türkiye’nin gastronomi alanında çok önemli yeteneklere sahip olduğunu belirten Teoman Alemdar, şöyle konuştu: “Özyeğin Üniversitesi olarak yetiştirdiğimiz şefler dünyanın en ünlü restoran zincirlerine yönetici olarak gidiyorlar. Dünyaca ünlü Le Cordon Bleu International ile yaptığımız ortaklık ile eğitim standartlarımız yükseldi. Bu referansla uluslararası iş birliklerimiz kuvvetlendi. Böyle olunca da çok iyi bir ağa ulaştık. Şimdi gastronomideki hedeflere daha sağlam bir altyapı ile ulaşacağız. Geleceğe hazırız.”

Haberin Devamı