Gazete Vatan Logo

Garipoğlu'na 27 yıl 3 ay hapis

Sümerbank Davası'nda yeni TCK ilk kez hayata geçirildi. Sümerbank'ın "usulsüz işlemlerde zarara uğrattığı" gerekçesiyle yargılanan Hayyam Garipoğlu "dolandırıcılık ve zimmet" suçlarından toplam 27 yıl 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün yapılan duruşmayla, Sümerbank'ı usulsüz işlemlerle zarara uğrattığı iddia edilen Hayyam Garipoğlu ile babası ve kardeşlerinin de aralarında bulunduğu 52 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı. Duruşmada, 1 Haziran'da yürürlüğe giren 5237 sayılı yeni TCK ve CMK maddeleri uygulandı.

Hayyam Garipoğlu ile babası ve kardeşlerinin katılmadığı duruşmada avukatları Hamdi Say, 5237 sayılı yeni TCK'da yeniden düzenlenen ve Cumhurbaşkanı'nın onayını bekleyen 168. maddenin müvekkilinin lehine olduğunu belirterek duruşmanın ertelenmesini istedi. Avukat Say, müvekkilinin TMSF ile anlaşma yaptığını bu nedenle de "etkin pişmanlık" başlığı altında TCK'nın 168. maddesinde düzenlenen indirimin Garipoğlu lehine uygulanması gerektiğim söyledi. Say, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile yapılan anlaşma uyarınca Garipoğlu Grubu şirketlerine TMSF tarafından 30'a yakın yönetici atandığını belirterek, bu yöneticilerin 12 yıl görev yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Daha önce 1 Haziran'da yürürlüğe girecek TCK'nın beklenmesi için davayı erteleyen mahkeme heyeti, duruşmada bulunan sanıkların son sözlerini söylemelerinin ardından dosyadaki tüm işlemlerin tamamlandığını ve inceleme yapılacak başka bir husus kalmadığını belirterek karar için duruşmaya ara verdi.

Lehine uygulama
Yaklaşık 3 saat süren aranın ardından mahkeme 52 sanık ile ilgili oybirliğiyle verdiği kararını açıkladı. Başkan Mustafa Akın kararda, 1 Haziran'a kadar yürürlükte olan 756 sayılı TCK ile 1 Haziran'da yürürlüğe giren yeni TCK hükümlerini karşılaştırdıklarını ve sanıkların lehine olan maddelerin uygulandığım belirtti. Kararda Hayyam Garipoğlu, Efektif Bank Off Shore Limited Şirketi'nde Sümerbank aracı kılınarak dolandırıcılık kasti içinde mevduat adı altında toplanan paraların bir kısmının Garipoğlu Grubu ve nüfuzu altındaki firmalara dönmeyecek nitelikte kredi olarak verilmesiyle, "banka kurumu araç olarak kullanılmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" suçundan, yeni TCK'nın 158. maddesinin 1. fıkrası 'f bendi' uyarınca üst sınırdan 7 yıl hapis ve yine üst sınırdan 5 bin tam gün adli para cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, yeni TCK'daki diğer yasal ararım ve indirimleri uygulayarak bu suçtan dolayı Garipoğlu'nu 7 yıl 3 ay 15 gün hapis ve 416 bin 666 YTL adli para cezasına mahkum etti.

Mahkeme heyeti, bankaca tahsis edilmemesi gereken bazı kredilerin açılmasını sağladığı iddiasına ilişkin olarak da Garipoğlu'nu, Bankalar Kanunu'nun 22. maddesinde düzenlenen "zimmet" suçundan suça konu paranın fahiş olması ve olayın meydana geliş şeklini dikkate alarak üst sınırdan cezalandırdı.

Zimmetten de 20 yıl
Eylemin birden fazla tekrar edilmiş olması nedeniyle hapis cezasını 25 yıl ağır hapse yükselten ve iyi halden 23 yıl 10 ay ağır hapis ve 107 trilyon 168 milyar 848 milyon lira ağır para cezasına düşürülmesine hükmeden mahkeme heyeti yeni TCK'nın 49. maddesinde hapis cezasının 20 yıl aşamayacağı yönündeki düzenlemeyi dikkate alarak, Garipoğlu'nun cezasını 20 yü hapis ve 107 milyon 168 bin 868 YTL para cezasına indirdi. Garipoğlu hakkında CMK'mn 98. maddesi uyarınca yakalama emri çıkarıldı.

Garipoğlu dışında 2 banka yöneticisi daha hapis yatacak
Sümerbank'ın Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Biçer, genel müdür sıfatını kullanarak Sümerbank'tan Garipoğlu Grubu'na ve nüfuzu altındaki firmalara kredi aktardığı gerekçesiyle, "Banka kurumunu araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" suçundan yeni TCK'nın 158/1'inci maddesi gereğince 2 yıl 1 ay hapis ve 416 bin 666 YTL adli para cezasına çarptırıldı.

Bankanın genel müdürlerinden İsmail Emen ise, "Bankaca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla dolandırıcılık" suçlamasından 4 yıl 2 ay hapis cezası ve 833 bin 32 YTL adli para cezasına çarptırıldı. Hayyam Garipoğlu'nun akrabası olan ve hayali firma kurarak suça iştirak eden Cem Feridun Yeşil ve Ali Resul Ergenç "zimmet" suçundan 11'er yıl 8'er ay hapis cezasına mahkum edildi. Böylece karar Yargıtay tarafından onandığı takdirde Sümerbank davasında hapis yatacak kişi sayısı 5 olacak.

Mahkeme heyeti, baba Garipoğlu ve Nida, Nizam Garipoğlu ve Handan Güleç'in bu suçtan pişmanlık duyduklarına kanaat getirerek yeni TCK'nın 51/2 maddesi gereğince her birinin eylemleri sonucunda oluşan zararı ayrı ayrı ödemeleri halinde cezanın ertelenmesini karara bağladı.

Haberin Devamı