Gazete Vatan Logo

GAP Şenlikleri'nde boğulan yüzücüler toprağa verildi

Adıyaman Valisi Halil Işık, Kahta İlçesi'ndeki 11'nci GAP Şenlikleri kapsamında Atatürk Barajı Gölü'nde düzenlenen Triatlon Yarışması'nda, yüzen sporculardan ikisinin boğularak ölümüyle ilgili olarak, "Yüzme anında sporculardan birisinin aniden bağırması ve yardım istemesine dayalı olarak diğer sporcular da paniğe kapıldı

Sporcuların birbirlerini kurtarma gayretleri neticesinde 2'si birden boğuluyor" dedi.

GAP Şenlikleri'nde düzenlenen Triatlon Yarışmaları, Kahta İlçesi'ndeki Neşet'in Yeri mevkiinde dün sabah başladı. 750 metre yüzme, 20 kilometre bisiklet ve 5 kilometre koşu olarak düzenlenen triatlona 5'i bayan 30 sporcu katıldı. Yarışmaların startı Kahta Feribotu'ndan verildi. Feribottan hep birlikte suya atladıktan sonra yüzerken boğulan sporcular milli yüzücü 21 yaşındaki Ali Esmer'in ve 19 yaşındaki Menderes Çoban'ın Kahta Devlet Hastanesi'nde yapılan otopsilerinde "Boğulma sonucu ölüm' yazıldı, başka ayrıntıya yer verilmedi. Otopsiden sonra Esmer'in cenazesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü görevlileri tarafından ambulansla Şanlıurfa'ya götürülerek ailesine teslim edildi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi'ne bağlı Tokat Spor Akademesi 2'nci sınıf öğrencisi olan Ali Esmer, Harran İlçesi'ne bağlı Bellitaş Köyü'nde defnedildi. Esmer ile birlikte boğulan Menderes Çoban'ın cenazesini almak için Mersin'den gelen babası Nurettin Çoban ve amcası Bedirhan Çoban, Kahta Devlet Hastanesi morgu önünde sinir krizleri geçirdi. Acılı baba Çoban, acil serviste güçlükle sakinleştirilirken, "Oğlum sana "gitme' dedim, ama beni dinlemedin" diyerek gözyaşlarına boğuldu. Cenaze, ambulansla Mersin'e götürüldü.

VALİ: AKSAMA YOK
GAP Şenlikleri'nde yaşanan üzücü olayla ilgili konuşan Adıyaman Valisi Halil Işık, triatlon yarışmalarında iddia edildiği gibi önemli aksama olmadığını savunarak, "GAP Spor Şenlikleri sadece Adıyaman'da değil, bölgenin diğer illerinde de gerçekleştiriliyor. Bizim ilimizde her türlü güvenlik ve sağlık tetbirleri alındı. Adıyaman'da bir sorun söz konusu değil. Ancak, bir bütün olarak çeşitli organizasyonlarda çeşitli sorunlar yaşandığı için zaman zaman haberlerde yer alan aksaklıklar birbiriyle karıştırılıyor" dedi.

"SPORCULAR PANİK YAŞADI'
Olayla ilgili idari soruşturma başlatan Vali Işık, GAP Spor Şenlikleri'nin triatlon yarışmasında sporculardan Ali Esmer ve Menderes Çoban'ın boğularak yaşamlarını yitirmesinden büyük üzüntü duyduklarını vurgularken şöyle konuştu: "Yüzme anında sporculardan birisinin aniden bağırması ve yardım istemesine dayalı olarak diğer sporcular da paniğe kapıldı. Olayın yakın tanığı sporcuların anlattıklarına göre, sporcuların birbirlerini kurtarma gayretleri neticesinde 2'si birden boğuluyor. Organizasyon, Adıyaman Valiliği'nin değil, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün kontrolünde yürütülüyor. Bizler GAP illeri valileri olarak bazı konuları onlarla koordineli olarak yürütüyoruz. Bize düşen bölümünde herhangi bir sorun söz konusu değil. Triatlon Federasyonu Başkanı da bunu belirtti. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün bizden talebi, sağlık ve güvenlik konusunda gerekli tedbirlerin alınmasıydı. Bu yazı, ilgili birimlere iletilmiş ve ben yarışların yapıldığı yere geldiğimde yollarda emniyet tedbirlerinin alındığını, ambulans ve doktorların yarışların yapıldığı yerde hazır beklediğini gördüm. Üzücü olayla ilgili idari soruşturma başlattık."

"7'SİNDEN 5'İNİ KURTARDIK'
Triatlon Federasyonu Başkanı Korhan Kılıçoğlu ise, devlet ve federasyon olarak geride kalanlar için ellerinden geleni yapacaklarını anlatırken, "Basında gerekli tedbirlerin alınmadığına dair yazılar çıkıyor. Gerekli tedbirlerin alınmadığı, cankurtaran botlarının mazotlarının olmadığı yazılıyor. Böyle bir şey yoktur. Federasyon yetkilileri, il müdürlüğü ve valilik yetkilileri önceden hazırlık ve kontrollerini yapar ve biz ondan sonra yarışların yapılması için okey veririz.

Yönergedeki maddelere uygun bir şekilde biz bu yarışı yaptık. Fakat talihsiz bir olay yaşandı. Boğulma tehlikesi geçiren 7 kişiden 5'ini kurtardık ancak, diğer ikisini kurtaramadık."

BAZILARI YÜZME BİLMİYOR MUYDU?
Federasyon Başkanı Kılıçoğlu, bazı sporcuların yüzmeyi bilmediği ve lisans problemlerinin olduğu yönündeki iddialarla ilgili soruya da "Federasyon yarışlarında lisansı olmayan sporcu yarışamaz. Lisansını alan sporcuları da ben sorgulama yetkisine sahip değilim. Bizim için sporcunun lisansının olması yeterlidir. Bu sorun lisansı veren yerlerin sorunudur ve bu merciler bu sorunla ilgilenmelidir. Ama yarışlara katılan sadece iki sporcuda böyle bir problem çıktı. Bu güne kadar hiç böyle bir olay yaşanmadı" karşılığını verdi.

Kılıçoğlu, triatlon yarışmalarının dünyanın her yerinde yapıldığını anlatırken, "Bin 500 kişi de, 10 kişi de aynı anda suya atlayıp yüzerek yarışlara başlar. Aynı anda atlayan sporcular panik oldu deniliyor. Böyle bir şey yok. Bu sporun amacı zaten bir anda başlar ve bir anda biter. Federasyonumuz tarafından bu olayla ilgili gerekli incelemeler yapılacak ve bütün detaylar tekrardan kontrol edilecek. Fakat benim gözlemlediğim kadarıyla organizasyonla ilgili hiçbir aksaklık yok. Sonuçta iki yaşam kaybedildi ve bunun için gerekenler federasyon tarafından yapılacaktır" diye konuştu.

İL MÜDÜRÜ: TALİMATLAR YERİNE GETİRİLDİ
2 sporcunun boğulması olayı ile ilgili olarak eleştirilen Gençlik ve Spor İl Müdürü Seyit Ahmet Balcı, "Bize düşeni eksiksiz yerine getirdik" dedi. Balcı, kendilerine yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını da vurgulayarak, şunları söyledi: "Yarışmalarla ilgili olarak Genel Müdürlüğümüzden gelen talimat doğrultusunda hareket ettik. Bizden istenen güvenlik, sağlık ve parkur düzenlemeleri çalışmalarını ilgili birimlerle birlikte gerçekleştirdik. Yüzme sırasında cankurtaran ve hız motoru bulundurulması konusu tamamen bizim dışımızda. Bu işin tekniğini de bilmiyoruz. Bu konular Triatlon Federasyonu'nun yetkisinde. Onların ne yaptığını bilemiyoruz. Bize düşeni eksiksiz yerine getirdik."

OLMAMASI GEREKİRDİ
Yelken Federasyonu As Başkanı Erciyes Sipahi de, boğulma olayından duydukları üzüntüyü dile getirerek, "Böyle bir hadisenin olmaması gerekirdi. Fakat biz zor sporlarla uğraşan kişileriz. Bir önceki gün Yüzme Federasyonu'nun bir takım problemleri oldu ve biz bu yarışlarda Yüzme Federasyonu'nun isteği üzerine gerekli tedbirleri aldık. Biz gelmeden önce yüzücüler yarışlara başlamıştı. Bir de teknelerde mazot sorunu yaşandığını söylediler. Bizim teknelerimiz mazotlu değil benzinlidir. Hepsi kurtarma ve aynı zamanda komite botudur. Biz kendi yarışlarımızı biraz erteledik ve yüzmenin bizden istediği destek için onlara yardım ettik. İki genç sporcumuzun kaybı bizim için çok büyük bir üzüntü. Allah ailelerine sabır versin, ölenlere de rahmet diliyorum" dedi.

GAP Su Sporları'nın başlamasını sağlayanlardan biri olduğunu da anlatan Sipahi, "Bu bölgede su sporlarının gelişip yaygınlaştırılması için bunca spor faaliyeti düzenleniyor. Amaç bu bölge insanını su sporlarıyla tanıştırıp bu bölgelerde de gelişmesini sağlamaktı. Biz hiçbir şeyin hatalı olduğunu düşünemiyoruz. Herkes birbirine yardım etmek zorunda" diye konuştu.

TERMAL ŞOK MU YOLAÇTI?
GAP Şenlikleri kapsamında düzenlenen Triatlon yarışmalarında boğulan milli yüzücü Ali Esmer ile Menderes Çoban'ın, "Termal şok' sonucu yaşamlarını yitirmiş olabilecekleri öne sürüldü.

Uzman dalgıçlar, vücut ısısıyla Atatürk Baraj Gölü suyunun soğukluğu arasındaki farklılığın yolaçtığı "Termal Şok'un iki sporcuda kramp, halsizlik ve bitkinlik yaratarak boğulmalarına neden olabileceği görüşünü savundu.

MADALYALARI TABUTUNA KONDU
Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün lisanslı sporcusu olan yüzücü Menderes Çoban'ın cenazesi, babası 58 yaşındaki Nurettin Çoban'ın Adıyaman'daki işlemlerinin tamamlamasının ardından bu sabaha karşı memleketi Mersin'e getirildi. Demirtaş Mahallesi'nde bulunan Abdulgani Geylani Camii'nde düzenlenen cenaze törenine Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Taşkın, çok sayıda sporcu ve yakınları katıldı. Ailesinin önce Tarsus'ta bulunan Eshab-ı Kehf Mezarlığı'na defnetmek istediği cenazesi, Valiliğin yer olmaması nedeniyle izin vermemesi üzerine Akkent Mahalle Mezarlığı'na götürüldü. Cenazenin camiden çıkarılışı sırasında anne 56 yaşındaki Makbule Çoban ve baba Nurettin Çoban sinir krizi geçirdi. Üzerinde Triatlon Federasyonu'nun flaması ve sporcunun yarışmalarda kazandığı madalyalarının bulunduğu tabutla taşınan cenaze, yakınlarının gözyaşları arasında toprağa verildi.

Menderes Çoban'ın 2001 yılında Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nden lisans aldığı ve mayıs ayında Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonu ile düzenlenen Duatlon yarışlarında 4'ncü olduğu belirtildi. Hiç bir rahatsızlığı bulunmadığı belirtilen Çoban, GAP Spor Şenlikleri'ne Triatlon Federasyonu İl Temsilcisi Metin Ünel başkanlığındaki 8 kişilik kafile ile katılmıştı.

KÖYÜNDE TOPRAĞA VERİLDİ
GAP Su Sporları Şöleni'ndeki triatlon yarışlarında boğularak yaşamını yitiren iki sporcudan 21 yaşındaki Ali Esmer, ailesinin yaşadığı Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'ne bağlı Bellitaş Köyü'nde gözyaşları arasında toprağa verildi.

Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde Atatürk Barajı'nda boğulan Ali Esmer'in cenazesi, gece bir ambulansla Şanlıurfa Devlet Hastanesi'ne getirilerek morga kondu. Esmer'in yakınları sabah 25 araçlık konvoyla kente gelerek cenazeyi hastaneden aldı. Tokat'ta yüksek öğretimini sürdüren Esmer'in cenazesi daha sonra Bellitaş Köyü'ne götürüldü. Cenazenin köye gelişi sırasında 5 çocuklarından 1'ini kaybeden baba İbrahim ve anne Havva Esmer gözyaşlarına boğuldu. Köy meydanını dolduran Esmer ailesinin kadın fertleri cenaze sırasında sürekli ağıtlar yaktı.

Şanlıurfa Gençlik ve Spor il Müdürü Şeref Şelli, dışında cenazeye hiç bir yetkili katılmadı. Ali Esmer'in cenazesi daha sonra köy camiinde kılınan namazın ardından köyün mezarlığında toprağa verildi. Cenazenin toprağa verilmesinden sonra konuşan Ali Esmer'in amcası Halil Esmer yeğeninin ihmal sonucu öldüğünü savunarak, sorumlulardan hesap soracaklarını söyledi.

Haberin Devamı