Gazete Vatan Logo

Galeriye saldırının şifresi internette

Sanatçılar, Tophane'de yaşananlarla ilgili açıklama yaptı: "Galeriler önce de tehdit edildi, internet veya mahalledeki bazı mekanlar üzerinden örgütlediklerini biliyoruz. Sosyal paylaşım sitelerinde açıkça bir şiddet eyleminin zamanının geldiğini yazdılar."

İstanbul Tophane'de dün akşam sanat galerisi açılışının basılması ve sonrasında yaşananlarla ilgili bugün sanatçılar açıklama yaptı.

Grup adına yazılı bildiriyi sanatçı Nazım Dikbaş okudu. Açıklamadan öne çıkan cümleler şöyle:

"Dün akşam Tophane sanat galerilerinin açılışı sırasında düzenlenen örgütlü saldırıda, sergi açılışan katılanlar tartaklandı. Sanatseverler üzerinde tam bir terör ortamı yaratıldı. Saldırıda sprey ve demir sopalar kullanıldı, yumruklar atıldı. Polonyalı ve Alman sanatseverler de yaralanıp hastaneye kaldırıldı.

Bir süredir Tophane'de bir grubun sanat galerilerine yönelik şiddet eylemlerine şahit oluyoruz. Çeşitli defalar galeriler tehdit edildi. Bu eylemleri internet üzerinden veya mahalledeki bazı mekanlar üzerinden örgütlediklerini biliyoruz. Bu örgütlü saldırılar Tophane sakinlerinin tümüne mal edilemez, İstanbul'un merkezinde, bir kültür başkentinde yapılan böyle bir saldırıya karşı ciddi bir soruşturma yapılmalı. Valilik, emniyet ve siyasi partiler saldırıya gerekli önemi vererek yaklaşırsa bu tür saldırıların önüne geçilecebileceğini düşünüyoruz. Saldırının daha vahim sonuç yaratmaması bir şanstı."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Nazım Dikbaş, "Dünyanın her yerinde sanat galerilerinin açılışında kokteyl düzenlenir, içki içilir. Saldırı bir tartışma sonucu, orada oluşan bir anlaşmazlık sonucu gerçekleşmedi, doğrudan bir şekilde gerçekleşti. Planlı ve organize bir şekilde saldırmak üzere gelmiş bir kalabalıktı. Daha önceki sergi açılışlarında huzursuzluklar ve tehditler oldu. Dün akşamki saldırıdan önce sosyal paylaşım siteleri ve forumlarda açıkça bir şiddet eylemi gerçekleştirmenin zamanının geldiğini ifade ettiler" diye konuştu.

Haberin Devamı