Gazete Vatan Logo

Galaxy S5''ten görme, işitme ve fiziksel engellilere özel uygulama

Samsung, Galaxy S5 ile özel desteğe ihtiyacı olan kullanıcıların günlük yaşamlarına katkı sağlayacak çözümler sunuyor.

Samsung Electronics, Galaxy S5 ile özel desteğe ihtiyacı olan kullanıcıların günlük yaşamlarına katma değer sağlayacak çözümler sunuyor. Kamera ve pil gibi en sık kullanılan temel özelliklere yenilikler getiren Galaxy S5, bu geliştirilmiş temel özelliklerin yanı sıra, engellilere de daha iyi ve kolay erişim imkanları sunuyor. Yaşlıların ve engellilerin ihtiyaçları düşünülerek tasarlanan özelliklerle donatılmış olan Galaxy S5’in menüsünde, bu özellikler kategorilere göre ayrılıyor; böylece kullanıcıların bu özellikleri kolaylıkla bulabilmeleri sağlanıyor.

1. Görme Zorluğu Olanlara Yönelik Özellikler

TalkBack

Görme engeli olanlar için akıllı telefonun ekranındaki metinleri sesli okuyan bir özellik olan TalkBack aynı zamanda cihazın kamerasında da kullanılabiliyor. Ekranı dokuz bölüme ayıran ve kullanıcıya fotoğraf çekmeden önce yüzleri nasıl konumlandıracağını söyleyen özellik fotoğrafı çekilecek kişi tanımlandığında, kullanıcıya, bunu ekranın ortasında konumlandırmak üzere yol gösteriyor. Kullanıcı, bu özellik sayesinde Galaxy S5’in güçlü 16-megapiksel kamerasını daha kolay kullanabiliyor. Ayrıca, kullanıcılar akıllı telefonlarını ARS (Automatic Response System: Otomatik Cevaplama Sistemi) araması sırasında kulaklarından uzaklaştırdıklarında, telefon otomatik olarak hoparlöre geçiyor ve kullanıcının konuşma sırasında tuşları kullanabilmesini kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

Dark Screen (Karanlık Ekran)

Görme engellilerin mahremiyetinin korunması amacıyla, kullanıcılar Galaxy S5’in özelliklerine ekran kapalıyken de erişim sağlayabiliyorlar. Bu özellik sayesinde kullanıcı halka açık yerlerde, etraftaki kişilerden sakınmak durumunda kalmaksızın telefonu kullanabiliyor. Akıllı telefon ekran kapalı durumdayken çalıştırıldığı için, enerji tüketimi de azalmış oluyor.

Yazı Tipi Büyüklüğü

Galaxy S5; “en küçük”, “çok küçük”, ‘küçük’, ‘orta’, ‘büyük’, “çok büyük” ve “en büyük” olmak üzere 7 farklı yazı tipi büyüklüğü sunuyor. Kullanıcılar böylelikle en rahat okuyabilecekleri boyutu seçebiliyorlar.

Negatif Renkler ve Renk Ayarı

Haberin Devamı

Galaxy S5, ekranın okunabilirliğini arttırmak üzere renklerin negatiflerini gösteren bir özelliğe de sahip. Cihaz, ayrıca bazı renklerdeki metinleri okumakta zorlananlar için de kullanıcılara ince ayar gerektiren renkleri değiştirme olanağı sağlıyor.

Optik Okuyucu

Galaxy S5; görüntü, belge, isim kartları ve barkodlardan metin ve veri çıkararak, renk görüntülerini tanımlamak ve sesli metin okumak üzere Optik Okuyucu da kullanıyor. Bu özellik görme engeli olanların cihazlarıyla daha çok şey yapabilmelerini sağlıyor; örneğin, ekranda görüntülenen renkleri algılayarak kıyafet seçmek gibi...

2. İşitme Zorluğu Olanlara Yönelik Özellikler

Bebek Ağlaması Dedektörü

Galaxy S5’in işitme güçlüğü olanlar için geliştirilmiş olan bu özelliği sayesinde cihaz bebek ağlama sesini tespit ettiğinde titreşerek kullanıcıya haber veriyor. Kullanıcılar bu uyarıları Gear 2, Gear Fit ve Galaxy Gear da dahil olmak üzere Gear cihazlarında da alabiliyorlar. Bebek sesi uyarıları, gelen çağrı veya alarm bildirimlerinden farklı bir titreşim tipi belirlenerek kolaylıkla ayırt edilebiliyor.

Haberin Devamı

Otomatik Dokunsal Uyarı

Sesi titreşime dönüştüren bu özellik ile Galaxy S5 bazı müzik, oyun ve video uygulamaları tarafından üretilen sesleri titreşime dönüştürerek; kullanıcıların bunları daha iyi hissetmelerini sağlıyor.

Flaş Bildirimi

Bu özellik kullanıcılara alarm, gelen çağrı ve uyarıları kameranın flaşını kullanarak ışıkla bildiriyor.

Bütün Seslerin Kapatılması

Bu özellik kullanıcıların bir tuşla bütün akıllı telefon seslerini sessize almalarını sağlıyor ve işitme güçlüğü olanların, örneğin; kütüphanede veya bir gösteri esnasında telefonlarının çalması gibi hataları önlemelerine yardımcı oluyor.

3. Fiziksel Engelleri Olanlara Yönelik Özellikler

Araç Kutusu

El hareketleri kısıtlı olan kullanıcılar için tasarlanan bu sanal touch pad, sık kullanılan özelliklerin daha hızlı ve kolay kullanılabilmesi sağlıyor. Kullanıcılar sık kullanılan menüler belirleyebilirken; touch pad, imleç boyutu ve imleç hızını da ayarlayabiliyorlar. Galaxy S5 ayrıca fotoğraf galerisi ve rehber gibi sık kullanılan işlevler için menü seçeneklerini gösteren ‘Asistan Plus’ uygulamasını sunuyor.

Haberin Devamı

Temassız kontrol

Bu özellik; açma tuşuna dokunamayan kullanıcıların, ellerini ekranın üzerine getirip havada sallayarak ekranı açabilmelerini mümkün kılıyor.

Etkileşim Kontrolü

Kullanıcının uygulamaları veya ayarları kullanırken giriş yöntemi seçmesini mümkün kılan bu özellik sayesinde, hatalı komutların önlenebilmesi için dokunmatik ekran özelliği devre dışı bırakılabiliyor. Ayrıca otomatik ekran döndürme ve donanım tuşları da kilitlenebiliyor.



KAYNAK : Teknolojioku.com - Galaxy S5''ten görme, işitme ve fiziksel engellilere özel uygulama

M2M (machine to machine) Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?