Gazete Vatan Logo

Galataport’a yanaşamadı dümeni Ataköy’e kırdı

Ofer Ailesi, Galataport olmayınca Ataköy Turizm Kompleksi içine yapılacak mega yat limanına talip oldu

Yalçın Sabancı’nın da ortakları arasında olduğu Denizciler Ortak Girişim Grubu, Ofer ile görüşüldüğünü doğruladı.

Ofer Ailesi’nin büyük ortak olduğu Royal Caribbean Cruises Ltd., Ataköy Turizm Kompleksi bünyesine yapılacak yeni mega yat limanına talip oldu. Ofer Ailesi, Denizciler Ortak Girişim Grubu’na, “Mega yatların yanaşacağı limanı birlikte yapalım” teklifinde bulundu.

Proje daha da büyüyecek
İçinde Galleria Alışveriş Merkezi, marina ve iki otel de barındıran Ataköy Kompleksi’ni, Özelleştirme İdaresi’nden kiralayan Denizciler Ortak Girişim Grubu, 2013 yılına kadar 470 milyon dolarlık yatırım ile Ataköy’de Türkiye’nin en büyük turizm yatırımı olarak kabul edilen kompleksi daha da geliştirmek istiyor.

Hedef dolar milyonerleri
Kompleks’in İcra Kurulu Üyesi Sedat Altunay, “Mevcut yat limanının kapasitesi 700. Bunu 2 bine çıkarmak üzere bir yatırım projemiz var. Bu proje mega yat limanı olarak tasarlandığı için kruvaziyer gemiler de yanaşabilecek” diye konuştu.

Altunay, söz konusu projeye dünyaca ünlü kruvaziyer gemi işletmecisi Royal Caribbean’ın talip olduğunu, görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Altunay tek taliplinin Royal olmadığını, yine dünyaca ünlü bir diğer kruvaziyer şirketi Celebrity’nin de ortaklık teklifinde bulunduğunu açıkladı.

Galataport ancak uğrak limanı olur
Sami Ofer’in ihalesini kazandığı ancak iptal edilen Galataport projesinin şimdilik kruvaziyer yat limanı olarak planlanması neredeyse imkansız. ÖİB’nin yaptığı imar plan çalışması SİT Kurulu’na takılmıştı. SİT Kurulu geçtiğimiz günlerde verdiği kararda “Galataport’un bina yüksekliğinin Mimar Sinan Üniversitesi’nin yüksekliğini geçmemesi ve Nüshetiye ile Kılıç Ali Paşa Cami’lerinin görünmesini engellememesini” istemişti. Galataport’un Galata ve Beyoğlu çevresinde oturanların fazla tepkisini çekmemek için, “uğrak limanı” olarak kullanılması planlanıyor. Buna göre Ataköy ve Zeytinburnu megayat limanlarında kalan kruvaziyer gemiler, yolcularını Karaköy’e getirecek. Yolcular buradan karaya çıkıp Beyoğlu ve Galata’yı gezecek. Ardından akşam saatlerinde gemilerine binip marinalarına dönecek.

‘Ortak oluruz, satmayız’
Sedat Altunay, Ofer’in ortak olduğu Royal Caribbean’ın teklifi ile ilgili olarak şunları söyledi: “İstanbul’u başlangıç ve bitiş limanı yapmak istiyorlar. Yani turlar İstanbul’da başlayacak ve İstanbul’da bitecek. Gemiler tüm ihtiyaçlarını İstanbul’da karşılayacak şekilde proje geliştiriyorlar. Ayrıca sadece Ege ve Akdeniz ile sınırlı kalmayıp Karadeniz’i de kruvaziyer turizmine açmak istiyorlar. ABD’de 60 yaş üzerinde gelir seviyesi yüksek, Karadeniz ülkeleri kökenli dolar milyonerlerini yeni hedef kitle olarak belirlemişler. Bu kapsamda Ermeni, Gürcü, Rus ve Ukrayna kökenli fakat ABD’de yaşayan kesimi kruvaziyer turizmine kazandıracaklar. Tüm projeler bunun üzerine yoğunlaşıyor.”

Kruvaziyer gemi işletmecilerinin kompleksi satın almak için taleplerde bulunduğunu kaydeden Altunay, “Fakat bizim satmak gibi bir düşüncemiz yok. Herkesle görüştük. Proje için gerekli izinleri aldıktan sonra tekrar masaya oturacağız. Eğer anlaşabilirsek ortaklığa gideceğiz. Ancak ortaklık olmazsa kesinlikle satmayı düşünmüyoruz” dedi.

Zeytinburnu’na da megayat limanı yapılacağını hatırlatan Altunay, iki firmadan birisinin kendileri ile anlaşması halinde diğerinin de mutlaka Zeytinburnu’na yöneleceğini ve oradaki müteşebbis grup ile anlaşacağını iddia etti. Dünyada 2006’da 15 milyon turistin kruvaziyer gemilerle yolculuk yaptığını söyleyen Sedat Altunay, bu rakamın 2009 yılına kadar 60 milyona çıkacağının tahmin edildiğini anlattı.

Haberin Devamı