Gazete Vatan Logo

Gabriel Garcia Marquez’in külleri Kolombiya’ya döndü

Gabriel Garcia Marquez’in külleri Kolombiya’ya döndü

İspanyol dilinin en büyük yazarlarından biri kabul edilen ve 2 yıl önce Meksika'da hayatını kaybeden Kolombiyalı gazeteci-yazar Gabriel Garcia Marquez'in külleri, ülkesine gönderildi.

Yerel medyada yer alan haberlere göre Meksiko'daki evinde 87 yaşında hayata veda eden Nobel ödüllü yazarın küllerinin, yazarlık kariyerinin başladığı tarihi liman şehri Cartagena’ya taşındığı belirtildi.

Şehirde, Marquez’in ailesi, arkadaşları ve yerel yetkililerin katıldığı bir törenle yazarın anısına bronz bir büst ithaf edildi. Büstün altındaki mezar taşında yazarın küllerinin bir kısmının muhafaza edildiği kaydedilirken, kalan kısmının ise 2014’e kadar yıllarca yaşamını sürdürdüğü Meksiko şehrinde bırakıldığı belirtildi.

"Yüzyıllık Yalnızlık" romanı en tanınmış eserlerinden biriydi

Latin Amerika'da "Gabo" lakabıyla tanınan Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez, dünya edebiyat tarihine başta çok sayıda kült eser bıraktı.

"Yüzyıllık Yalnızlık", "Kolera Günlerinde Aşk", "Kırmızı Pazartesi", "Albaya Mektup Yazan Kimse Yok", "Labirentteki General", "Aşk ve Öbür Cinler" ve "Bir Kayıp Denizci" gibi unutulmaz eserlere imza atan Marquez, 1982'de Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Haberin Devamı

Meksika'da yaklaşık 30 yıl yaşayan Marquez, yaşam öyküsünü anlattığı "Anlatmak için Yaşamak" adlı son eserini 2002'de yayımladı.

Birçok ülkede yaşadı

Marquez, 1928'de Kolombiya'nın kuzeyindeki Aracataca kasabasında dünyaya geldi.

Büyükbabası ve büyükannesi tarafından büyütülen Marquez, hukuk eğitimini gazetecilik kariyeri için yarım bıraktı. 1954'de çalıştığı gazete tarafından Roma'ya gönderilen Marquez, Paris, New York ve Barcelona'da da yaşadı.

1980'li yıllarda bir gerilla grubuyla ilişkisi olduğu suçlamasıyla karşı karşıya kalınca Meksika'da sürgün hayatı yaşamaya başlayan Marquez, daha sonra Kolombiya hükümeti ile ülkenin en büyük gerilla hareketi Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) arasında görüşmeler yapılmasına yardımcı oldu.

Edebiyatta "büyülü gerçekçilik" akımının öncülerinden Marquez'in, düşsel Macondo köyünün ve köyü kuran Buendia ailesinin geçmişini anlatan en tanınmış romanı "Yüzyıllık Yalnızlık", "Kolera Günlerinde Aşk", "Kırmızı Pazartesi", "Yaprak Fırtınası", "Bir Kayıp Denizci" ve "Anlatmak İçin Yaşamak" isimli kitapları Türkçe'ye çevrilen yapıtları arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Mercedes Barcha ile hayatını 1958'de birleştiren Marquez, 2 çocuk babasıydı.