Gazete Vatan Logo

G20 zirvesi başladı! Almanya'da polisle çatışma!

G20 Zirvesi Almanya'nın Hamburg kentinde başladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi törende liderleri karşılıyor. Hamburg'da sabah sokağa çıkan binlerce kişi polisle çatıştı. Polis göstericileri basınçlı su sıkarak durdurdu, birçok araç yandı.

G20 zirvesi başladı! Almanya'da polisle çatışma!

Dünyanın en güçlü 20 ekonomisine sahip 20 ülkenin liderleri G20 zirvesi için Hamburg'da bir araya geldi.

İklim değişikliği, göç, ticaret ve terör başlıkları toplantının ana gündem konularını oluşturuyor.

Zirveye katılan ülkelerin tamamı şu şekilde: Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere, ABD ve ABHamburg’daki G20 Zirvesi protestoların gölgesinde başlıyor.

AÇIK BİR DÜNYA EKONOMİSİ ÇAĞRISI

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, G20 Liderler Zirvesi'nde "sınırsızca açık bir dünya ekonomisi inşa etme" çağrısı yaptı.
Toplantıya başkanlık eden Çin lideri Şi, bölgesel anlaşmazlıkların barışçıl yollardan çözümünün önemine vurgu yaparak, BRICS ülkelerinin G20'nin rolünü pekiştirmesi gerektiğini ifade etti.
BRICS liderlerine hitabında "sınırsızca açık bir dünya ekonomisini birlikte inşa etme" çağrısında bulunan Şi, çok taraflılığın savunulması ve ortak kalkınmanın teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Çin, 3-5 Eylül'de yapılacak bu yılki BRICS Liderler Zirvesi'ne liman kenti Şiamın'da ev sahipliği yapacak.
Dünyanın gelişen ekonomilerinden oluşan ekonomik topluluk olan BRICS ülkelerinin nüfusu, toplam dünya nüfusunun yüzde 40'ından fazlasını oluşturuyor.
İNGİLTERE'DEN TERÖRLE MÜCADELE ÖNERİSİ
İngiltere Başbakanı Theresa May, G20 Liderler Zirvesi'nin gündeminde terörle mücadelenin üst sırada olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ülkesinin bu tartışmada başat bir rol oynayacağını söyledi.
Zirve'ye katılmak için geldiği Almanya'nın Hamburg kentinde İngiliz basınına açıklamalarda bulunan May, İngiltere'nin zirvede uluslararası bir aktör olarak rolünü tam anlamıyla yerine getireceğini ifade etti.
Zirvenin gündemine ilişkin değerlendirmesinde May, "Terörle mücadelenin gündemin üst sırasında olmasından memnunum. İngiltere bu tartışmada başat bir rol oynayacak." dedi.
May, zirvede terörün finansmanı sorununu gündeme getireceğini de belirterek, "Terörün büyük çaplı finansmanının yanı sıra küçük çaplı finansmanını da gündeme getireceğim. Uluslararası toplumun, terörün finansmanının önlenmesi konusunda alabileceği inisiyatifler olduğuna inanıyorum." diye konuştu.
G20 liderlerinin 2 gün sürecek toplantılarında, terörle mücadele, küresel büyüme, ticaret, sürdürülebilir kalkınma, iklim ve enerji başlıkları ele alınacak konular arasında yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı zirvede liderler çok sayıda ikili temas da gerçekleştirecek. Erdoğan ile May'in zirvede görüşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

POLİSLE ÇATIŞMALAR

Haberin Devamı

Zirveyi protesto etmek için Liman’da bir araya gelenlere polis tazyikli su ve biber gazı ile saldırdı. En az 76 kişi yaralandı.

Hamburg polisi, kentin Balık Pazarı’nda toplanan protestocuları dağıtmak için tazyikli su ve biber gazı kullandı. Polis tarafından yapılan açıklamada “Welcome to Hell” (Cehenneme Hoşgeldiniz) adı verilen gösteriye katılan yaklaşık 12 bin protestocudan bininin maskeli olduğu ve polise şişe, sopa ve birçok farklı cisim fırlattığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Hamburg polisi, G20 karşıtı protesto gösterisinde çıkan arbededen “Kara Blok” (Schwarze Blok) adlı grubu sorumlu tuttu. Polis ilk önce bu grubun barışçıl protestoculardan ayrılmaya çalışıldığını ancak bunun mümkün olmaması üzerine göstericilere müdahale etmek zorunda kalındığını iddia etti. Arbedede altı polisin de yaralandığı belirtildi.
'CEHENNEME HOŞGELDİNİZ'
Gösterilerde eylemciler polislere ıslık çalarak ve “defolun” sloganları atarak karşılık verdi. Göstericilerin ellerinde taşıdıkları dövizlerde “Cehenneme Hoşgeldin” (Welcome to Hell), “Blokaj, Sabotaj, Demontaj – G20’ye Hayır” sloganları yer aldı.
Polis, Hamburg Limanı’ndaki Balık Pazarı ve çevresini trafiğe kapattı. Maskeli grupların ara sokaklarda toplanmaya başladıkları ve barikatlar kurdukları bildirildi.

Haberin Devamı

Yürüyüşe geçen protestocuları durdurmak için polis Outer Alster Gölü çevresinde tazyikli su kullandı, bazı göstericiler polis tarafından coplandı.
Uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda, onlarca aracın yandığı ve Hamburg'un üstünü siyah Dumanların kapladığı görülüyor.
Bir başka noktadaki gösteride ise, birbirlerine kilitlenen göstericileri polis tek tek ayırdı ve gözaltına aldı.

İKİNCİ GÜN

Zirvenin ikinci günü, ‘Afrika'yla Ortaklık, Göç ve Sağlık' temalı üçüncü çalışma toplantısıyla başlayacak.

Bu toplantının ardından ‘Dijitalleşme, Kadınların Güçlendirilmesi ve İstihdam' başlıklı dördüncü oturum yapılacak.

Zirvenin kapanış toplantısından sonra ise G20 Başkanlığı'nın basın toplantısı düzenlenecek.

Almanya'nın ‘Birbirine bağlı bir dünyayı şekillendirmek' sloganıyla gerçekleştirdiği zirvede, kendi gündemi dışında, terörle mücadele, Suriye ve Ukrayna'daki ihtilaf gibi uluslararası konuların da ele alınması planlanıyor.