Gazete Vatan Logo

G-20'de kur savaşları

G-20 kur savaşlarıyla başladı, tüm dünya ABD Başkanı Barack Obama’yı dövüyor...

DÜNYANIN en gelişmiş 20 ülkesinin liderler zirvesi, ‘kur savaşları’yla başladı. Zirvede, silahlar ABD Başkanı Obama’ya çevrildi. Liderler, ABD’nin piyasalara para pompalamasının, kurların değerlenmesine neden olacağını savundu. En sert eleştiri Çin’den geldi: ABD hastalığı için başkasını ilaç almaya zorlamamalı.

Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin dev zirvesinde, ABD’ye karşı silahlar çekildi. 55.5 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip G-20 ülkelerinin Güney Kore’nin başkenti Seul’deki liderler zirvesinde tüm oklar ABD Başkanı Barack Obama’ya çevrildi. Zirvenin daha ilk gününde, liderler ABD Merkez Bankası Fed’in 600 milyar dolarlık tahvil alımı kararını eleştirdi.

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao’dan Brezilya Devlet Başkanı Lula’ya kadar liderler Obama’ya ‘Dolar basıp, kur baskısı yaratma’ çağrısında bulundu. Tüm dünyanın yakından izlediği G-20 zirvesinde Barack Obama adeta yalnız kaldı.



Eleştirilere göğüs gelmeye çalışan ABD Başkanı Obama ise liderlere görüş farklarını bir yana bırakarak, önceki zirvelerde varılan anlaşmalar doğrultusunda hareket etme çağrısında bulundu. G-20’nin dengeli bir büyüme mekanizması konusunda uzlaşmasını beklediğini kaydeden Obama, Fed’in son adımını üstü kapalı olarak da olsa savunmaktan kaçınmadı. ABD Başkanı, “G-20, ABD’deki büyümenin dünya için önemli olduğunu anlıyor” diye konuştu.

ABD kendi ilacını içsin

Çin’in Obama’ya yanıtı gecikmedi. Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, Obama’ya döviz kuru reformunun kademe kademe olması gerektiğini söyledi. Çin Ticaret Bakanlığı’ndan bir yetkili de kur konusunun politize edilmemesi gerektiğini kaydetti. Yetkili, “ABD kendi hastalığı için başkasını ilaç almaya zorlamamalı” diye konuştu.

Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega ise Fed’in 600 milyar dolarlık tahvil alım programını eleştirerek, bu kararın üretimi desteklemeyeceğini ya da istihdam yaratmayacağını açıkladı.

Rusya: Endişeliyiz

G-20 zirvesinde endişeli ülkelerden biri de Rusya’ydı. Rusya, ekonominin dengesizliğinden ve istikrarsızlığından endişe duyduğunu duyurdu. Rusya, ABD’ye kastederek bazı ülkelerin büyümeyi teşvik amacıyla para birimlerini zayıflattığını bildirdi.

YALNIZ ADAM OBAMA

Zirvede liderlerin yalnız bırattığı ABD Başkanı Barack Obama, Almanya’dan destek istedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Obama, “Dünyayı, taraflar için güçlü büyüme ve fırsat sağlayacak bir yola koyacağımızdan eminim” dedi. Merkel de 2 ülkenin küresel ekonomik büyüme için birlikte çalışması gerektiğini belirterek, zirveyi, küresel büyümeyi sağlamak amacıyla iyi işaret göndermek için kullanacaklarını ifade etti.

LULA’DAN ‘İFLAS’ UYARISI

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, gelişmiş ülkelerin iç tüketimlerini artırması gerektiğni belirterek, aksi durumda tüm dünyanın iflasa doğru gittiğini söyledi.

Lula da Silva, gelişmiş ülkelerinde gelişmekte olan ülkeler gibi iç talebi artırması gerektiğine dikkat çekerek, söz konusu ülkelerin yalnızca ihracata güvenmelerinin tüm dünyayı iflasa sürüklediğini vurguladı. Brezilya’da 1 Ocak’ta devlet başkanlığı görevini Dilma Rousseff’a devredecek olan Lula da Silva, gelişmiş ülkelerin bütçe açıklarını azaltmak için uygulamaya koyduğu tasarruf tedbirlerine ilişkin endişelerini de belirtti.

Greenspan-Geithner’ın kur kapışması

ESKİ Fed Başkanı Alan Greenspan, ABD gibi Çin’in de para biriminin değerini düşük tutmasının, döviz kurları üzerindeki baskıyı artırarak geniş çaplı ticari korumacılığa dönüş riski taşıdığını belirtti. Greenspan, ABD’nin, doları zayıflatma politikasını takip ederek dünyanın geri kalanında para birimlerinin değerini yükselteceğini bildirdi.

İddiaları kabul etmeyen ABD Hazine Bakanı Timoty Geithner, ABD ekonomisinin büyümesi için kasti olarak doları zayıflatmadığını söyledi. Geithner, “Doları hiçbir zaman rekabet avantajı sağlamak veya ekonominin büyümesi için kullanmadık” diye konuştu.

Haberin Devamı