Gazete Vatan Logo

Füze gerilimi

Kuzey Kore’nin füze denemesi piyasaları vurdu, riskli varlıklara satış getirdi. Asya borsaları düşerken, güvenli liman altının onsu yükseldi. BİST ise ayrıştı 101 binle rekor tazeledi

Füze gerilimi

Kuzey Kore’nin uzun menzilli kıtalararası balistik füze denemesi piyasaları gerdi. Fırlatılan füzenin 2 bin 802 kilometre irtifaya ulaşıp 39 dakika havada kalarak denemenin başarılı olduğunun açıklanmasıyla riskli varlıklara satış geldi. Japon Yeni’nden altına güvenli liman varlıkları yükselişe geçti.

Piyasalar, ABD’nin 4 Temmuz Bağımsızlık Günü dolayısıyla kapalı olmasına karşın sakin değildi. Küresel piyasalar son günlerde merkez bankası başkanlarının şahin tavırlarına dikkat kesilirken, Kuzey Kore’nin füze denemesi jeopolitik tansiyonu artırdı. Kuzey Kore’nin fırlattığı füzenin Japon sularına düşmesinin ardından bölgedeki ağırlığı yüksek olan Tayvan ve Güney Kore borsalarında 3 haftanın keskin düşüşü görüldü. Hong Kong Borsası yüzde 1.5 gerileyerek 6 ayın en sert kaybını yaşadı.

Uzun süredir gerileyen altının onsu yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1.226 dolara kadar çıktı.

BIST ayrıştı, 101 bini geçti

Dün küresel piyasalarda sıcak saatler yaşanırken, Borsa İstanbul bu gelişmelerden ayrıştı. BIST 100 endeksi 101 bin 208 puanla rekor tazeledi.

Haberin Devamı

Analistler, “Kuzey Kore’nin füze denemesi, Çin-ABD ilişkilerini daha da karmaşık bir hale getirdi. Makroekonomik temeller daha düşük altın fiyatını işaret ediyor” değerlendirmesini yaptı.

Nasdaq’ta skandal: Ne alırsan 123.47 dolar

Wall Street’te teknoloji devlerinin işlem gördüğü Nasdaq Borsası, Pazartesi günü test verilerinin yanlış kullanılmasından kaynaklanan teknik bir hatayla sarsıldı.

Apple, Amazon, Microsoft ve Google’ın da aralarında bulunduğu bazı teknoloji devlerinin hisseleri bir süreliğine 123.47 dolara sabitlendi. Bu da teknik hata öncesi piyasa fiyatı 972 dolarlık Amazon’a yüzde 87.24 düşüş; 69.33 dolarlık Microsoft’a yüzde 79.12’lik yükseliş olarak yansıdı. Zynga hissesi yüzde 3.292’ye varan prim gördü. Apple yüzde 14.3 değer kaybı gösterdi. Konuya ilişkin olarak Nasdaq’tan yapılan açıklamada üçüncü taraf veri sağlayıcılarda test verilerinin yanlış kullanımına bağlı bir sorun yaşandığı ifade edildi. Bloomberg, Google Finance ve Yahoo Finance’a da yansıyan hata daha sonra gerçek piyasa verileriyle güncellendi.

Haberin Devamı