Boşandınız pişman mısınız?

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre; boşananların yüzde 21’lik kısmı ilk beş yıl içinde boşandıklarına pişman oluyormuş.

İngiltere’deki pazar araştırmaları şirketi OnePoll’ün gerçekleştirdiği bir araştırmaya katılan 867 boşanmış çiftin yüzde 21’inin aldıkları ayrılık kararından dolayı pişman oldukları sonucu ortaya çıktı. Türkiye’de son yıllarda boşanma oranları hızla artıyor. Hatta, en çok boşanmanın olduğu İngiltere’den sonra ikinci sırada Türklerin geldiği söyleniyor. Evliliği çok önemseyen bir toplum olmamıza rağmen boşanma kararı alırken sonuçlarını çok düşünmeden bu kararı aldığımız söylenebilir mi acaba? Üstelik evlenme fikri artık pek çok kişiye zor hem de çok zor geliyor. Belki de bu nedenle kimse kimsenin nazını, sıkıntısını çekmiyor. Vefa göstermek ise tam anlamıyla demode oldu diyebiliriz.

İyi bir eş bulmak boşanmaktan zor

Evlilik ve aile terapisti Psikiyatr Dr. Armağan Samancı, boşanmaların yoğunlaştığı son yıllarda pişmanlıkların da giderek arttığına dikkat çekiyor. Samancı, “Belirli bir olgunluğa erişmeden evlenenler ve boşanma öncesinde ilişki içinde çok acı çektiklerini düşünenler çabuk boşanma kararı alıyor ve sonrasında acıları geçtiğinde, kendilerine geldiklerinde yani sorunlarını kendi içlerinde çözdüklerinde, ‘Evliliğim aslında bitmeyebilirdi’ diye düşünüyorlar. Aslında iyi ve uygun bir eş bulmak boşanmaya göre oldukça zor bir süreç. Boşanan çiftler bir süre sonra bir başkasıyla evlenseler bile şimdiki eşlerini eski eşleriyle mukayese etmekten kendilerini alamıyor. Bazen boşandıkları eşlerinin pek çok açıdan artısı oluyor. Bu sefer yeni ilişkileri konusunda şüpheye düşüyorlar. Bu pişmanlık doğuran unsurlardan biri. Diğeri ise daha fazla pişmanlık getiren bir unsur. O da; tepkisel diye tanımladığımız boşanmalarda yaşanıyor. Eşine tepkisi nedeniyle boşanma kararı alan kişi boşanıp bu tepkisi geçince, sular durulunca hele de eşi bir başkasıyla evlenirse pişmanlık içine giriyor.

Haberin Devamı

Eşler arasında boşanma olmasına rağmen duygusal ilişki tükenmemişse ve aşırı duygulardan, tartışmalardan sonra boşanma olmuşsa pişmanlık gelişebiliyor. “Yani... Aslında daima gerçek olan şudur ki, son pişmanlık fayda etmez... Evdeki hesap çarşıya uymaz. Bu nedenle boşanma kavram olarak çok iyi hesaplanması, üzerine düşünülmesi ve iyi bir süreç yönetimi ile yönetilmesi gereken bir olgudur.

Haberin Devamı

Aile terapisti psikiyatr Dr Armağan Samancı, boşanmaya karar veren çiftlerin işlerinin evlenmeye karar verenler kadar kolay olmadığını çünkü insanların bir grubunun, kişilik özelliği açısından bağımlı olduğunu ve bundan dolayı sadece evliliklerinden değil, bağlandıkları herhangi bir ilişkiden de ayrılmalarının zor olduğunu belirterek şunları söylüyor.

“Sonuçta mesela, ikiliden biri bağımlı özellikler taşıyorsa ve ilk ilişkisini yaşıyorsa, bu dönem çok yoğun acılı yaşanıyor.Eşlerden biri için diğeri kaybedilmeyecek kadar değerliyse, yaşamında duygusal olarak aktarım yapacağı başka şeyler yoksa, iyi bir arkadaş ya da aile ilişkisi bulunmuyorsa, artı duygusal boşluk yaşıyorsa o kişi için ayrılmak zor oluyor. Burada sadece şahıstan ayrılmak değil, yıllardır yakaladığı iyilik hissinden de ayrılmak söz konusu.” Samancı, ayrılık kararı veren çiftlerin izlemeleri gereken yolu şöyle anlatıyor. “Her şeyde olduğu gibi öncelikle kişinin bireysel çözümlenmesinin olması lazım. Bu insanlar, sadece ilişki bozulmasın diye iyi bir çizgi oluşturmak çözümü yerine ilişkiyi testten geçirecek sürece girmeli. Yaşamlarında farklı duygusal yatırım alanları oluşturmaları lazım.’’

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR